Bakan Pakdemirli: Tuz Gölü'nde bin kadar yavru flamingo öldü, ilk tespitlere göre zehirlenme yok

Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümlerine ilişkin açıklama yapan Pakdemirli, bin kadar yavru flamingonun susuzluk sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümlerine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Bakan Pakdemirli, bin kadar yavru flamingonun susuzluk sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Bakan Pakdemirli konuyla ilgili, "Gerekli incelemeleri yaptırıyoruz. Daha önceden de bu tip ölümlerin takip edildiği yıllar oldu. Herhangi bir zehirlenme yok. Buradaki suyun azalması ve sudaki konsantrasyonun azalmasından dolayı uçamayan yavrularda ölümlerin gözlendiği gözüküyor. Gerekli tedbirler alındı. Bu konunun çevredeki kuyularla ya da tarımsal sulamayla doğrudan bir bağı yoktur. Konu etraflı bir şekilde araştırılıyor" dedi.

Tuz Gölü'nü korumak adına tüm adımların atıldığını belirten Pakdemirli şöyle devam etti:

Gölün etrafındaki suların arıtılarak göle atılması, gerek üreme alanlarının ıslahı, gerekse orayı ziyaret eden vatandaşların bilinçlendirilmesi gibi bu bölgenin korunması adına birçok adım attık. 1997 yılında buradaki flamingo sayısı 4 bin civarındayken, 2020 yılında yaklaşık 20 bin tane flamingo tespit edildi. Yavru flamingoların ölüm haberi hepimizi üzdü. Hemen Konya Valiliği'miz ölüm nedenlerine ilişkin çalışmayı başlattı.

Valilikten açıklama

Konya Valiliği de flamingo ölümlerine ilişkin açıklama yayımladı.

Açıklamada, bölgede yapılacak çalışmalarla ilgili komisyon oluşturulduğu aktarılarak, "13 Temmuz 2021 tarihinde kamuoyuna yansıyan, Tuz Gölü'nün Konya-Cihanbeyli Gölyazı bölgesindeki flamingo ölümleriyle ilgili Valiliğimizce gerekli araştırma ve soruşturma çalışmaları başlatılmıştır. Ayrıca flamingoların yaşam döngüsünü olumsuz etkileyen hususlar ve alınabilecek ek tedbirlerle ilgili Valiliğimizce oluşturulan uzman komisyon, alanda incelemeler yapmaktadır" denildi.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU