250 yıllık teoriyi doğrulayan pilot balina alt türleri keşfedildi

Kısa yüzgeçli pilot balinaların iki farklı alt türü olduğunu ilk kez 1760’ta Japon bir doğa bilimci keşfetmişti

Bilim insanları kısa yüzgeçli pilot balinalardan alınan 700'den fazla DNA örneğini analiz etti / Fotoğraf: Wiki Commons

 

Kısa yüzgeçli pilot balinaların iki farklı alt türden meydana geldiğini ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı. Böylece pilot balinalara ilişkin 250 yıllık teori doğrulanmış oldu.

İki farklı alt türde kısa yüzgeçli pilot balinanın var olduğunu ilk kez Japon doğa bilimci Yamase 1760’da açıklamıştı. Yamase, Japonya'nın güneyinde bulunan kafaları kare biçimli balinaları “Naisa türü” ve kuzeydeki yuvarlak başlı balinalarıysa “Shiho türü” olarak adlandırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En yeni DNA testlerini uygulayan bilim insanları Yamase'nin 250 yıllık teorisinin doğru olduğunu keşfetti.

Araştırmayı yöneten Massachusetts’teki Woods Hole Deniz Bilimi Enstitüsü uzmanlarından Amy Van Cise, Independent’e yaptığı açıklamada,“Seksenli yıllardan bu yana bu konuda artan miktarda veri vardı. Tek yapılması gereken bunların üzerinden geçmek ve teorinin doğruluğunu göstermekti” dedi.

Dr. Cise ve ekibi, dünyanın dört bir yanından toplanan 725 numunenin mitokondriyal DNA’sını inceledi. Molecular Biology adlı bilimsel yayında yer verilen çalışmada, araştırmacılar elde ettikleri bilgileri bilinen balina ve yunus türleriyle karşılaştırarak, kısa yüzgeçli pilot balinaların farklı alt türleri olduğunu doğruladı.

Dr. Cise, “Araştırmada kullanılan doku örnekleri sahile vurmuş hayvanlardan ve daha az sayıda olmak üzere yerel avcıların yakaladığı balinalardan elde edildi. Bu verileri geniş bir uluslararası işbirliği sayesinde topladık” dedi.

Bulguda özellikle dikkat çekici olan, balinaların kıtasal bir engelle değil, uçsuz bucaksız Doğu Pasifik Okyanusu’yla ayrılıyor olması.

“Genelde beklenen, Atlantik, Hint ve Pasifik okyanuslarının her birinde farklı balina türlerinin bulunmasıdır. Yaygın olan da budur” diyen Dr. Cise, “Fakat Atlantik'te bulunan kısa yüzgeçli pilot balinalar Hint Okyanusu ve Batı Pasifik'te yaşayan alt türlerle aynı. Bununla birlikte Kuzey Japonya ve Doğu Pasifik'te yaşayan balinalar, iki farklı alt türe benziyor” diye konuştu. Dr. Cise sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu balina grupları, birbirinden farklılaşacak kadar uzun süre ayrı kalmış görünüyor. Bu, kıtaların ve bölgelerin bu türün evrimi için düşünülen kadar önemli bir engel olmayabileceği anlamına geliyor. Buna karşılık Pasifik'teki okyanus ‘çölü’ daha önemli bir engel teşkil ediyor olabilir”

Dr. Cise, “Hayvan çeşitliliğini anlamadan dünya çapında onları kontrol edemezsiniz. Eğer iki farklı hayvan türünün aynı olduğunu düşünüyorsanız ve aslında öyle değilse, farkında olmadan bir türün tamamını kaybedebilirsiniz” diye belirtti.

Pilot balinalara dair çok az şey bilindiğine dikkat çeken Dr. Cise, “Beslenme davranışları hakkında genel itibariyle fazla bilgimiz olmadığı için farklılıklarına dair pek fazla şey söyleyemeyiz. Davranışları bakımından değerlendirecek olursak yılın farklı zamanlarında çiftleşiyor olabilirler” dedi.

Kısa yüzgeçli pilot balinaların yaşam alanları Pasifik, Hint ve Kuzey Atlantik okyanusu olarak biliniyor. Organizmaları türlerine göre sınıflandıran kurul, belirlenen alt türlere ayrı isimler verilip verilmeyeceğine karar verecek.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU