Yeni keşfedilen bin yıllık Viking mezarlarında Hıristiyanlığa geçişin izleri bulundu

İkiz bebekler birlikte gömülmüş

Keşfedilen iskeletler incelenmeye devam ediyor (Uppdrag arkeologi)

İsveç'in Sigtuna bölgesinde nisan ayı sonlarında bir evin inşa edileceği alanda yapılan araştırmayla bir dizi mezar keşfedildi.

Arkeologlar yürütülen çalışmalar sonucunda, keşfedilen 7 Viking mezarının içinde 8 kişinin bin yıl öncesinden kalma iskeletlerini tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mezarların birinde ikiz bebekler olduğu düşünülüyor. Araştırma ekibi, ikiz bebeklerin düşük sebebiyle yaşamını yitirdiğine inanıyor.

Uzmanların bulgularına göre kalıntılar, Hıristiyanlığı kabul eden Vikinglere ait.

Kazıları yöneten Johan Runer, mezardakilerin çoğu kişinin kafasının batı, ayaklarının doğu yönüne bakacak şekilde gömüldüğünü ve bunun Hıristiyanlığa işaret ettiğini söyledi. Runer, Sigtuna çevresinde geleneksel Viking inancını takip eden halkın o dönem ölenleri yaktığını da kaydetti.

 

20210706viking-temetkezes-sir3.jpeg
Mezarların üzerindeki taş yığınlarından biri (Uppdrag arkeologi)

 

Mezarların çevresinde kömür birikintileri ve kısmen yanmış tabut bulundu. Araştırmacılar, bu keşfin cenaze törenlerinde ateşle bir ritüel yapıldığına işaret ettiğini söyledi. Live Science'ın haberinde, bu tür ritüellerin Hıristiyanlığa geçen Vikinglerde yaygın olduğu yazıldı.

Ayrıca mezarların 4'ünün üzerinde taş yığınları bulundu. "Bu tür bir davranış daha önce Sigtuna kasabasında bilinmiyordu" diyen Runer, bölgedeki Hıristiyan mezarlarında da taş yığınları görülebileceğini söyledi.

İlginç eşyalar

Arkeologlar mezarlara gömülenlerin yanında deri kemer, tarak ve bıçak gibi eşyalar bulunduğunu söyledi.

Ayrıca bir kişinin ağzında gümüş madeni para bulundu. Runer, bu uygulamanın da Hıristiyan mezarlarında epey yaygın olduğunu ifade etti.

 

Independent Türkçe, Live Science, Sputnik International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU