YSK yeniden görev yapabileceğini açıkladığı ilçe seçim kurulu üyeleri için HSK’ya suç duyurusunda bulunacak

YSK, İlçe seçim kurulları başkanları, seçim müdürleri ve üyeleri ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvurusunu “işlemsiz” olarak geri çekti

Fotoğraf: AA

Yüksek Seçim Kurulu seçim iptaline neden olarak gösterdiği, sandık kurulu başkan ve üyelerini belirleyen ilçe seçim kurulu başkanı ve diğer kurul üyeleri ile ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu bu suç duyurusunun işlemsiz olarak geri çektiğini söyledi.

YSK’nın cumhuriyet savcılığına yaptığı suç duyurusunu geri çekmesinin nedeni bayramdan sonra aynı kişilerle ve aynı gerekçelerle Hakimler ve Savcılar Kurulu’na suç duyurusunda bulunacak olması.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yakupoğlu YSK’nın son adımıyla ilgili şunları söyledi:

“YSK İstanbul ilçe seçim kurulları başkanları, seçim müdürleri ve üyeleri için önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Daha sonra yapılan duyuruyu, işlemsiz olarak geri çekti. Şimdi ise 2802 Sayılı Kanunun 86.maddesine dayanarak 10 Haziranda HSK'ya suç duyurusunda bulunacak. Süreç sürekli değişiyor ama son durum, an itibariyle  böyle.”

Yüksek Seçim Kurulu, yeniden görev yapabileceğini açıkladığı hakim olan seçim kurulu başkanları ile diğer kurul üyeleri ile ilgili "görevden alma" dahil, gereğinin yapılması için 10 Haziran’da Hakimler ve Savcılar Kurulu'na başvuracak.

Bu durumda HSK, hakim olan ilçe Seçim Kurulu başkanları ile ilgili soruşturmayı yürüten yer olacak.

Peki HSK’nın seçim müdürleriyle ve kurulun diğer üyeleriyle, memurlar veya diğer partili üyeleriyle bir soruşturma yürütme yetkisi var mı?

Hadimi Yakupoğlu sorunun yanıtını, 2802 Sayılı Kanunun “Suça katılma” başlıklı 86.maddesi üzerinden verdi.

İlgili maddede “Hakim ve savcıların suçlarına iştirak edenler aynı soruşturma ve kovuşturma mercilerine tabidirler” deniyor.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU