Bilim insanından çevreci tuvalet: Hem elektrik hem de dijital para veriyor

Tuvaleti kullananlar, yine bilim insanının tasarladığı bir dijital parayı kazanarak yerleşkede alışveriş yapabiliyor

Çevreci tuvalet, özel pompa aksamıyla sifonla su kullanımını da azaltıyor (Reuters)

Güney Kore'de bir bilim insanı, üniversitede kullanılmak üzere çevreci tuvalet geliştirdi.

Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden (UNİST) şehir ve çevre mühendisliği alanında çalışan Dr. Cho Jae-weon'un geliştirdiği tuvalet, dışkıyı biyogaz ve gübre olarak kullanılmak üzere dönüştürüyor.

Üniversite içindeki laboratuvara bağlı olarak çalışan BeeVi adlı çevreci tuvalet, bir vakum pompası aracılığıyla dışkıları yeraltına yerleştirilen bir tanka göndererek su kullanımını da azaltıyor.

Burada mikroorganizmalar dışkıları parçalayarak metan gazının ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu gazla da binadaki setüstü ocağa, sıcak su kazanına ve katı oksit yakıt hücresine elektrik veriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cho, "Farklı bir açıdan düşünürsek, dışkının enerji ve gübre üretimi açısından değerli olduğunu görebiliriz. Ben de bu değerin ekolojik bir dolaşım içinde kullanılmasını sağladım" dedi.

Bilim insanı, ortalama bir kişinin günde 500gram dışkıladığını, bunun da 50 litre metan gazına dönüştürülebileceğini söyledi. Bu gaz da 0,5 kilovatsaat elektrik olarak kullanılabileceği gibi, bir aracın 1,2 kilometre gitmesine yetecek kadar yakıta da dönüştürülebilir.  

Cho'nun teknolojik tasarımları bunlarla sınırlı kalmadı. Bilim insanı, Ggool adlı bir dijital para birimi de geliştirdi. Çevreci tuvaleti kullanan herkes günde 10 Ggool kazanabiliyor.

Öğrenciler bu dijital parayla yerleşke içinde belirlenen alanlardan yemek, içecek, meyve ve kitap satın alabiliyor.

Yerleşkede Ggool'la alışveriş yapan öğrencilerden Heo Hui-jin, "Dışkıların sadece pis olduğunu düşünürken, şimdi benim için çok değerli hale geldi" dedi.



Independent Türkçe, Reuters, Straits Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU