Gallup anketi: ABD'deki ırk ilişkileri son 20 yılın en kötü noktasında

Yakın zamanda yapılan bir ankete katılan Amerikalı yetişkinlerin yüzde 57'si siyahilerle beyazlar arasındaki ilişkileri kötü olarak algıladığını belirtti

George Floyd'un ölümü üzerine Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketi birçok protesto düzenlemişti (Reuters)

Bir ankete göre ABD'de siyahi ve beyaz yetişkinler arasındaki ilişki, iki yıldır üst üste son 20 yılın en kötü düzeyinde çıktı.

Washington DC merkezli analiz firması Gallup, çarşamba günü yayımladığı araştırmasında Amerikalı yetişkinlerin yüzde 57'sinin ırk ilişkilerini "biraz" veya "çok" kötü olarak algıladığını belirtti.

Amerikalıların yüzde 42'si, siyahilerle beyazların ırklar arası ilişkilerinin "biraz" veya "çok" iyi olduğunu söyledi.

Ankete katılan siyahiler bu ilişkilerin iyi olduğunu düşünenlerin yüzde 33'ünü oluştururken, ankete katılan beyazların yüzde 43'ü de siyahilerle beyazlar arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu söyledi.

25 Mayıs 2020'de George Floyd'un öldürülmesinin ardından ankete katılanların yüzde 44'ünün siyahilerle beyazlar arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu söylediği geçen yıla kıyasla ırklar arası ilişkiler yüzde 2 geriledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gallup'ın geçen yılki ırk ilişkileri anketinden bu yana, ülke çapında ırksal adalet için çağrılar yapıldı ve protestolar düzenlendi. ABD'de 2 binden fazla kentte Siyahilerin Hayatı Önemlidir'i desteklemek ve polis şiddeti sonucu ölenleri onurlandırmak için gösteriler yapıldı.

2001'de ABD'li yetişkinlerin yüzde 70'i siyahilerle beyazlar arasındaki ilişkileri olumlu değerlendirmişti. Anketi takiben Gallup, “Bu durum, ABD'nin çeşitli yerlerinde polis memurlarının silahsız siyahileri öldürdüğü, sansasyon yaratan birkaç olayın ardından değişti. Bu olaylar bugün de faaliyetini sürdüren çeşitli toplumsal adalet hareketlerinin oluşumunu hızlandırdı" dedi.

Bu yılki ırk ilişkileri anketi 1 Haziran ve 5 Temmuz arasında yapıldı. 25 Haziran'da Derek Chauvin, Floyd'u öldürdüğü için 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Gallup, "Siyahi Amerikalılara kıyasla beyaz Amerikalıların ırk ilişkilerinin iyi olduğunu söyleme ihtimali genellikle daha yüksek olsa da 2016'ya kadar hiç değilse her iki ırk grubunda da bu ilişkileri olumlu değerlendirenler küçük bir farkla da olsa çoğunluktu" diye belirtti.

Öte yandan, ırk ilişkilerinin iyileştirilebileceğini düşünen yüzde 57'lik kesime göre gelecek aydınlık. Katılımcıların yüzde 40'ıysa o kadar iyimser değil ve ABD'de ırk ilişkilerinin her zaman bir sorun olacağına inanıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU