İYİ Partili Türkkan: Amaç orman yangınlarını söndürmek değil, söndürür gibi görünmek

“Kiralık üç uçakla hangi yangına yetişebilirsiniz?”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin pek çok bölgesinde çıkan orman yangınlarında Türk Hava Kurumu’na (THK) ait uçakların kullanılmaması ile ilgili eleştiriler üzerine "THK ile problemimiz yok, olmaz da. Elindeki uçakla ilgili problem, uçabilecek kapasitede değil, uçsa da performans verecek kapasitede değil" açıklaması yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İYİ Partili Türkkan ise THK’nın envanterindeki uçakların iddia edildiği gibi 1960 model olmadığını, 2009 model uçakların TEKNOFEST’te gösteri uçuşu yaptıklarını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 9 Mart’ta yaptığı orman yangınlarını söndürme ihalesini Türk Hava Kurumu ile  CMC Savunma Sanayii iş ortaklığı kazanmıştı.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili ve Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, söz konusu ortaklıkta CMC’nin THK’nın ruhsatı ile ihaleye girdiğini ve firmaya haksız kazanç sağlanırken THK’nın ise batma noktasına getirildiğini savundu.

"30 yılı aşkın süredir orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye dünyada takdirle izleniyordu. Şimdi ise patates mümessili Bakan’ın yüzünden ülke küle dönmek üzere" diyen Lütfü Türkkan, yaptığı açıklamada "Bakan'a göre ormanlarımızın patatesten bir farkı yok. Yeşil Vatan onun için milli değil ticari bir mesele. Öyle ki yangın söndürme ihalesini alan firmanın hiçbir yangın söndürme deneyimi yok. Halbuki THK yangın söndürmede dünyada en başarılı ve en yaygın kullanılan uçaklara ve deneyime sahip" ifadelerini kullandı.

“CMC, THK’nın ruhsatı ile parayı götürüyor”

Kayyum atanan Türk Hava Kurumu’nun (THK) kendi filosuyla ihalelere katılamadığını ancak aynı THK’nın CMC Savunma Sanayi şirketi ile birlikte ihalelere katılabildiğini vurgulayan Türkkan, süreci şöyle anlattı:

"Dünyanın en pahalı kiralamalarından birisiyle soygun burada başlıyor. Günlük 1,3 milyon lira. THK ve CMC Savunmanın ortaklığı mantık evliliği değil, sanki muta nikahı. Avrupa’nın en büyük özel yangın söndürme uçağı filosuna sahip THK’ya kendi uçaklarını kullandırmıyorlar.  Sadece işletme ruhsatını kullanıyorlar. Parayı ise 3 yılda 3 kez sahibi değişen CMC götürüyor"

"Uçuş saati üzerinden para kazandıkları için yangınların sönmesi gecikiyor"

CMC’nin yangın söndürme uçağı olmadığını ve uçakları Rusya’dan kiraladığını kaydeden Türkkan, "Amaç orman yangınlarını söndürmek değil. Söndürmemek. Patates Bakanı Ayvalık ve Marmaris’ten, Antalya ve Hatay’a kadar tüm yangınları 3 uçakla kontrol edebileceğini düşünüyor. Uçuş saati üzerinden para kazandıkları için yangınların sönmesi gecikiyor, ormanlar küle dönüyor. Orman yangınlarındaki en büyük kozunuz yangın uçaklarıdır. Kiralık üç uçakla hangi yangına yetişebilirsiniz?" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU