Erkan Baş: Bu tırşikçiler düzeninden hep birlikte kurtulacağız

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Kapitalizm tırşikçidir. Düzenbazdır, kişiliksizdir. Bu tırşikçiler düzeninden hep birlikte kurtulacağız” dedi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, TBMM’de düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu / Fotoğraf: TİP

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, TBMM’de haftalık basın toplantısı düzenledi. Baş, konuşmasında Türkiye gündemine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuşmasının başında 9 Temmuz günü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 3’üncü yılının sona ereceğini hatırlatan Erkan Baş, “Tek Adam Rejiminde kaynaklar; Saraylara, savaşlara ve yandaşlara harcandı. Halkın payına işsizlik, açlık, yoksulluk, yüksek enflasyon, borçluluk ve güvencesizlik düştü” dedi.

“Erdoğan ülkenin batışının sorumlusudur”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra 3 yıılda ülkenin geldiği durumun sorumlusunun “Ekonominin sorumlusu benim, ben” diyen Erdoğan  olduğunu kaydeden Erkan Baş, “3 yıl geçti bütün kamu ihaleleri 5 yandaş müteahhitte verildi, yandaşlar servet büyütürken halk yoksullaştı. Bu iktidar sayesinde hepimizin alın teri tefecilerin, faiz lobilerinin kasasına aktı. Halk tarafından ödenen her 100 TL verginin 20 lirası faize gider oldu. Asgari ücret açlık sınırının bile altında kaldı. İşsizlik yüzde 14’e genç işsizlik yüzde 27,5’e oldu. 3 yılda kamu yağmalandı, devletin kasası boşaltıldı ama bu aç gözlü canavarları doyurmaya yetmedi, geride kalan dönemde en temel ihtiyaçları bile borçlanarak karşılayabilecek hale geldiğimiz için vatandaşın borcu her geçen gün arttı. 2018’den bugüne baktığımızda İhtiyaç kredilerinin yüzde 90, kredi kartı borçları yüzde 70 oranında artarken icra dosyaları 24 milyona ulaştı” dedi.

“Yıllık enflasyon sadece yüzde 17'ymiş!”

TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyon oranına ilişkin konuşan Erkan Baş, “Yıllık enflasyon sadece yüzde 17'ymiş biliyor musunuz? AKP devlet kurumlarına böyle söyletiyor” dedi.

Erkan Baş, şunları kaydetti:

“Ayşe öğretmene, tır şoförü Mehmet abiye, Yılmaz Usta'ya, çocuklarının boğazından bir lokma geçsin diye canını dişine takıp çalışan temizlik işçisi Neriman ablaya sesleniyorum; yıllık enflasyon sadece yüzde 17'ymiş biliyor musunuz? AKP devlet kurumlarına böyle söyletiyor. Peki Neriman abla neden marketten ne alsa seneye göre en az yüzde 30-40 daha pahalıya alıyor? Ayşe öğretmen arkadaşlarıyla dışarı bile çıkamaz olmadı mı? Yılmaz usta çocuğuna harçlık verirken kara kara düşünmüyor mu? Mehmet abiye soralım bakalım, Erdoğan'ın dediği gibi miymiş ülkemizde benzinin fiyatları? Refah ve bolluk içinde miymişiz?”

“Bir araya gelelim, saldırılara dur diyelim”

1 Temmuz itibarıyla işten çıkarma yasağının kaldırılması ile  işsiz sayısına yeni binlerce yurttaşın eklendiğini belirten Baş, “İşten çıkarma yasağının istisnalar kaldırılarak uygulanması, İşsizlik Sigortası Fonu’nun gerçekten işçiler ve işsizler için kullanılması talepleriyle bir araya gelelim, bu saldırıya dur diyelim. Yeter artık pandeminin bütün yükünü işçiler taşımasın” dedi.

“Siz önce sarayda yediğiniz ejder meyvelerini küçültün”

Emine Erdoğan’ın bir konuşmasında “Porsiyonları küçültün” dediğini hatırlatan TİP Genel Başkanı, “Onlar herkesi kendileri gibi sanıyor. Böyle bir utanmazlık olamaz. Milyonlarca insan, pazarda akşam kalan artıkları topluyor, bunlar porsiyon küçültün diyorlar.  Siz önce Saray’da yediğiniz ejder meyvelerini küçültün. 5-10 maaş alan bürokratlarla dolduruyorlar, sonra halkın boğazındaki kuru ekmeğe göz dikiyorlar.E mekliye enflasyon zammı olarak yansımasın diye 1 Temmuz’a kadar bekletip 1 Temmuz’dan hemen sonra zamları açıkladılar. Elektriğe, doğalgaza, gıdaya, benzine hepsine zam getirdiler. Porsiyonu küçültmek ne kelime, halkın önünden tabağını çekip aldılar bunlar” diye konuştu.

“Helalleşenlerden değil, hesaplaşanlardan olacağız”

“Emine Erdoğan size ‘porsiyon küçültün’ dediyse bilin ki, başka bir beldede kendilerine yeni bir yazlık saray yaptırmak istiyorlar. Halk porsiyon küçülttükçe onların midesi büyür, karnı şişer” diyen Erkan Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halk patronların tabağını önünden çekip alana kadar, herkes aynı tabaktan yiyene kadar bu hep böyleydi ve böyle kalacak. İşte biz bu yüzden biz helalleşenlerden değil, hesaplaşanlardan olacağız. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz.  Kamu Özel İş Birliği Projelerini durduracağız.  Yandaşlara, patronlara peşkeş çekilen tüm varlıklarımızı geri alacağız. Kamulaştıracağız. Halktan çaldıklarınızı geri alacağız”

“Bu tırşikçiler düzeninden kurtulacağız”

Basın toplantısının devamında yetki belgesi olmayan üreticiye getirilen tütün ticareti yasağının 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesinin ardından Adıyamanlı tütün üreticilerinin başlattığı eylemlere ilişkin konuşan Erkan Baş, “Tütünden hayatını kazanan emekçiler, onların aileleri açlığa mahkûm edilmek isteniyor” dedi.

Baş, şunları söyledi:

“Yerli-milli edebiyatı yapan iktidarın, ekonominin her alanında olduğu gibi tütünde de yabancı tekelleri gözeten yeni düzenlemesiyle, yerli tütün ve onu üreten emekçiler gözden çıkarıldı. 2020’nin başındaki düzenlemeyle iç piyasanın yüzde 90’ı yabancı tütün tekellerinin eline geçti. Yerli üretim yüzde 42’lerden yüzde 11’e geriledi. 2002’de sayısı 405 bin olan tütün üreticisi sayısı 2020’de 57 bine geriledi. Tütün emekçisi kardeşim tırşikçi kapitalistler diyor. İşte budur kardeşlerim. Kapitalizm tırşikçidir. Düzenbazdır, kişiliksizdir. Bu tırşikçiler düzeninden hep birlikte kurtulacağız“

“Merve’nin inancı hepimize ders olsun”

Urfa’da yaşayan 13 yaşındaki Merve Akpınar’ın, hentbola başlamak istediğinde çevresinin, 'sen kızsın şort giyemezsin' diyerek engel olmak istemesine karşı kendisinin yılmadığını ve başardığını anlatmasının ardından sosyal medyada gündeme geldiğini söyleyen TİP Genel Başkanı, “Bu çocuğumuzun cesareti ve inancı hepimize örnek olsun, ders olsun” dedi.

“Böyle Saray talimatıyla hazırlanan kanunlarla olmaz”

AK Parti’nin Meclis’e sunduğu ‘Yargı Reformu’ paketine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erkan Baş, “AKP’nin her yargı reformu önerisi yargıyı iktidara daha fazla hizmet eder hale getirme amacı taşımaktadır. AKP’nin her adımı Türkiye’nin kanayan yarası olan adaletsizliği daha da büyütmektedir” ifadelerini kullandı.

“Bu memleketin gerçekten adalete ihtiyacı var ama böyle Saray talimatıyla hazırlanan kanunlarla olmaz” diyen Baş, “Biz Adalet dendiğinde 15 yıldır eşlerini, çocuklarını yitirmiş madenci analarının taleplerinin karşılanmasını anlıyoruz. Adalet diyenlerin, mahkemeleri birer iktidar aracı olarak kullandığı, tüm muhalifleri sindirmek için kadroları tarafından doldurulan mahkemeleri basit bir enstrümana çevirdiği bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

Halkın bu iktidardan en kısa sürede kurtulacağını savunan Baş, “Gerçek adalet gelecek ve halka karşı işlenen tüm suçların hesabı sorulacak. Türkiye İşçi Partisi gerçek adalet için ve halka karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için tüm yurttaşlarımızı hep birlikte mücadeleyi büyütmeye çağırıyor” diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU