Afrikalı liderin oğlu, Michael Jackson'ın eldivenini satın alınca Birleşik Krallık yaptırım uyguladı

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, "vatandaşları pahasına kendi ceplerini dolduran" 5 kişiye yaptırım uyguladı

Ekvator Ginesi İkinci Başkan Yardımcısı Teodoro Nguema Obiang Mangue (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) hükümeti "dünya genelinde yolsuzluğa karışmış" 5 kişiye perşembe yaptırım uyguladı. Yaptırım uygulananlar arasında Michael Jackson'ın "Bad" turnesinde giydiği eldivene yaklaşık 200 bin pound (yaklaşık 2,3 milyon TL) ödeyen ve zimmetine geçirdiği milyonlar tutan ödeneği malikaneler ve özel jetlere harcayan bir kişi de bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, BK'nın Küresel Yolsuzlukla Mücadele adlı yaptırım rejimi kapsamında Ekvator Ginesi, Zimbabve, Venezuela ve Irak'taki kişilere yönelik bir dizi yeni yaptırım yayımladı.

Dışişleri Bakanlığı, söz konusu 5 kişinin "zimmete para geçirme yoluyla kendi ceplerini doldurduğunu ve açgözlülüklerinin sömürdükleri ülkelere ve topluluklara tarifsiz zararlar verdiğini" söyledi.

Raab şu ifadeleri kullandı:

Bugün attığımız adım, vatandaşları pahasına kendi ceplerini dolduran kişileri hedef alıyor. BK yolsuzluk belasıyla mücadele etmeye ve yolsuzluğun çürütücü etkisinden sorumlu olanlardan hesap sormaya kararlı.

Geçen nisanda yürürlüğe giren Küresel Yolsuzlukla Mücadele Yaptırım Düzenlemeleri'nin BK'nin geçen yılın sonunda Avrupa Birliği'nden resmen ayrılmasının ardından blokun Yolsuzluk Mevzuatı'nı ikame etmesi amaçlanıyor. Yeni düzenlemeler bir yıldan kısa süre içinde uygulanan ikinci hedefli yaptırım dizisi niteliğini taşıyor.

İlk dizi geçen temmuzda yürürlüğe konmuştu ve dünya genelindeki insan hakları ihlalleriyle ilgili yaptırımların uygulanmasına odaklanıyordu.

Hükümetin marttaki yeni savunma raporu kapsamında açıklanan yeni kurallar, yolsuzluğu rüşvet veya mülkün zimmete geçirilmesi diye tanımlıyor ve yaptırım uygulanan kişilerin BK bankaları üstünden gerçekleştirilecek hesap hareketlerini yasaklarken yetkililerin söz konusu kişilere BK vizesi vermesini engelliyor.

BK hükümetinin açıklamasında "belirlenen kişilerden birinin zimmetine geçirdiği milyonlar tutan ödeneği, Michael Jackson'ın 'Bad' turnesinde giydiği 275 bin dolarlık (yaklaşık 2,3 milyon TL) eldivenlerle birlikte malikaneler ve özel jetlere harcadığı" belirtiliyor.

"Bad" turnesi 1980'lerin sonunda gerçekleşmişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Michael Jackson'ın hatıra niteliği taşıyan eşyalarına para harcayan kişinin Ekvator Ginesi'nin mevcut devlet başkanının oğlu, Başkan Yardımcısı Teodoro Obiang Mangue olduğu belirtildi.

Açıklama Obiang'ı Paris'te 100 milyon dolarlık (yaklaşık 856 milyon TL) malikane, 38 milyon dolarlık (yaklaşık 325 milyon TL) özel jet ve lüks bir yat satın almakla ve “en kötüsü de, Jackson'ın 'Bad' turnesinde giydiği 275 bin dolarlık kristal kaplı eldiven de dahil Michael Jackson'ın eşyalarından oluşan hatıra koleksiyonunu" almakla suçladı.

The Independent'ın irtibat kurduğu Ekvator Ginesi Londra Büyükelçiliği yorum yapmaya hazır olmadığını söyledi.

Teodoro Obiang Mangue'nin babası Başkan Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, ülkenin İspanya'dan bağımsızlığını elde etmesinden 11 yıl sonra 1979'da yaptığı darbeyle iktidara gelmesinden bu yana Ekvator Ginesi'ni yönetiyor.

Ülke, petrol rezervlerinin işletilmesi sayesinde son birkaç on yılda zenginleşti fakat Dünya Bankası'na göre nüfusun yüzde 76'sından fazlası yoksulluk içinde yaşıyor.

Reuters'tan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU