Hikmet Çetin: Türkiye Afganistan'da mutlaka olmalıdır ancak bunun önemli bir şartı var

3 yıl Afganistan’da NATO’nun sivil temsilcisi olarak görev yapan Hikmet Çetin, TSK’nın Afganistan’da olmaya devam etmesi gerektiğini savundu

NATO’nun Sivil Temsilcisi unvanıyla Afganistan’da 3 yıl görev yapan Hikmet Çetin, Türkiye'nin Afganistan'da askeri varlığının olması gerektiğini ancak bunu Taliban'la anlaşarak olması gerektiğini söyledi / Fotoğraf: AA

Türkiye'nin, NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın güvenliğini üstlenmesi gündemde.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Bakanı Hulusi Akar, ordunun bu görevi üstlenmesi için şartlarının "siyasi, mali ve lojistik destek" olduğunu açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Kâbil’de Mehmetçik Taliban ile baş başa bırakılmamalı” diyerek bu plana karşı olduklarını açıklamıştı.

2003-2006 yılları arasında NATO’nun Sivil Temsilcisi unvanıyla Afganistan’da görev yapan eski Dışişleri Bakanı ve TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise Türkiye’nin mutlaka Afganistan’da olması gerektiğini ancak bunun için Taliban’la bir anlaşmaya varılması gerektiğini söyledi.

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge’nin konuya dair sorularını yanıtlayan Çetin, “Türkiye’nin NATO adına orada kalması konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Türkiye Afganistan’ı yalnız bırakmamalıdır. Mutlaka orada olmalıdır... Ancak bunun önemli bir şartı var. O da Taliban’la bir görüşme olmalı ve anlaşılmalıdır”

“Türkiye Afganistan’da çok sevilir”

Hikmet Çetin, Taliban’ın şu ana kadar Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığına onay vermediğinin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

“Türkiye Afganistan’da çok sevilir...Türkiye’yi NATO olarak değerlendirince tepki veriyorlar. Ancak kardeş ülke tarihimiz var. Düşünün ki 1 Mart 1921’de Türkiye’yi ilk tanıyan ülke Afganistan... İlk büyükelçimizi Atatürk oraya atamış. Medine’yi savunan Fahrettin Paşa... İlk yabancı ziyaret Afganistan kralından gelmiş...Yani çok derin bağlar var... NATO’daki tek Müslüman ülke Türkiye... Bütün bunlar önemli...Ve bu nedenle ben Türkiye’nin Afganistan’a her türlü desteği vermesi gerektiğine inanıyorum. Ama bir şekilde Taliban’ın ‘evet’ demesi sağlanmalı. Taliban’ın da “kabulü”olmalı...Tabii ABD üzerinden konuşarak gelince Taliban daha da gerildi”

“Taliban kabul etmezse risk olur”  

Hikmet Çetin, Taliban’ın teklifi kabul etmemesi halinde ortaya çıkacak tablo içinse şu değerlendirmeyi yaptı:

“Olmazsa risk olur. Risk yükselir. Tekrar söylüyorum...Türkiye ne yapıp edip Afganistan’ı yalnız bırakmamalı”

Rusya ve Çin faktörü

NATO’nun eski Afganistan Temsilcisi Hikmet Çetin, “Peki bir de orada Çin, İran ve Rusya faktörü var. Onlar nasıl dengelenecek?” sorusuna ise, “Kabil Hükümeti ve Taliban’ın evet demesi halinde ben onların bir sorun çıkartacağını düşünmüyorum. Tabii bir noktayı da hatırlatmam gerekir. Bence Kabil Hükümeti’nde bir yanlış anlaşılma oldu. Yani biliyorsunuz Pakistan Taliban’ı destekliyor ve Kabil Hükümeti de bununla savaşıyor. Onlar Türkiye’nin Hamid Karzai Havalimanı’nı Pakistan’la birlikte koruyacağını düşünüyor. Bu da Kabil Hükümeti’nde bir soru işareti doğurmuş görünüyor. Bence bu tamamen bir yanlış anlaşılma” diye yanıt verdi.

“Bunun askeri çözümü yok”

Çetin, “Orada bir askeri çözüm olamaz... Silahla çözülmesi mümkün değil. Hatta biz uluslararası bir grup olarak bu sorunun silahla değil siyasi olarak çözülmesi gerektiği konusunda bir rapor sunduk. Yine aynı şeyi söylüyorum” dedi.

Taliban “Türkiye’yle savaşırız” dedi

Taliban, geçtiğimiz günlerde örgütü, ABD’nin çekildiği Afganistan’da Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlamayı planlayan Türkiye’ye yönelik bir açıklama yapmıştı.

Taliban sözcülerinden Zabihullah Mücahid’in Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, “Türk yetkilileri, her iki ülke için de zararlı olması nedeniyle kararlarını geri almaya şiddetle çağırıyoruz” denilerek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afganistan’da kalmasının Taliban tarafından “işgal sayılacağı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, “Bir süredir Türk yetkiliyle temas halindeydik ve onayımız olmadan böyle tek taraflı bir karar almayacaklarına dair bize güvence verdikleri birçok toplantı yaptık. Verdikleri mevcut karar, kendi sözleşmelerinin ihlalidir” şeklinde görüş belirtildi. Türkiye’yi ABD’nin teşviki ile Afganistan’ı işgale girişmekle suçlayan örgüt, bu karadan vazgeçilmemesi durumunda Türkiye ile savaşacakları ifade edildi.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU