Twitter, Şi Cinping'le dalga geçen Yeni Zelandalı akademisyenin hesabını sınırlandırdı

Anne-Marie Brady, Şi Cinping hakkındaki tweet'lerinin "erişilemez" hale getirildiğini söyledi

Arşiv: Canterbury Üniversitesi'nden Profesör Anne-Marie Brady'nin Mayıs 2018'de çekilen bir fotoğrafı (AP)

Yeni Zelandalı bir akademisyen, Twitter'ın, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le alay eden tweet'lerini "erişilemez" hale getirdikten sonra hesabını geçici olarak sınırlandırıldığını söyledi.

Canterbury Üniversitesi'nden Profesör Anne-Marie Brady, geçen hafta Çin'in iktidardaki Komünist Partisi'nin 100. yıldönümü kutlamaları hakkında bir tweet paylaşmıştı.

Hafta sonu Brady'nin hesabının birkaç kişi tarafından paylaşılan ekran görüntüsünde hesabın "olağandışı etkinlik" nedeniyle geçici olarak sınırlandırıldığını belirten bir Twitter bildirimi olduğu görüldü. Profilini görüntüleme seçeneği hâlâ duruyordu.

Associated Press'e göre, The Times gazetesi köşe yazarı Edward Lucas, Brady'nin hesabını ziyaret etmeye çalışan herkesin başlangıçta bu uyarı ekranıyla karşılaştığını ve bunu geçtikten sonra bazı tweet'lerinin "erişilemez" olarak etiketlendiğinin görüldüğünü söyledi.

Ayrıca Brady'nin hesabının kilitlendiğini ve tweet atmasına izin verilmediğini belirtti. Lucas, Twitter'a bir dizi şikayet gönderdiğini söyledikten sonra hesaba erişim nihayet pazartesi günü açıldı.

Brady daha sonra hesabının sınırlandırılmasına neden olan tweet'lere dikkat çekti. Bunlardan birinde, Komünist Parti'nin 100. yıl kutlamaları hakkındaki bir köşe yazısına alternatif bir başlık önermişti.

Tweet'te "Alternatif başlık: 'Şi: bu benim Partim ve istersem ağlarım'." ifadeleri yer alıyordu.
 


Twitter yaptığı açıklamada bir hesaptan olağandışı bir etkinlik tespit ettiğinde bazen hesap sahibinden onay alana kadar geçici bildirimler ekleyebileceğini söyledi.

Lucas, kaleme aldığı haber yazısında böyle bir kampanyanın varlığını destekleyecek kanıt sunmasa da, Twitter'ın söz konusu adımları Çin Komünist Partisi tarafından koordine edilen bir dizi şikayetin ardından atmış olmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Brady daha sonra Lucas'a müdahalesi için teşekkür etti ve "Twitter'ın Şi Cinping için çalışmadığını kısa süreliğine unutmuş olabileceğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medya devi neden Brady'nin hesabına karşı harekete geçtiğini belirtmedi fakat yaptıkları açıklamada “Durumu netleştirmek adına, Twitter'ın ifadeleri bastırmak için bir hükümetle koordine olduğuna dair iddiaların hiçbir temeli yoktur” ifadelerine yer verildi.

Brady'nin akademik eserleri arasında 2017'de "Sihirli Silahlar" başlıklı bir makaleyle sonuçlanan, Çin'in Yeni Zelanda'daki siyasi baskı uygulama çabalarına dair çalışmalar yer alıyor. Makalenin yayımlanmasının ardından evi ve ofisleri, faili meçhul kalan ve tekrarlayan hırsızlık ve izinsiz girişlere maruz kalmıştı.

Wellington'daki Çin Büyükelçiliği, Associated Press'in yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU