Nobel Barış Ödüllü Malala'nın yer aldığı ders kitapları, kendi ülkesindeki kitapçılardan toplatıldı

15 yaşındayken Taliban saldırısına uğrayarak başından vurulan genç kadın, Pakistan'da tartışmalı bir figür

Malala Yusufzay 24 yaşında (Reuters)

Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay'ın fotoğrafının yer aldığı bir ders kitabı Pakistan'ın Pencap eyaletindeki kitapçılardan kaldırıldı.

Pencap Müfredat ve Ders Kitabı Kurulu yetkilileri ve polis ekipleri, eyaletin dört bir yanındaki kitapçılara 12 Temmuz'da baskın düzenleyerek söz konusu 7. sınıf sosyal bilgiler kitabına el koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaç dükkana baskın yapıldığı ve kaç kitaba el konulduğu açıklanmadı.

Yetkililer, kitabın yayıncısının eyaletin başkenti Lahor'daki ofisindeki kitapları da topladı. Pencap Eğitim Bakanı Murad Raas, Oxford University Press'in kitap için gerekli izinleri almadığını söyledi.

Malala olarak tanınan genç kadın, 2012'de 15 yaşındayken Taliban'ın saldırısına uğramış ve başından vurulmuştu.

Taliban, saldırının, Malala'nın "Batı yanlısı görüşleri" sebebiyle düzenlendiğini duyurmuştu. Uzun süre hastanede tedavi altında kalan Malala, Birleşik Krallık'a taşınmıştı.

Malala 2014'te 17 yaşındayken Nobel Barış Ödülü'nü almış ve bu alanda ödül alan en genç isim unvanını kazanmıştı.

"Kutuplaştırıcı bir figür"

Ancak Malala, ülkesi Pakistan'da epey tartışmalı bir isim. Aktivistin İslamiyet ve gelenekler hakkındaki görüşleri sıkça eleştiriliyor.

Geçen ay yaptığı bir röportajda evlilik hakkında konuşan Malala "İnsanların neden hâlâ evlenmek zorunda olduğunu anlamıyorum. Hayatında bir insan olmasını istiyorsan neden evlilik belgeleri imzalaman gerekiyor?" demiş, bu ifadeler ülkede gündemi sarsmıştı.

Lahor Yönetim Bilimleri Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü Nida Kirmani şöyle konuştu:

Pakistan'daki pek çok kişi için Malala, Batı hakkında nefret ettikleri her şeyi sembolize etmeye başladı. Diğerleri içinse Malala, kadın haklarının ve İslamcı güçlere karşı direnişin sembolü. Bu nedenle kutuplaştırıcı bir figür haline geldi.

Toplatılan kitapta Malala'nın fotoğrafı, Pakistan'ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah gibi isimlerle birlikte "ulusal kahramanlar" bölümünde yer alıyordu.

New York Times, ülkede Taliban ve diğer İslamcı grupların etkisiyle birlikte ders kitaplarının içeriği üzerindeki baskının da arttığını bildirdi.

Ders kitabı hazırlamada görev yapan Riaz Shaikh adlı akademisyen, Malala gibi isimlere yer verdikleri için ölüm tehditleri aldıklarını söyledi.

 

 

Yapılan baskınlar ve kitapların toplatılması da eleştirel düşünceyi bastırma arzusu ve muhafazakar olmayan kişilere baskının tezahürü olduğu gerekçesiyle eleştirildi.

Pakistan İnsan Hakları Komisyonu adlı bağımsız grup salı günü yaptığı açıklamada, baskınları "devletin bilgiyi kontrol ve halkı manipüle etme girişimleri" olarak değerlendirdi.

Sherry Rehman adlı parlamenterse bir sonraki gün mecliste Malala'yı savundu:

Malala Yusufzay'ı kahramanınız olarak görmüyorsanız, size sadece Allah yardım edebilir.

Öte yandan ülke genelinde 200 bin okulun üyesi olduğu Tüm Pakistan Özel Okullar Federasyonu 13 Temmuz'da, "Ben Malala Değilim" adlı bir belgesel yayımladı.

Federasyon Başkanı Kaşif Mirza, Malala'nın Batı'nın tuzağına düştüğünü ve hem Pakistan'a hem de İslamiyet'e karşı çalıştığını öne sürdü.

 

Independent Türkçe, New York Times, AsiaNews, BBC Türkçe, Geo News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU