Bruce Lee'nin kızı: Quentin Tarantino babamı bayağıca aşağıladı

Yönetmen, "Bir Zamanlar... Hollywood'da"da (Once Upon a Time in Hollywood) ikonik aktör ve dövüş sanatçısını tasvir ediş şekli nedeniyle eleştirilmişti

Filmde Bruce Lee ve Cliff Booth'un karşı karşıya geldiği sahne tepki çekmişti (Columbia Pictures)

Bruce Lee'nin kızı Shannon, kendisine babasının kim olduğunu söyleyen "Hollywood'un beyaz adamlarından gerçekten bıktığını" söyleyerek Quentin Tarantino'ya yönelik eleştirilerini artırdı.

The Hollywood Reporter'da konuk yazar olarak kaleme aldığı köşe yazısında Shannon, Tarantino'nun "1960 ve 1970'lerde Hollywood'da (Tanrı korusun) aksanlı bir Çinli erkek olarak çalışmanın neler gerektirebileceğine dair hiçbir fikri olmadığını ve bunu idrak edemeyeceğini " söyledi.

Ünlü oyuncunun kızı şunları ekledi:

Hollywood'daki beyaz erkeklerin onun güvenini, tutkusunu ve becerisini kibirle karıştırıp bu nedenle onu ve katkılarını marjinalleştirmeyi gerekli bulmalarından bıktım.

Hollywood'daki beyaz erkeklerin Bruce Lee'nin yaptığı işte gerçekten iyi olabileceğine ve hatta belki de bunu onlardan daha iyi bildiğine inanmayı bu kadar zor bulmasından yoruldum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oyuncu, dövüş sanatçısı ve iş kadını olan Shannon, daha önce Tarantino'nun Bir Zamanlar... Hollywood'da filminde babasını tasvir ediş şeklini eleştirerek bunu "saygısızlık" ve Lee'nin mirasıyla "alay" diye nitelemişti.

Filmde Lee (Mike Moh) dövüşte Muhammed Ali'yi yenebileceğini düşündüğü için Brad Pitt'in karakteri Cliff'in onunla alay etmesine güceniyor. Lee daha sonra Cliff'i kavgaya davet ediyor. Kavga esnasında Cliff, Lee'yi bir arabaya fırlatarak onu küçük düşürüyor.

Shannon yeni yazısında şunları yazdı:

Bakın, Tarantino'nun ne yapmaya çalıştığını anlıyorum. Gerçekten. Cliff Booth o kadar belalı ve ölümcül ki Bruce Lee'yi alt edebiliyor. Karakter gelişimi. Anlıyorum. Sadece bunu çok daha iyi yapabilirdi diye düşünüyorum. Ama bunun yerine Tarantino'nun yarattığı sahne, Bruce Lee'nin gereksiz yere bayağıca aşağılanmasıydı. Beyaz Hollywood, Bruce Lee'ye beyaz Hollywood'un davrandığı gibi davranıyordu: Vazgeçilebilir bir klişe olarak...

Asyalı Amerikalıların "fiziksel saldırıya uğradığı, Amerikalı olarak görülmedikleri için 'eve dönmelerinin' söylendiği" bu dönemde "Tarantino'nun Asya kökenli Amerikalı topluluğumuzun çığır açan ve yenilikçi bu üyesine yönelik devam eden saldırıları ve yanlış biçimde tasvir edilişinin şu anda hoş karşılanmadığını belirtirken kötü hissediyorum" diye ekledi. 

Tarantino daha önce "Bruce Lee biraz kibirli bir adamdı" diye ileri sürerek kendini savunmuştu. Tarantino yakın zamanda eleştirilere dair şunları söyledi:

Kızının bununla sorunu olmasını anlayabiliyorum. Lanet olası babasından bahsediyoruz. Diğer herkes gidip kendi işine baksın.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU