Lavrov: Müttefiklerimizi korumak için Tacikistan sınırındaki Rus askeri üssünü kullanmaya hazırız

Lavrov konuşmasında, "Durumun hızla kötüye gitme eğiliminde olduğu Afganistan'da yaşananları yakından takip ediyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Laos'un başkenti Viyentiyan'da mevkidaşı Saleumxay Kommasith ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Afganistan'daki son gelişmelere değinen Lavrov, "ABD ve diğer NATO birliklerinin alelacele çekilmesi bağlamında, durumun hızla kötüye gitme eğiliminde olduğu Afganistan'da yaşananları yakından takip ediyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz günlerde Tacikistan ve Özbekistan liderleriyle telefon görüşmeleri yaptığını ve diğer Orta Asya Cumhuriyetlerinin liderleriyle temas halinde olduğunu kaydeden Lavrov, "Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ndeki (KGAÖ) müttefiklerimize yönelik herhangi bir saldırganlığı önlemek için Tacikistan-Afganistan sınırındaki Rus askeri üssünü kullanmak dahil her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.

Putin, önceki gün Tacik mevkidaşı İmamali Rahman ile yaptığı görüşmede Afganistan sınırındaki durum ile ilgili Tacikistan’a gerekli desteği vermeye hazır olduğunu teyit etmişti.

Tacik sınır güvenlik birimi de önceki gün yaptığı açıklamada, binden fazla Afgan askerinin Taliban saldırılarından kaçarak Tacikistan'a sığındığını bildirmişti.

Afganistan'da son durum

ABD öncülüğündeki NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla birlikte, ülkedeki Taliban güçleri saldırılarını artırmaya başladı.

Afgan hükümeti ile Taliban arasında barış görüşmelerinin başlayamaması sonrası ülkedeki istikrarsızlık sona ermedi.

İlerleyişini sürdüren Taliban, çok sayıda bölgeyi ele geçirmeye başladı.

NATO kuvvetlerinin ülkeden tamamen çıkmasıyla birlikte Taliban ve  Afgan hükümeti arasındaki çatışmaların daha da şiddetlenmesinden endişe ediliyor.

 

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU