Yeni anket: Amerikalıların üçte ikisine göre ABD'de demokrasi tehlikede

Anket, Demokratların yüzde 89'unun, Cumhuriyetçilerinse sadece yüzde 11'inin Biden'ı onayladığını gösterdi

ABD'de Kongre baskınında 5 kişi hayatını kaybetmişti (Reuters)

Yapılan bir anket, ABD'lilerin üçte ikisinin ülkelerinde demokrasinin tehdit altında olduğunu düşündüğünü gösterdi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin yüzde 87'si, halefi Joe Biden'ın destekçilerinin yüzde 60'ı ABD'de demokrasinin tehlikede olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak uzmanlar iki tarafın kaygılarının kaynağının farklı olduğunu düşünüyor. Örneğin anketi yapan Marist Poll'un müdürü Dr. Lee M. Miringoff, tehdit konusunda hemfikir olunsa da bunun nereden geldiği konusunda çok farklı görüşler olduğunu söyledi:

Demokratlar için 6 Ocak (ABD Kongresi baskını) şüphesiz daha büyük bir tehdit. Cumhuriyetçilerse Trump ve onun seçim hilesi iddialarına işaret ediyor.

George Washington Üniversitesi'nde akademisyen olan Lara Brown da Demokratların, Cumhuriyetçilerin seçim kazanmak için meşru olsun ya da olmasın her yolu denemesinden endişelendiğini kaydetti.

Brown, Cumhuriyetçilerin kültürel meseleler konusunda ve ülkenin kaybedildiği yönünde korkuları olduğunu sözlerine ekledi.

Anket sonuçları iki taraf arasındaki kutuplaşmayı da gözler önüne serdi. Zira Demokratların yüzde 89'u, Cumhuriyetçilerin sadece yüzde 11'i Biden'ı onaylıyor.

ABD Başkanı'nın Kovid-19 pandemisiyle mücadelesini beğenenler yüzde 64, ekonomi yönetimini beğenenler yüzde 50 oldu.

NPR ve PBS NewsHour'un yaptırdığı anket, 905'i kayıtlı seçmen olmak üzere bin 115 ABD'liyle gerçekleştirildi. Kayıtlı seçmenlerin yüzde 32'si Demokrat, yüzde 29'i Cumhuriyetçi, yüzde 38'i bağımsız olduğunu söyledi.  

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, PBS

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU