Bitmeyen salgın, sonra ne olacak?

Bugün araştırmacıları rahatsız eden şey bir sonraki pandeminin, Kovid-19'dan daha tehlikeli bir virüsün ne zaman ve nerede ortaya çıkacağı, ne kadar tehlikeli olacağı, milyonların nasıl canını alacağı, biyolojik bir kozmik savaşın tezahürü olup olmayacağı

Görsel: Pixabay

İnsanlık, neredeyse hiç bitmeyen bir pandeminin özellikleri ve simgeleri ile mi karşı karşıya?

Sorduğumuz bu sorunun karamsarlıkla veya iyimserlikle hiçbir ilgisi yok, bu daha ziyade arkada kalanları gün yüzüne çıkaran, korkutucu dünyamızda meydana gelen karşılıklı çatışmalar üzerindeki örtüyü kaldıran nesnellikle ilgili.

Şeytani Kovid-19 virüsünün hayatımızdan kısa sürede çıkmayacağını anlamak için fazla delile ve kanıta gerek yok, inanmayanların büyük felaketten emin olmak için yüzlerini dünyanın birçok yerine ve köşesine çevirmeleri yeterli.

ABD ile başlayacak olursak, Delta varyantı vakalarındaki artış, mevcut ve yakın bir tehlike haline geldi.

Bu, Arkansas'ın Little Rock şehrindeki Tıp Bilimleri Üniversitesi CEO'su Stephen Mette gibi bazı önde gelen doktorları, dördüncü korona dalgasının kapıda olduğu ve bu gerçekleşirse kurban ve hasta sayısının geçen kışı geçeceği şeklinde açıklamalar yapmaya sevk etti.

Bu noktada insan şunu merak ediyor;

Peki, milyonlarca Amerikalıya yapılan aşılar ne işe yaradı?

ABD'deki yerel sahnede iki temel başarısızlık var gibi görünüyor.

Birincisi nicel; şimdiye kadar aşılanmış kişilerin yüzdesi nüfusun yüzde 50'sini geçmiyor. Demek ki üretim yetersiz.

İkincisi, aşı yaptıranlardan enfeksiyon korkusuyla tekrar maske takmalarının istenmesi. Bu da aşıların niteliğinin şüpheli ve sorgulanabilir olduğu anlamına geliyor. Üçüncü dozların yapılmasını talep eden sesler de bu nedenle yükseldi.


Sadece ABD değil, benzer bir durum Rusya Federasyonu için de geçerli; geçen çarşamba günü Rusya, 24 saat içinde 22 bin 420 vaka ve 798 vefata ulaşan rekor sayılara tanık oldu.

Birleşik Krallık'ta virüs kaynaklı vakalar gerilese de resmi veriler, mart ayından bu yana ülkedeki en yüksek ölüm sayısının kaydedildiğini ortaya koydu.

Arap dünyasının durumu da belki daha iyi değil. Tunus'tan Irak'a hızlı bir bakış, gözlemciyi korkutuyor. Diğer ülkeler de felaketin gelmesini bekleyenlere benziyor.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Rochelle Walensky, küresel korona sahnesinin gerçeğini özetledi:

Bu salgın, tüm Amerikalılar ile dünyanın genelinin sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Bugün Delta varyantı hakkında elimizde yeni gerçekler var.

Bu gerçekler ABD'nin ulusal güvenlik sırlarından sayılabilir, nitekim öyle de.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronanın geleceğine ilişkin belirsizliği artıran şey, Çin'in muğlak pozisyonu.

Çin kısa süre önce Dünya Sağlık Örgütü'nün kurbanları milyonlara ulaşan ve insanlığı nereye götüreceğini kimsenin tam olarak bilmediği koronavirüs pandemisinin kökenine ilişkin ikinci bir soruşturma aşaması yürütme önerisini reddetti.

Çin'in tutumu, özellikle virüs biçim değiştirip, mutasyona uğradıkça küresel kınama gerektiriyor, zira şimdi, erteleme veya oyalama zamanı değil.

Şüphesiz, Çin'in bu davranışı, varlığına ve itibarına, yeni bir uluslararası kutup olma arayışı ile ABD ile rekabet eden yayılmacı projelerine henüz yansımamışsa, er geç yansıyacaktır.


Bugün araştırmacıları rahatsız eden şey; bir sonraki pandeminin, Kovid-19'dan daha tehlikeli bir virüsün ne zaman ve nerede ortaya çıkacağı, ne kadar tehlikeli olacağı, milyonların nasıl canını alacağı ve biyolojik bir kozmik savaşın tezahürü olup olmayacağı?..

Sorular cevaplardan daha önemli ve sorduğumuz bu sorular geleceği tahmin etme değil, onu üretme girişimidir.

Yani bugün doğasını bilmediğimiz, ancak kendisine karşı koyamadan dünyayı ele geçirebilecek gelecekteki pandemilerin önünü kesmek için uyanık olma zorunluluğudur.

Scientific American'ın bilimsel editörü Elie Dolgin, "Önceki uyarılara rağmen, ilaç üreticileri pandemilerle savaşmak için yeterli miktarda bileşik stokunu bir araya getiremediler. Peki, nihayet gelecek olana hazırlanmayı sağlayacak bir yol bulabilirler mi?" diye yazıyor.

Cevap kuşkusuz bilimin kaprislerden arınmış ve komplocu yorumlardan uzak köşe taşına bağlıdır.

Cevap, korona ailesine karşı etkili inhibitörler bularak insanlığı kurtarabilecek, vicdanları temiz, kalpleri saf, bilimsel anlatının bilim insanlarıyla ilintilidir.

Platon bir gün filozofların yöneteceği bir cumhuriyet hayal etmişti. Bugün Amerikalı antropolog David Graeber, dünyadan, Kovid-19 kabusundan uyanmak istiyorsa insanların hayatını bilim insanlarına emanet etmesini talep ediyor. İşiten iki kulağı olan dinlesin.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU