Ev sinemasından vizyona bu hafta: Sarsıcı bir aile draması; Düşüş

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Viggo Mortensen bir oyuncu olarak her zaman şaşırtmayı başardı ve görünüşe göre yönetmen olarak da bunu yapmaya devam ediyor.

Falling adlı filmindeki ilk yönetmenlik denemesinde nesiller arası ayrılıklar arasında köprü kuran bu gözlemsel drama için kamera arkasına geçen Mortensen, ebeveynleriyle karmaşık bir ilişkisi olan herkesin bazı acı gerçeklerle yüzleşmesini sağlayacak bir öyküyü zarif bir şekilde ele alıyor.


Sarsıcı bir aile draması; Düşüş

Yönetmen: Viggo Mortensen / Oyuncular: Viggo Mortensen, Lance Henriksen, Terry Chen, Sverrir Gudnason, Hannah Gross, Laura Linney, Carina Battrick, Ava Kozelj, Gabby Velis, Bracken Burns, Liam Crescitelli, Luca Crescitelli, Grady McKenzie, Etienne Kellici, William Healy, Ella Jonas Farlinger, Piers Bijvoet, David Cronenberg, Henry Mortensen, Noah Davis, Taylor Belle, Bo Martynowska, Maxwell McCabe-Lokos, Johnny O. / Süre: 112 dakika
 

 

Türkiye'de ilk kez beIN CONNECT ekranlarında bu hafta gösterime girerek seyirciyle buluşacak olan Falling adlı bu yürek burkan yarı otobiyografik film; muhafazakâr bir adam ile eşcinsel oğlunu kadraja alıyor.

Demansın ilk aşamalarından mustarip olan ve bu konuda çok istekli olmasa da aldığı davet üzerine artık bir yetişkin olan oğlu John ile birlikte kalmak için Kaliforniya'ya taşınan Willis'in bağnaz düşünceleri ve tavırlarıyla filmin olay örgüsü şekilleniyor.
 


Eski usul, geleneksel tabiri caiz ise "erkeksi bir adam" olmaktan her zaman büyük gurur duyan Willis, bu motivasyonla çocuğunu yetiştiren, New York'un kuzeyinde bir çiftlik işleten, yorulmadan uzun mesailer harcayacak kadar işine oldukça bağlı olan ve bu yanıyla da ilk anda kendisine saygı uyandıran bir adamdır.
 


Ancak filmin içindeki geçmişe dönüşler onun nasıl bir baba olduğu gerçeğini de ortaya çıkarır.

Bu yüzden demans belirtileri yüzünden artık kendine bakamayacağını bilen Willis, kendi geleneksel dünyasından bambaşka bir dünyaya sahip olan oğlu John ve onun ailesi ile birlikte yaşamak için çiftliğinden ayrılıp onun yanına taşınınca, bu adamın öfkeli bir ırkçı, cinsiyetçi bir homofobik ve sürekli kadınları aşağılamaya meyilli bir baba olduğu gerçeği yüzünden onunla aynı evde yaşamak da gittikçe zorlaşır.
 


Dolayısıyla bu kaba adamın hak ettiğinden fazla olsa bile John'un babasına gerektiğinde hemen ulaşabileceği bir ev tutma fikri artık herkes için kaçınılmaz bir hal alır.

Ama yine de her şeye rağmen, şehir hastanesinde hemşire olarak çalışan eşi Eric ve evlat edindikleri kızları Monica ile birlikte Kaliforniya'da mutlu bir hayat süren John Peterson, sabırla ve sükunetle yaşlı babasına yardımcı olmaya çalıştıkça karşılığında elde ettiği şey sadece babasının düşmanlığıdır.
 

 

Kaygılarla dolu çocukluk

Bu aslında bir demans filmi değil, çok daha ötesi; üzerinde kafa yormadan kabul edilmiş normları yeniden ele alarak günümüz dünyasındaki çeşitliliği de anlatan özenle çizilmiş bir karakter draması.

Viggo Mortensen'in yazar ve yönetmen olarak ilk çıkışı olan bu filmi bu kadar etkili yapan şey ise elbette hassas bir şekilde ele alınan bu öyküdeki zor sorular için kolay çözümler ya da bariz çözümler sunmayışıdır.
 


Bu sadece kol kırılır, yen içinde kalır diyebileceğimiz yaşamların içinde kapsayıcı olmaktan daha fazlası olmasına izin vermeye cesaret eden, sadeleştirilmiş, sağlam, gözlemsel bir yapımdır.

Filmde hiç kimse kendini kanıtlamak için oynamıyor ya da hikâye gereksiz edebi süslemelere ihtiyaç duymuyor.
 


Günümüz sekanslarını hem pastoral hem de dile getirilmeyen kaygılarla dolu bir çocukluk anılarıyla şekillendiren Mortensen, film boyunca geçmişi ve bugünü zarif ve sezgisel bir şekilde kusursuzca birbirine harmanlıyor.

Üstelik ilişkilerdeki detayları geri dönüşlerle kusursuz bir şekilde ortaya çıkaran Mortensen, bir seyirci olarak kimin bakış açısına sahip olduğumuzu merak etmemize yetecek kadar belirsizliği sonuna kadar korumayı başarıyor.
 


Karakterlerin genç ve yaşlı versiyonlarıyla iki zaman dilimine bölünmüş filmde aile ve kayıplar gibi evrensel temalara değinirken kendi yetiştirilme tarzından da ilham almış olan Viggo Mortensen ebeveynleriyle olan ilişkisine de bu film aracılığıyla yeniden bir bakış atmış gibi görünüyor.

Mortensen filmi annesinin cenazesinden sonra, kendi çocukluğundaki olayları hatırlamaya başladığını ve sonra onları anılarından serbest bir şekilde esinlenerek kurguladığını söylüyor.
 


Dolayısıyla bu film sadece baba-oğul dinamikleriyle ilgili değil; aynı zamanda Mortensen'in nispeten genç yaşta ölen annesiyle olan ilişkisini de yansıtıyor.

Hem senaryosunu yazdığı hem de yönetmenliğini üstlendiği bu ilk filminde aynı zamanda oynamayı kabul etmesindeki motivasyonun da yalnızca finansal kaygılar olduğunu dile getiriyor.


Dikkat çeken performanslar

Lance Henriksen kesinlikle tahammül edilemez bir baba rolündeki performansıyla çok iyi; yaşlılığında acı çeken, her fırsatta John'un yardımını reddeden birini oldukça inandırıcı bir şekilde canlandırıyor ve 60 yılı aşkın kariyerinde üstlendiği en iyi rollerinden biri olarak dikkat çekiyor.
 


Ayrıca Viggo Mortensen da bu rolünde sakin karakteri ve istikrarlı ilişkisiyle zor bir ebeveynle başa çıkmanın inceliklerini kusursuz bir şekilde aktarıyor; Eric'e durumu hakkında herhangi bir şikâyette bulunmuyor, babasının tahriklerine kapılmıyor, onun yemlerine gelmiyor, geçmişte olduğu gibi babasıyla kendi yöntemiyle, nezaketle ve olgunlukla mücadele ediyor.
 


Tüm hayatı boyunca onu kışkırtan bir adamın karşısında sakin olmak, alaycı laf sokmalarını ve homofobik hakaretlerini görmezden gelmek için elinden geleni yapıyor.

Sonuç olarak karakterlerin gerçekçi performanslarından dolayı seyretmesi kolay olmayan, ancak nihayetinde asla hafızalardan çıkmayacak bu filmin, kendi ailelerinde böylesi bir figür olsun ya da olmasın izleyen herkesi etkileyeceği kesin gibi görünüyor.
 

 

Haftanın diğer filmleri

85 Yazı

Yönetmen: François Ozon / Oyuncular: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge, Valeria Bruni Tedeschi, Melvil Poupaud, Isabelle Nanty, Laurent Fernandez, Aurore Broutin, Bruno Lochet, Yoann Zimmer, Antoine Simoni, Patrick Zimmermann, Samuel Brafman-Moutier, Benjamin Allouche, Al Saif Alshad / Süre: 101 dakika
 

 

İlk aşkın heyecanı ve enerjisiyle dopdolu bir büyüme öyküsü…


MUBI'nin François Ozon sinemasına ayrılan özel bölümünde bu hafta gösterime giren Été 85 (Summer of 85) adlı bu film; Normandiya'da bir sahil kasabasında büyüme buhranıyla mücadele eden on altı yaşındaki Alexis'in, David ile tanıştıktan sonra değişen hayatını konu ediniyor.

1985 yazında ölümle burun buruna gelen Alex, Normandiya açıklarında alabora olmuşken David kahramanca onu kurtarır.

Hayatlarının en deli dolu zamanlarında tanışan bu iki genç, kısa zamanda birbirlerinin en iyi dostu olur.

Alex, hayallerindeki arkadaşı bulmuştur fakat bu dostluk, beraberinde ikisi için de karmaşık duyguları beraberinde getirir.

 

Afrikalı Amerika

Yönetmen: Muzi Mthembu / Oyuncular: Anthony Goss, Phumi Mthembu / Süre: 96 dakika
 

 

New York sokaklarında bir Afrikalı…


Netflix'in Güney Afrika Yapımı Bağımsız Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren African America adlı bu filmde; hayatından hoşnutsuz olan bir Güney Afrikalı kadın nişanlısını terk eder ve bir Broadway yıldızı olma hayalini sürdürmek için çalıştığı işinde zimmetine para geçirerek New York'a gider.

Kısa süre içinde, geldiği bu şehirde Amerika'nın hiç de hayal ettiği gibi olmadığını öğrenen kadın burada gerçek aşkın, gerçek mutluluğun ve gerçek bir vatandaş olmanın ne demek olduğunu keşfeder.

 

Bize Müsaade

Yönetmen: Giray Altınok / Oyuncular: Giray Altınok, Fırat Albayram, Sami Aksu, Fatih Al, Ferdi Sancar, Ferit Aktuğ, Deniz Karaoğlu, Gizem Ünsal, Elit Andaç Çam / Süre: 110 dakika
 

 

Eğer bir akıl hastanesinde zorla kalırsanız ne olur?..


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Bize Müsaade adlı bu film; biri yönetmen, biri oyuncu ve biri senarist olan televizyon sektöründen üç yakın arkadaşın hikayesini konu ediniyor.

Çekimleri, Validebağ Adile Sultan Kasrı, Büyük Ada ve Ümraniye Nakkaş Platoları üçgeninde gerçekleşen filmde bu üç arkadaş iş için geldikleri hastanede görmemeleri gereken bir olaya şahit olur ve bu durum üzerine Başhekim Sinan tarafından hastaneye hapsedilir.

Çekecekleri yeni filmlerine mekân bakmak için akıl hastanesine giden üç arkadaş, burada yaşadıkları yanlış anlaşmalar sonucu dışarı çıkamazlar ve akıl hastanesinde "hasta" olarak mahsur kalırlar.

Hastaneden kurtulmaya çalışan üç arkadaşın, özgürlüklerine kavuşmaları için mükemmel bir plan yapmaları gerekir.

 

Direniş

Yönetmen: Jonathan Jakubowicz / Oyuncular: Jesse Eisenberg, Clémence Poésy, Félix Moati, Vica Kerekes, Matthias Schweighöfer, Géza Röhrig, Ed Harris, Bella Ramsey, Martha Issová, Karl Markovics, Arndt Schwering-Sohnrey, Alex Fondja, Aurélie Bancilhon, Alicia von Rittberg, Louise Morell, Wolfgang Czeczor, Philip Lenkowsky, Edgar Ramírez, Klára Issová, Dimitri Storoge, Felicity Montagu, Steffen Jung, Michael Koschorek, Werner Biermeier, Ryan Hadaller, Maxim Boubin, Tobias Gareth Elman, Wolf Sielaff, Ludvík Bohadlo, Matéj Klimes, Natálie Behinová, Christian Clarke, Linda Boubínová, Alma Cerná, Pavel Velic, Nadzi Pekerman, Rina Cerná, David Bergman, Galit Jakubowicz, Krystof Racek, Malvina Borkovcova, Noah Gendelman, Avraham Cerny, Lilli Strube, Ester Rosenbaumová, Ella Fábry, Tomás Kucera, Karla Ann Byrne, Nurit Suissa, Petr Strnad, Sarah Taussig, Abraham Gerczak, Samuel Gerczak, Johanna Weberová, Sára Kroulíková, Miriam Svábová, Karina Beuthe Orr, Adolf Hitler, Kue Lawrence, Lenka Regulyová, Matej Seifert, Iva Sindelková / Süre: 120 dakika
 

 

Savaşın ortasında çocukları güldürebilmek, bence tek kayda değer şey…


Bize Her Gün Festival mottosuyla sinema salonlarına dikkat çeken yapımları getiren Başka Sinema'nın Başka Çarşamba programı kapsamında 4 Ağustos'ta gösterime girecek olan Resistance adlı bu film; İkinci Dünya Savaşı sırasında on bin yetimin hayatını kurtarmak için Fransız Direnişi ile birlikte çalışan bir grup Yahudi izciyi kadrajına alıyor ve sayısız hayatı sonsuza dek değiştirecek özverili bir eylemin devrimci hikayesini anlatıyor.

Nazi işgali altında Fransa yenik düşerken efsanevi bir şovmen olan Marcel Marceau, gölgelerdeki yaşamlar için spot ışığının aydınlattığı hayallerini bir kenara bırakır ve yetim kalmış Yahudi çocukları Alpler'den İsviçre'nin güvenli bölgesine taşımak için yola çıkar.

 

Dua Et

Yönetmen: Kristine Stolakis / Süre: 101 dakika
 

 

Korkunç bir sahte psikolojinin perde arkası ve sürükleyici hikayesi…


Tribeca Film Festivali'nde En İyi Belgesel Film ödülüne aday gösterilen ve Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde 3 Ağustos'ta gösterime girmesi beklenen Pray Away adlı bu film; Döndürme Terapisi hareketinin eski liderleri ve bir mağduru, bu sözüm ona tedavinin LGBTQ topluluğuna verdiği zararı ve geride bıraktığı yıkıcı izleri ele alıyor.

Kesinlikle yılın en önemli filmlerinden biri!

 

Dürüst Aday

Yönetmen: Jon Stewart / Oyuncular: Steve Carell, Rose Byrn, Chris Cooper, Brent Sexton, Will Sasso, C.J. Wilson, Kevin Maier, Tom Key, Charles Green, Alan Aisenberg, Topher Grace, Matt Lewis, Vince Pisani, Kurt Yue, Denise Moyé, Andre Rodriguez II, Neal Reddy, Sasha Morfaw, Kelsi Macaluso, Will McLaughlin, Blake Jones, William Smith, Eve Gordon, Seam Fitzpatrick, Blair Sams, Pat Fisher, Mackenzie Davis, Christian Adam, Rebecca Ray, Nickolas Wolf, Robert J. Carlton, Ian Covell, Gretchen Koerner, Russell Davis, Matthew Knott, Andrea Frankle, William Tokarsky, Jason Kirkpatrick, Aaron Strand, Megan McFarland, Christopher Hampton, Parker Chapin, Bruce Altman, Debra Nelson, Aaron Marcus, Lisa Finlayson, Zele Avradopoulos, Swift Rice, Cathy Hope, Chelsea Banglesdorf, Natasha Lyonne, Steve Barnes, Kathleen Hogan, Annie Cook, Sandra Lee-Oian Thomas, Jason Davis, Pete Burris, Ryan Lewis, Jason Vendryes, Christian Ruiz, Bill Irwin, Katlyn Carlson, Desi Lydic, Doug Trapp, Karl Kenzler, Richie Moriarty, Andrea Cirie, Brandon Rush, John Schmedes, Richard Garner, Amor Owens, Chimere Love, Nate Stewart, Maggie Stewart, Brad Lund, Candy Crowley, Trevor Potter, Joe Scarborough, Mika Brzezinski, Charlotte Deleste, Eric Franke / Süre: 101 dakika
 

 

Bir sürü medya oyunu, bir ton para; yerel bir kentteki siyasetin içerisindeki absürtlükler…


beIN CONNECT'in Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren Irresistible adlı bu film; siyasi strateji uzmanı olan bir adamın hikayesini konu ediyor.

Demokrat görüşlü bir siyasi strateji uzmanı olan ve Ulusal Demokratik Komite'nin başında bulunan Gary Zimmer, yakın zamanda gerçekleşecek olan Wisconsin kasabasındaki seçimler için çalışmaktadır.

Tam da bu sırada işçilerin haklarını savunan emekli bir deniz albayının videosunu izleyen Gary, seçimleri sağ kanadın kazanacağını inanmaya başlar, ancak Cumhuriyetçilerin önemli isimlerinden Faith'in olaya katılması işlerin karışmasına neden olur.

İkilinin farklı partilerden, belediye başkanı olmaları için öne sürdüğü adaylar arasında kısa süre içinde büyük bir yarış başlar.

Böylelikle, Amerika Birleşik Devletleri için 2016 başkanlık seçimleri yaklaşırken, bir anda hiç beklenmedik bir şekilde Wisconsin'in oldukça küçük ve kendi halinde olan bir kasabası, politik aksiyonların odağı haline gelir.

 

Düşkapanı

Yönetmen: Kerry Harris / Oyuncular: Radha Mitchell, Henry Thomas, Finlay Wojtak-Hissong, Lin Shaye, Jules Willcox, Joseph Bishara, Duncan Foster-Allen, J. Christian Ingvordsen, Bella Marie Fucile, Cullen Riera, Finnegan Riera / Süre: 85 dakika
 

 

Senin olmayan kabuslar görmeye başlarsan sonunda o kabuslar seni ele geçirir…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Dreamkatcher adlı bu film; üvey çocuğu Josh ile taşra evlerinde bir süre yalnız kalan Gail'in, Josh'ın komşuların evinden mistik bir tılsımı alması sonrası üstesinden gelmesi gereken esrarengiz olayları konu ediniyor.

Gail, kocası ve üvey oğlu Josh ile birlikte şehirden uzakta bulunan kır evine gider, ancak adamın iş nedeniyle şehre dönmesi gerektiğinde Gail ve Josh baş başa kalır.

Onların hayatı, Josh'ın gizemli komşularının evinden kötü bir tılsımı çalmasıyla bambaşka bir hal alır.

Küçük çocuk tılsımı çalmasının ardından korkunç rüyalar görmeye başlar.

Gün geçtikçe Josh'ın daha tuhaf davranışlar sergilemesinin ardından babası ve Gail, oğullarının kötü bir ruh tarafından ele geçirildiğini anlar.

 

Emekli Ajan

Yönetmen: David Charhon / Oyuncular: Jean-Claude Van Damme, Alban Ivanov, Samir Decazza, Assa Sylla, Eric Judor, Miou-Miou, Patrick Timsit, Valérie Kaprisky, Michel Crémadès, Djimo, Nassim Lyes, Mike Gassaway, Rocco Narva, Aleksey Gorbunov, David Charhon, Ouidad Elma, Zachary Shadrin, Joseph Rapp, Fatsah Bouyahmed, Philippe Morier-Genoud, Melvin Nkosi, Bilal El Atreby, Fabien Ara, Steven Frebourg, Gaël Guegou / Süre: 110 dakika
 

 

Ajanlığın kuralıdır; bağlılık olmaz…


Netflix'in Fransa Yapımı Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren The Last Mercenary adlı adrenalin dolu bu aksiyon komedisi; yıllarca oğlundan bihaber yaşayan eski bir gizli servis ajanının yaşadıklarını anlatıyor.

Fransız gizli servisindeki özel ajanlık görevinden ayrıldıktan sonra paralı askerlik yapmaya başlayan "Sis" kod adlı Richard Brumère, oğlu Archibald'a yirmi beş yıl önce verilen dokunulmazlığın kaldırılmasıyla tekrar işbaşı yapmak zorunda kalır.

Çünkü bir mafya operasyonu yüzünden yıllarca kendisinden bihaber yaşadığı oğlu Archibald'ın hayatı tehlike altındadır.

Bu durum üzerine eski ajan, hiç tanışmadığı oğlunu kurtarmak için Fransa'ya dönmek zorunda kalır ama ne var ki baba olmayı öğrenmek bugüne kadarki en zorlu görevidir.

Onu kurtarmak için Richard'ın eski tanıdıklarından yardım istemesi, kenar mahallede yaşayan bir grup gözü kara gençle ve sıra dışı bir bürokratla iş birliği yapması ve en önemlisi Archibald'a babası olduğunu söyleyecek cesareti toplaması gerekmektedir.

 

Jungle Cruise

Yönetmen: Jaume Collet-Serra / Oyuncular: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Edgar Ramírez, Jack Whitehall, Jesse Plemons, Paul Giamatti, Veronica Falcón, Dani Rovira, Quim Gutiérrez, Dan Dargan Carter, Andy Nyman, Raphael Alejandro, Simone Lockhart, Pedro Lopez, Sulem Calderon, Sebastian Blunt, Mark Ashworth, Allan Poppleton, Caroline Paige, James Quattrochi, Stephen Dunlevy, Philipp Maximilian, Romualdo Castillo, Pedro Haro, Christina Souza, Michael H. Cole, Hector Banos, Peter Luis Zimmerman, Travis Gomez, Ismael Herrera, David Lengel, Justin Randell Brooke, Victoria Blade, Brooke Jaye Taylor, Vince Pisani, Piper Collins, Keith Arthur Bolden, Chip Steele, Ben Jenkin, David Paris, Kevin Larosa / Süre: 127 dakika
 

 

Her zaman hiç olmayacak ihtimalleri kovalayan bir kâşifin hikayesi…


Disneyland'de yer alan aynı isimli tema parkından sinemaya uyarlanan ve bu hafta sinemalarda gösterime giren Jungle Cruise adlı bu film; bir nehir gemisi kaptanı olan Frank ile sonsuz şifa kudretine sahip Hayat Ağacı'nı aramakta olan bilim insanı Lily'nin, vahşi yaşamdan doğaüstü varlıklara pek çok zorluklarla karşılaştıkları macerayı anlatıyor.

Lily, Londra'dan Amazon ormanlarına seyahat edecektir ve bunun için Frank'in köhne ama çekici teknesi La Quila'yı kiralamaktan ve Frank'in pek de güvenilir gözükmeyen hizmetlerinden yararlanmaktan başka çaresi yoktur.

Genç kadın, tıbbın geleceğini değiştirme potansiyeline sahip, eşsiz iyileştirme özelliği olan kadim ağacı bulmaya kararlıdır.

Bu destansı maceraya birlikte atılan beklenmedik ikili, yemyeşil yağmur ormanlarının aldatıcı güzelliğinde gizlenen sayısız tehlike ve doğaüstü güçle karşı karşıya kalacaktır.

Ancak kayıp ağacın sırları açığa çıktıkça Lily ve Frank için riskler daha da yükselecek hem onların hem de insanlığın kaderi tehlikeye girecektir.

 

Kış Işığı

Yönetmen: Ingmar Bergman / Oyuncular: Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Gunnel Lindblom, Max von Sydow, Allan Edwall, Kolbjörn Knudsen, Olof Thunberg, Elsa Ebbesen, Lars-Olof Andersson, Eddie Axberg, Tor Borong, Lars-Owe Carlberg, Ingmari Hjort, Stefan Larsson, Johan Olafs, Bertha Sånnell, Christer Öhman / Süre: 81 dakika
 

 

Düşman olarak gördükleri dünyanın zorlayıcı korkularıyla derin bir yüzleşme…


Bize Her Gün Festival mottosuyla sinema salonlarına dikkat çeken yapımları getiren Başka Sinema'nın Başka Bir Şans programı kapsamında 1 Ağustos'ta gösterime girecek olan Winter Light (Nattvardsgästerna) adlı bu filmde; küçük bir kasaba rahibi kendi inancını sorgulamaya başlar.

Tomas, kırsal bir bölgede yer alan ve az sayıda kişiden oluşan bir cemaate sahip küçük bir kilisenin papazıdır.

Son dönemde soğuk algınlığı ve baygınlık gibi rahatsızlıklarla boğuşan Tomas buna rağmen rutin törenlerden birini gerçekleştirir.

Törenden sonra cemaatten birine rahatlatıcı bir konuşma yapmaya çalışırken kendisini Tanrı ile olan sorunlu ilişkisi üzerine konuşurken bulur.

Marta isimli bir öğretmen ise inancını yitirmesine teselli olarak Tomas'tan aşkına karşılık vermesini ister.

Ingmar Bergman'ın Tanrının Sessizliği üçlemesinin ikinci filmi olan Kış Işığı, üçlemenin diğer filmleri gibi, insanın Tanrı ve dinle ilişkisine yoğunlaşıyor ve Bergman'ın sözleriyle "nüfuz etmiş"ten söz ediyor.

Varoluşunu sorgulayan, inancını yitirmiş bir rahibin, ondan yardım isteyenler ve ona yardım etmek isteyenlerle olan ilişkilerini konu alan film, İsveç taşrasının karlı ve soğuk günlerini dingin ve şairane bir sinematografi eşliğinde sunuyor.

1960'ların nükleer savaş tehdidinin her anına sızdığı Kış Işığı, Bergman'ın kendi yaşamından da izler taşıyor.

 

Lübnan Semaları

Yönetmen: Chloé Mazlo / Oyuncular: Alba Rohrwacher, Wajdi Mouawad, Isabelle Zighondi, Mariah Tannoury, Jade Breidi, Odette Makhlouf, Hany Tamba, John Chelhot, Greta Zighondi, Chloé Zighondi, Charbel Kamel, Ziad Jallad, Cécile Moubarak, Maroun Moubarak, Ishac Diwan, Joelle Abou Chabke, Mayssaloun Nassar, Nadine Naous, Nadim Bahsoun, Robert Mazlo, Bernard Boulad, Jean-François Baalbaky, Elias Wehaibé, Fabrice Colson, Darina Al Joundi, Max Mazlo, Aimée Mouawad / Süre: 92 dakika
 

 

Lübnan'ın kalbinde bir aile ve aşk destanı…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Skies of Lebanon (Sous le ciel d'Alice) adlı bu film; 50'li yıllarda İsviçre'den Lübnan'a giden Alice'in, burada hayatının en heyecan verici günlerini yaşarken ülkede baş gösteren iç savaş ile birlikte değişen atmosferi konu ediniyor.

1950'lerde genç bir kadın olan Alice, sıkıcı anavatanı İsviçre'den ayrılarak güneşli ve hayat dolu Lübnan'a gider.

Orada, ilk Lübnanlıyı uzaya göndermek isteyen hayalperest bir astrofizikçi olan Joseph'e âşık olur.

Fakat mutlulukla geçen birkaç yılın ardından çıkan iç savaş, bu cennet bahçesini paramparça eder.

 

Maça Kızı

Yönetmen: Patrick White / Oyuncular: Ava Preston, Kaelen Ohm, Jamie Bloch, Eric Osborne, Nabil Rajo, Krista Marchand, Daniel Kash, Michelle LeBlanc, Mikael Conde, Henry Kwok, Victor Cornfoot, Robert Reynolds, Teri Loretto, Alyona Malianova, Lauren Hudson, Jennifer-Anne McNeill, Noah Trudel, Avery Johnson, Mackenzie Webster, Alyssa Martin, Grace Tucker-Duguay, Lily Bondy, Donna Ship / Süre: 91 dakika
 

 

Bir teoriye dayanan tehlikeli bir oyun…


beIN CONNECT'in Korku Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Queen of Spades adlı bu film; bir efsanenin gerçek olup olmadığını araştırmak için şakayla karışık da olsa onun gerçekliğine meydan okuyan gençlerin başına gelen dehşet verici olayları anlatmaktadır.

Bir efsane gençlerin arasında dolanmaktadır, buna göre; Maça Kızı adında korkunç bir ruh vardır ve bu ruh çağırıldığı zaman, her kim çağırmışsa o kişilerin ruhlarını almadan geri dönmemektedir.

Ancak Maça Kızı kolay bir şekilde çağırılmamaktadır çünkü yeterince cesur olmak, karanlıktan korkmamak bu ritüelin ilk şartlardır.

Bu ritüele göre karanlıkta yeterince cesur birisi bir aynaya bir merdiven ve bir kapı çizmelidir, sonrasında ise bu ruhun adını üç defa söylemelidir.

Bu hikâyeyi duyan ve buna kesinlikle inanmayan dört arkadaş bir gün bunu deneyip, bu efsanenin gerçek olmadığını kanıtlamaya karar verirler ve ritüeli gerçekleştirirler.

Bunun bir safsatadan başka bir şey olmadığını düşünen gençler bir süre sonra yavaş yavaş Maça Kızı tarafından avlandıklarını fark ettiklerinde ona karşı savaşmak için çok geç kalırlar.

 

Mainstream

Yönetmen: Gia Coppola / Oyuncular: Maya Hawke, Andrew Garfield, Kalena Yiaueki, Nat Wolff, Jaqueline De La Fontaine, Nick Darmstaedter, Colleen Camp, Marshall Bell, Pascale Coppola, Jordan L. Jones, Jefery Levy, Juanpa Zurita, Adam Barnhardt, Jason Schwartzman, Trevor White, Casey Frey, Kelemete Misipeka, Charles Melton, Gio Padilla, Chris Chang, Alexa Demie, Desmond Napoles, Johnny Knoxville, Nathalie Love, Jake Paul, Patrick Starr, Rola, Jan Jeffcoat, Alyson Van, Charissa Kroeger, Tina Jackson, Noelle Rodriguez, David Castro, Ines Coca, Sydney Dreher, Mike Egbert, Kara Kerz, Sako Manavdjian, Jake Maxwell, Carolina Mollinedo, Chrisbel Ortiz, Rodrick Ruiz, Yvette Soledad, Steve Sornbutnark, Cassandra Starr, Ann-Sophie Vanlommel, Anthony Warfield, Rob Zabrecky / Süre: 94 dakika
 

 

Tüm dünyanın gerçek seni görmesine hazır mısın?..


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Mainstream adlı bu film; YouTube'da sergilediği personasıyla ilgi toplayan Link ve arkadaşlarının, fenomen olma yolunda ilerlerken kendi kişiliklerinden uzaklaşmaları ve aralarında gelişen çatışmaları konu ediniyor.

Hollywood'da bir komedi kulübünde arkadaşı ve zaman zaman sevgilisi olan Jake ile birlikte çalışan Frankie, günümüz toplumunun neye değer verdiğini sorgulamaya başlar.

Gizemli Link ile karşılaşması, onun ticaret karşıtı söylemlerini videoya çekmesi için ilham olur.
Jake'in önderliğinde bu aykırı üçlü hızla internet yıldızlığına terfi eder, fakat menajerleri Mark daha fazla para kazanmalarını talep etmeye ve Link bir zamanlar eleştirdiği ne varsa ona dönüşmeye başlayınca Frankie tek bir soruyla karşı karşıya kalır: Yoksa o da yaratılmasına yardım ettiği canavara mı dönüşüyordur?

 

Mimi

Yönetmen: Laxman Utekar / Oyuncular: Pankaj Tripathi, Sai Tamhankar, Evelyn Edwards, Deep Joshi, Manoj Pahwa, Atmaja Pandey, Supriya Pathak, Kriti Sanon, Aidan Whytock / Süre: 132 dakika
 

 

Bir anne ve çocuğu arasındaki ilişki, dünyanın en saf ilişkisidir…


Netflix'in Bollywood Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen ve taşıyıcı anneliğin zorluklarına ve toplumun buna nasıl baktığına değinen Mimi adlı bu filmde; küçük bir kasabada, gelecek vadeden bir aktris, taşıyıcı anne arayan misafir bir çift için çocuk sahibi olmayı kabul eder, ancak deneyimi beklenmedik dönüşler alır.

Bir kasaba kızı olan Mimi, Bhanu adındaki şoförü aracılığıyla, yüklü bir para karşılığında Amerikalı bir çift için taşıyıcı anne olmaya karar verir, ancak ilk engel Mimi'nin hamileliğini ailesinden ve genel olarak toplumdan nasıl gizleyeceğidir.

Ki bu engel Amerikalı çiftin bu kararlarından vazgeçip Mimi'nin kürtaj yaptırmasını istemesinden sonra aşılması gereken engeller arasında hafif kalır.

 

Rehine Evi

Yönetmen: David Benullo / Oyuncular: Jennifer Taylor, Julia Terranova, Emily Sweet, Justin C. Schilling, Patrick Cronen, Richard Neil, Jasmine Newell, Kamen Casey, Sabreena Iman, Danielle Yoshiko Phillips, Bryce Barfield, Tristan Hutchison, Michelle Sander, Mark White / Süre: 85 dakika
 

 

Şüphelenmeyen bir kurban, beklenmedik bir durum, akla hayale sığmayan bir suç…


Netflix'in Gerilim Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Hostage House adlı bu filmde; bir emlakçı ve kızı, alıcısını bekleyen bir evi ziyarete açtıkları sırada evi görmeye gelen iki kaçak suçlu tarafından esir alınır.

Anne ve kız hayatta kalabilmek için yaratıcı yollar bulmaya çalışırken onları esir edenleri alt etmek için birlikte çalışmak zorunda kalır.

 

Seni Özledim

Yönetmen: Chih-Yen Hsu, Mag Hsu / Oyuncular: Kang Ren Wu, Eve Ai, Meng-Po Fu, 9m88, Mei-Hsiu Lin, Ying-Hsuan Hsieh, Amber An, Mario Pu, Ken Lin, Hsin-Ling Chung, Chiago Liu, Roy Chiu, Nina Liu, Ming-Tai Wang, Ying-Hung Lee, Joseph Huang, Heaven Hai, Johnmans, Min-Fu Chou, Chang-Hao Liu, Vera Yen, Yellow, Heng-Yin Chou, Hello, Philipp Tsai, Lu-cun Liu, Spark Chen, Toyoda Katsunari, Vita Ho, Maggie Pan, Naichin Tang / Süre: 100 dakika
 

 

Hayatı sınırlayan bir eyleme dönüşen sosyal medyadaki engeller…


Netflix'in Tayvan Yapımı Romantik Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen I Missed You adlı bu filmde; beş yıl önceki bir Facebook gönderisi, Kuo Chinchin'in hatırlamak istemediği bir anıyı ortaya çıkarır.

Böylelikle engellenen kişiler listesinde olan iki kişiyle yeniden bağlantı kuran Chinchin mutsuzluğunun gerçeğini keşfeder.

Gururunu bir kenara bırakıp yaptığı hatalarla yüzleşen ve affetmeyi tercih eden Chinchin böylelikle sahip olduklarına değer vermeyi de öğrenir.

 

Shiny_Flakes: 19'unda Uyuşturucu Baronu

Yönetmen: Eva Müller, Michael Schmitt / Oyuncular: Maximilian Schmidt / Süre: 96 dakika
 

 

Maximilian Schmidt nasıl Shiny_Flakes'e dönüştü?..


Netflix'in Almanya Yapımları Belgesel Filmler kategorisinde 3 Ağustos'ta gösterime girmesi beklenen Shiny_Flakes: The Teenage Drug Lord adlı, "How to Sell Drugs Online (Fast)" dizisine ilham veren bu öyküde Max S. küçük yaşta ailesiyle oturduğu evdeki odasında nasıl uyuşturucu imparatorluğu kurduğunu anlatıyor.

İnternette Shiny Flakes olarak tanınan Maximilian Schmidt Şubat 2015'te, ailesiyle yaşadığı evdeki odasından yaklaşık 4,1 milyon avro değerinde uyuşturucu satmak suçundan tutuklandı.

Maximilian, shinyflakes.com adresli web sitesi ve Alman Posta Servisini kullanarak uluslararası bir uyuşturucu imparatorluğu kurduğunda henüz 19 yaşındaydı ve 14 aylık zaman diliminde bir tonluk uyuşturucu satmıştı.

Bu olay, Almanya'daki bilinen en büyük siber suçlardan biri oldu ve polis paranın nerede olduğunu hâlâ bilmiyor.

Bu belgeselde hikâyesini Maximilian'ın ağzından dinleme imkânı bulacaksınız.

 

Sonrası

Yönetmen: Peter Winther / Oyuncular: Ashley Greene, Shawn Ashmore, Sharif Atkins, Britt Baron, Diana Hopper, Jamie Kaler, Travis Coles, Susan Walters, Ross McCall, Jason Liles, Alexander Bedria, Soraya Kelley, Sandra Prosper, Juliette Jeffers, Freddie Basnight, Josiah Lipscomb, Debbie Fan, Jessica Winther, Zach Sklar, Michaela Sasner, Ryan Shrime / Süre: 114 dakika
 

 

Kapılarınızı kapatın, alarmlarınızı çalıştırın ve kimseye güvenmeyin…


Netflix'in Korku Filmleri kategorisinde 4 Ağustos'ta gösterime girmesi beklenen Aftermath adlı bu filmde; birlikte kalmak için mücadele eden genç bir çift, normalde imkanlarının ötesinde olan şüpheli bir geçmişe sahip bir ev için inanılmaz bir anlaşma teklif edildiğinde yeni bir başlangıç yapmak için bu eve taşınmayı kabul eder.

Ancak sonrasında strese bağlı olduğu düşünülen bazı eylemler, düşünceler bu evde birer birer gerçeğe döner.

 

Tetikleme Noktası

Yönetmen: Brad Turner / Oyuncular: Barry Pepper, Colm Feore, Eve Harlow, Carlo Rota, Jayne Eastwood, Nazneen Contractor, Laura Vandervoort, Karen Robinson, Rainbow Sun Francks, Greg Bryk, John Kirkpatrick, Ryan Malcolm, Reid Janisse, Juan Carlos Velis, Tim Progosh, Brian Cook, Susie Bianco, Anthony Ferri, Plato Fountidakis / Süre: 85 dakika
 

 

Gerçeği ortaya çıkarmak için geçmişi hatırlamak gerekir…


Türkiye'de ilk kez beIN CONNECT'in yayın kuşağında bu hafta gösterime giren Trigger Point adlı bu aksiyon ve gerilim yüklü filmde; Nicolas Shaw, artık emekli olmuş ve kendi köşesine çekilmiş eski bir Amerikan özel ajanıdır.

Bunun yanı sıra Nicolas, dünyanın en kötülerini ortadan kaldıran gizli bir ekibin de parçasıdır.
Günlerden bir gün Nicolas için henüz alışmaya çalıştığı hayatı alt üst olur, çünkü bir gün ekibin bir üyesi öldürülür ve Nicolas cinayetin sorumlusu olarak görülür.

Nicolas hem ismini temize çıkarmak hem de ekibin diğer üyelerinin öldürülmesini engellemek için zorlu bir mücadeleye girişir.

 

The Suicide Squad: İntihar Timi

Yönetmen: James Gunn / Oyuncular: Michael Rooker, Viola Davis, John Ostrander, Joel Kinnaman, Nathan Fillion, Jai Courtney, Flula Borg, Mayling Ng, Pete Davidson, Sean Gunn, Margot Robbie, Stephen Blackehart, Steve Agee, Tinashe Kajese, Jennifer Holland, Fernando Martinez, Idris Elba, John Cena, Daniela Melchior, Dee Bradley Baker, Jaws, Crisp Ratt, David Dastmalchian, Sylvester Stallone, Storm Reid, Jared Leland Gore, Rey Hernandez, Ray Benitez, Alice Braga, Reinaldo Faberlle, Jonathan Fritschi, Peter Capaldi, Juan Diego Botto, Joaquín Cosio, Josh Ventura, Gerardo Davila, Mikaela Hoover, Lynne Ashe, Julio Cesar Ruiz, J.R. Adduci, Curtis Lyons Jr., Maya Le Clark, Elideusa Gomes Almeida, Shanna Kernan, Bridget Taylor, Monica Rivera, Andrea Andrade, Giovanni Rodriguez, Giovannie Cruz, Sergio Carlo, Edgar Zanabria, Grecia Balboa, Kenneth Trujillo, Randy Havens, Michelle Civile, Gabrielle Manning, Michael Aaron Milligan, Diany Rodriguez, Teresita Mans, Terence Rosemore / Süre: 132 dakika
 

 

DC koleksiyonunun en azılı suçlularından bir grup yeniden bir araya geliyor…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren The Suicide Squad adlı bu film; ilk filmden Harley Quinn, Rick Flag, Captain Boomerang, Amanda Waller gibi karakterlere Bloodsport, Peacemaker, SolSoria gibi yeni karakterlerin ekleyerek Görev Gücü X'in yeni imkânsız görevini odağına alıyor.

Belle Reve, En Beter Süper Kötüler'in dışarı çıkmak için her şeyi yapacakları, ABD'nin en yüksek ölüm oranına sahip hapishanesidir.

Süper Kötüler hapsedildikleri bu yerden kurtulmak için her şey göze alır; Bloodsport, Peacemaker, Captain Boomerang, Ratcatcher 2, Savant, King Shark, Blackguard, Javelin ve herkesin favori psikopatı Harley Quinn yap ya da öl görevini yerine getirebilmek için bir mahkumlar timi oluşturur.

Ekip silahlandırılarak düşmanlarla dolu Corto Maltese adasına bırakılır.

Militan düşmanlar ve gerillalarla dolu ormanda adım adım ilerleyen ekibe sadece Albay Rick Flag liderlik eder.

Her hareketlerini izleyen Amanda Waller'ın teknoloji harikası cihazları ile zorlu bir maceranın içinde olan ekip, herhangi yanlış bir hareketlerinde öldürülecektir.

Filmin yönetmenliğini üstlenen James Gunn, Görev Gücü X'in suçlularını alıp; kendine has vizyonuyla filtrelediği, olağanüstü derecede dürtüsel, kıran kırana bir aksiyonla, içinden kan fışkıran bir şiddet ve ölüm-kalım mücadelesi gerektiren durumlara sokarken, tüm bunlarla birlikte lakayt bir mizaha ve hatta içten anlara da yer veriyor.

Filmin yapımcıları; ana karakterler ölürken, seyircilerin de gülmekten öleceklerini iddia ediyor.

 

Uzak Ülke

Yönetmen: Erkan Yazıcı / Oyuncular: Haydar Şişman, Abdurrahman Gönan / Süre: 93 dakika
 

 

Bir köyü, bir ülkesi olmayanların ve hayatta kalmaya çalışırken yolunu kaybedenlerin hikayesi…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Uzak Ülke adlı bu film; on iki yaşındaki Trabzonlu Rum bir çocuğun hikâyesini anlatıyor.

12 yaşındaki Trabzon Rum'u Paris, babasının annesi için yonttuğu hediyeyi almak üzere kamptan kaçar.

Geri döndüğünde mübadillerin gönderilmiş ve kampın boşaltılmış olduğunu görür.

Yeni rejim Binbaşı Osman'ı hain ilan etmiş, tutuklayıp mübadillerden boşaltılmış olan kampa kapatmıştır.

Köklerin ve bağlılığın sorgulandığı bu alacakaranlık, yeni gemi gelene kadar ikisine de vatan olacaktır.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 ve öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde ağustos ayının bu ilk haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Arşiv (Archive, 2020)
  • Ben Çağırmadım (Blithe Spirit, 2020)
  • Dehşetin Nefesi (Jacob's Ladder, 2019)
  • Düşüş (Falling, 2020)
  • Facia Üçlü (2018)
  • Hayatın Yolları (The Roads Not Taken, 2020)
  • İsimlerin Şarkısı (The Song of Names, 2019)
  • Jungleland: Rüyaya Yolculuk (Jungleland, 2019)
  • Maiden (2018)
  • Mavi Yasemin (Blue Jasmine, 2013)
  • Mesih Yol Gösterir (Jesus Shows You the Way to the Highway, 2019)
  • Noel'e Çok Yakın (Too Close for Christmas, 2020)
  • Tetikçiler (Looper, 2012)
  • Umut Kuşu (Penguin Bloom, 2020)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle ağustos ayının bu ilk haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Bir Ayrılık (Jodaeiye Nader az Simin / A Separation, 2011)
  • Geçmiş (Le passé / The Past, 2013)
  • İçimdeki Deniz (Mar adentro / The Sea Inside, 2004)
  • Madeline Madeline'i Oynuyor (Madeline's Madeline, 2018)
  • Oyunbaz Erkekler (Playing Men, 2017)
  • Siyah Beyaz (2010)


Netflix

190'dan fazla ülkede 208 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in ağustos ayının bu ilk haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • '71 (2014)
  • '76 (2016)
  • 17'nin Kıyısında (The Edge of Seventeen, 2016)
  • Addams Ailesi (The Addams Family, 1991)
  • Aşk Mevsimi (The Graduate, 1967)
  • Babalar ve Silahlar (De pere en flic / Fathers and Guns, 2009)
  • Başlangıç (Inception, 2010)
  • Beethoven (1992)
  • Beethoven 2 (Beethoven's 2nd, 1993)
  • Beklenmeyen Misafir (Guess Who's Coming to Dinner, 1967)
  • Benim Tatlı Meleğim (My Fair Lady, 1964)
  • Beowulf: Ölümsüz Savaşçı (Beowulf, 2007)
  • Binbaşı Payne (Major Payne, 1995)
  • Cehennem Melekleri (The Expendables, 2010)
  • Cehennem Melekleri 2 (The Expendables 2, 2012)
  • Cehennem Melekleri 3 (The Expendables 3, 2014)
  • Cesaret İster (Sabea El Boromba / Wannabe Courageous, 2019)
  • Çikolata (Chocolat, 2000)
  • David Geffen'i İcat Etmek (Inventing David Geffen, 2012)
  • Delik (The Hole, 2001)
  • Departman (Department, 2012)
  • Doğmamış (The Unborn, 2009)
  • Dünya Ticaret Merkezi (World Trade Center, 2006)
  • Ella: Sihirli Yolculuk (Ella Enchanted, 2004)
  • Ferris Bueller'la Bir Gün (Ferris Bueller's Day Off, 1986)
  • Genç Silahlar 2 (Young Guns II, 1990)
  • Gerçeğin Peşinde (Man on a Ledge, 2012)
  • Gosford Park (2001)
  • Güneşin Karanlığında (The Lincoln Lawyer, 2011)
  • Hepsini Öldür (Kill ‘Em All, 2017)
  • Hitman'in Çırağı (The Hitman's Apprentice / The Liability, 2012)
  • Hugo (2011)
  • İçerideki Adam (Inside Man, 2006)
  • Ijé: Yolculuk (Ijé: The Journey, 2010)
  • İlk Korku (Primal Fear, 1996)
  • İnternette Av (The Net, 1995)
  • İstila Altında (Captive State, 2019)
  • İyi Şanslar Chuck (Good Luck Chuck, 2007)
  • Jackass 3D (2010)
  • Jackass 3.5 (Jackass 3.5: The Unrated Movie, 2011)
  • Jackass: Büyükbaba (Jackass Presents: Bad Grandpa, 2013)
  • Jackass: Büyükbaba .5 (Jackass Presents: Bad Grandpa .5, 2014)
  • Kaçakçı (The Mule, 2018)
  • Kaçaklar (The Losers, 2010)
  • Kanun Namına (Miami Vice, 2006)
  • Kaos (Chaos, 2005)
  • Kavanoz Kafa (Jarhead, 2005)
  • Kesinlikle, Belki (Definitely, Maybe, 2008)
  • Kız Arkadaşım (My Girl, 1991)
  • Kız Arkadaşım 2 (My Girl 2, 1994)
  • Kızlari Öp (Kiss the Girls, 1997)
  • Küçük Bheem ve Krishna (Chhota Bheem & Krishna, 2008)
  • Küçük Bheem ve Ganesh (Chhota Bheem & Ganesh, 2009)
  • Küçük Bheem: Ölüler Şehri (Chhota Bheem & Krishna: Pataliputra - City of the Dead, 2010)
  • Küçük Bheem Uzaylılara Karşı (Chhota Bheem: Bheem vs Aliens, 2010)
  • Küçük Bheem: Petra Yolculuğu (Chhota Bheem: Journey to Petra, 2011)
  • Küçük Bheem: Rüyalar Şehri (Chhota Bheem & Krishna: Mayanagari, 2011)
  • Küçük Bheem ve Shaolin Ustası (Chhota Bheem: Master of Shaolin, 2011)
  • Küçük Bheem ve Hanuman (Chhota Bheem aur Hanuman, 2012)
  • Küçük Bheem ve Kırık Tılsım (Chhota Bheem and The Broken Amulet, 2012)
  • Küçük Bheem: Kirmada'nın Yükselişi (Chhota Bheem: The Rise of Kirmada, 2012)
  • Küçük Bheem: İnka Macerası (Chhota Bheem and the Incan Adventure, 2013)
  • Küçük Bheem: Katmandu Yolculuğu (Chhota Bheem: Dholakpur to Kathmandu, 2013)
  • Küçük Bheem: Krishna ile Zimbara (Chhota Bheem aur Krishna vs Zimbara, 2013)
  • Küçük Bheem: ShiNobi Sırrı (Chhota Bheem and the ShiNobi Secret, 2013)
  • Küçük Bheem: Valahalla Tacı (Chhota Bheem and the Crown of Valhalla, 2013)
  • Küçük Bheem: Düpedüz Soygun (Chhota Bheem: Dus Pe Dus, 2014)
  • Küçük Bheem: Dinozor Dünyası (Chhota Bheem - Dinosaur World, 2015)
  • Küçük Bheem Safaride (Chhota Bheem in African Safari, 2015)
  • Küçük Bheem: Rusya Macerası (Chhota Bheem Ka Roosi Romanch, 2019)
  • Lanetli Ev 2 (The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia, 2013)
  • Laurence Anyways (2012)
  • Ma (2019)
  • Makinist (The Machinist, 2004)
  • Manolya (Magnolia, 1999)
  • Mavi Korku (Deep Blue Sea, 1999)
  • Müthiş Vuruş (Slap Shot, 1977)
  • Orijinal Komedi Kralları (The Original Kings of Comedy, 2000)
  • Ponpon Kızlar (Poms, 2019)
  • Saksı Olmanın Faydaları (The Perks of Being a Wallflower, 2012)
  • Senden Beş Adım Uzakta (Five Feet Apart, 2019)
  • Sıkıysa Yakala (Catch Me If You Can, 2002)
  • Solomon Kane (2009)
  • Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 2007)
  • Tetikçiler (Looper, 2012)
  • Topluma Tehdit (Menace II Society, 1993)
  • Uzatmalı Nişanlım (The Five-Year Engagement, 2012)
  • Uzay Kovboyları (Space Cowboys, 2000)
  • Uzay Yolu (Star Trek, 2009)
  • Uzay Yolu: Bilinmeze Doğru (Star Trek Into Darkness, 2013)
  • Üşütük Kafalar (Pineapple Express, 2008)
  • Vahşiler (Savages, 2012)
  • Yabani Yulaf (Wild Oats, 2016)
  • Yalanlar Üstüne (Body of Lies, 2008)
  • Yeni Bir Başlangıç (Jerry Maguire, 1996)
  • Yeşil Yol (The Green Mile, 1999)
  • Zafer Yolu (Seabiscuit, 2003)
  • Zaman ve Gelgit (Shun liu ni liu / Time and Tide, 2000)


PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin farklı kategorilerde bu hafta öne çıkan filmleri şöyle;

  • Aşk Göründüğü Gibi Değil (El amor no es lo que era / Love is Not What it Used to Be, 2013)
  • Balayı (Líbánky / Honeymoon, 2013)
  • Her Şeye Rağmen (Chce sie zyc / Life Feels Good, 2013)
  • Sensiz Olmaz (Tengo ganas de ti / I Want You, 2012)
  • Yaralı (La herida / Wounded, 2013)


Tivibu

Tivibu ağustos ayında, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde ağustos ayının bu ilk haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Aşık (2016)
  • Baba Parası (2019)
  • Bilinmeyen Aziz (Le Miracle du Saint Inconnu / The Unknown Saint, 2019)
  • Bir Yılda Yaşam (Life in a Year, 2020)
  • Charlie'nin Çikolata Fabrikası (Charlie and the Chocolate Factory, 2005)
  • Hesaplaşma (The Accountant, 2016)
  • Kendinizi Kurtarın! (Save Yourselves!, 2020)
  • Leylekler (Storks, 2016)
  • Mahallede Güzel Bir Gün (A Beautiful Day in the Neighborhood, 2019)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin ağustos ayının bu ilk haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Anne ya da Leyla (2005)
  • Asabiyim Ben (Relatos salvajes / Wild Tales, 2014)
  • Bembeyaz Bir Gün (Hvítur, hvítur dagur / A White White Day, 2019)
  • Düğün Dernek (2013)
  • Görevimiz Tehlike 2 (Mission: Impossible II, 2000)
  • Güvercin Hırsızları (2018)
  • İnek (Gaav / The Cow, 1969)
  • İntikam Vadisi (Vengeance Valley, 1951)
  • Pandora'nın Kutusu (2008)
  • Soluk (2019)
  • Son Çıkış (2018)
  • Unutulmuş Dizeler (Los Versos del Olvido / Oblivion Verses, 2017)


Festival ajandası

Harput Kısa Film Festivali

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Elazığ Valiliği tarafından 8-11 Eylül tarihlerinde ilki düzenlenecek olan Harput Kısa Film Festivali başvuruları devam ediyor.
Harput'un tanıtımını yaparak Elazığ şehrinin kültür ve sanat hayatına katkı sağlamayı amaçlayan, ulusalda ise sinema sanatı ve sanatçılarına destek olmayı hedefleyen festival bu yıl 8-11 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Kısa film ve belgesel film yarışmaları ile genç sinemacıları desteklemeyi amaç edinen festivalde aynı zamanda deprem ve afet temalı senaryo yarışması ile birlikte deprem gerçekliğine de vurgu yapılacak.
 

 

Festivalin ön jürisi belirlendi

Belgesel film dalında Jale İncekol (Yönetmen), Ömer Dişbudak (Yönetmen), Yavuz Selim Taşçıoğlu (Yönetmen), kısa film dalında ise Serdar Akbıyık (Sinema Yazarı), Fatih Peker (Yönetmen) ve Sinan Bal (Yönetmen) ön jüri olarak görev alacaklar.

Başvurular festivalin internet sitesi harputfilmfestivali.com üzerinden 6 Ağustos Cuma gününe kadar online olarak gerçekleştirilecek.

 

Uşak Kısa Film Festivali

Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu'nca bu yıl 4-12 Aralık tarihlerinde 8. kez düzenlenecek olan Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali'nin başvuruları sürüyor.

Şu ana dek 114 ülkeden 3331 filmin başvurduğu festivalin son başvuru tarihi ise 5 Eylül 2021.
 


Kimi fiziksel gösterim ve etkinliklerle beraber çevrim içi gerçekleştirilecek festival, 100'den fazla filmi ve aralarında atölye, söyleşi, ustalık dersi, sergi ve konserlerin olduğu pek çok etkinliği ücretsiz olarak sanatseverlerle buluşturacak.

Geçen yıl 44'ü Türkiye prömiyeri olmak üzere 131 filmlik zengin bir programa ev sahipliği yapan ve www.usakfilmfest.com platformunda 90 ülkeden 8 bini aşkın sinemaseveri ağırlayıp 100 binden fazla sayfa ziyaretiyle yoğun ilgi gören Uşak Film Festivali, yakaladığı ulusal ve uluslararası ivmeyi arttıracak şekilde yarışma ve ödül sayısında değişikliklere gidecek.

Ulusal Kısa Film, Ulusal Öğrenci Filmleri ve Uluslararası Kısa Film yarışmalarına ek olarak bu yıl Milano ev sahipliğinde İtalyan Kısa Filmleri Yarışması düzenlemeye hazırlanan festival, toplam 28 dalda Kanatlı Denizatı Ödülü dağıtmayı planlıyor.

Her yıl olduğu gibi pek çok yeniliği ve sürprizi beraberinde getirecek Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali'nin bu yılki Ön Seçici Kurul'unda Alper Erdik (Eleştirmen), Arzu Görgülü (Yönetmen), Dekel Nitzan (Yönetmen), Emre Doğan (Akademisyen, Senarist), Mehmet Oğuz Yıldırım (Yönetmen), Murat Karakütük (Eğitmen, Eleştirmen), Nergis Karadağ (Yönetmen), Özgür Keşaplı Didrickson (Yazar), Seren Topaloğlu (Yapımcı), Sertaç Koyuncu (Yönetmen) ve Yavuz Akyıldız (Akademisyen, Yönetmen) yer alıyor.

Ara ve Ana Jüri üyelerinin önümüzdeki süreçte açıklanacağı festival hakkında ayrıntılı bilgi ve başvuru için www.usakfilmfest.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU