Bin Ladin'den sonra şimdi sıra gizemli Havana Sendromu'nda: CIA'in kilit ismi özel ekibin başına getiriliyor

"Havana Sendromu" ilk kez 2016'da Küba'nın başkentinde bulunan ABD Büyükelçiliği'ndeki diplomatlar tarafından bildirilmişti

Arşiv: CIA, dünya çapında onlarca ABD'li yetkiliye musallat olan "Havana Sendromu"nun nedenlerini bulmak için görev gücü kurdu (AFP)

Usame bin Ladin'in yerinin bulunmasında kilit rol oynayan üst düzey CIA yetkilisi, gizemli "Havana Sendromu"nun nedenini saptamayı amaçlayan görev gücüne liderlik edecek. Havana Sendromu dünya çapında çok sayıda CIA personeline ve ABD'li diplomata musallat olmuştu.

ABD basınında yer alan ve istihbarat teşkilatından ismi açıklanmayan kaynakların ifadelerine yer veren haberlere göre, CIA Direktörü William J. Burns, terörle ve uyuşturucuyla mücadele operasyonlarında deneyimli, gizli çalışan yetkiliyi seçti. Söz konusu yetkili, Bin Ladin ve onun El Kaide ağına odaklanan istihbarat analizi ve hedef belirleme üzerinde 10 yıldan fazla süre çalışmıştı.

The Washington Post'un haberinde bir CIA sözcüsünün, "Direktör Burns, alışılmışın dışında sağlık olaylarından etkilenen personelle bizzat ilgileniyor ve kendini onların bakımına ve bu olayların nedenini belirlemeye fazlasıyla adamış durumda" dediği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wall Street Journal'ın konuyu bilen bir ABD yetkilisinden alıntı yaptığı haberde, görev gücünün aralıkta kurulduğu ve istihbarat analistleriyle yetkililer de dahil teşkilatın farklı birimlerindeki uzmanlardan oluşturulduğu bildirildi.

Görev gücünün oluşturulması ve bahsi geçen yetkilinin seçilmesi, CIA'in son 5 yılda çok sayıda ABD görevlisini etkileyerek erkenden emekliye ayrılmasına sebep olacak şekilde ciddi beyin hasarına ve işitme kaybına yol açan gizemli hastalıklara ilişkin soruşturmayı hızlandırma çabasının parçası. Bazıları baş dönmesi ve baş ağrısı gibi semptomlar da bildiriyor.

Sendromun ilk kez 2016'da ABD'nin Havana Büyükelçiliği'nde çalışan diplomatlar tarafından bildirilmesi, Havana Sendromu olarak bilinmesine yol açmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da kısa süre önce, Viyana'daki Amerikalı diplomatların bildirdiği benzer rahatsızlıklara dair şikayetleri soruşturduğunu doğruladı.

Sendromun kaynağına dair yoğun spekülasyonlar mevcut. Bunlar arasında Rusya'nın dahlinin bulunduğunu işaret edenler de yer alıyor. Fakat Rusya bu suçlamaları reddediyor. Kamusal alanda da Rusya'nın müdahalesine dair hiçbir kanıt ortaya çıkmadı.

Martta CIA Direktörü olan Burns, saldırıların kaynağını belirlemenin ve etkilenen teşkilat personeli için tedavi sağlamanın başat öncelikleri arasında olduğunu söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU