Rus güvenlik birimleri IŞİD tarafından planlanan bombalı saldırıyı önledi

FSB, iki Rus vatandaşının terör örgütü liderlerinin talimatları doğrultusunda Moskova'da ve Astrahan'da vatandaşların yoğun olduğu yerlere eş zamanlı olarak ateşli silahla ve bıçakla saldırmayı planladıklarını bildirdi

Fotoğraf: Reuters

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), IŞİD militanlarının Moskova'da ve ülkenin güneyindeki Astrahan'da eş zamanlı olarak gerçekleştirmeyi planladıkları geniş çaplı bir terör saldırısını engelledi.

Bir güvenlik yetkilisi tarafından dün yapılan açıklamada militanlardan birinin tutuklandığı, diğerinin ise ateş açmasının adından öldürüldüğü belirtildi.

FSB, iki Rus vatandaşının terör örgütü liderlerinin talimatları doğrultusunda Moskova'da ve Astrahan'da vatandaşların yoğun olduğu yerlere eş zamanlı olarak ateşli silahla ve bıçakla saldırmayı planladıklarını bildirdi.

Saldırı planlarına dair detaylar henüz netleşmese de güvenlik birimlerinin eylem gerçekleşmeden önce saldırganları yakalamak için harekete geçtiği, kısa süren bir çatışmanın ardından bir teröristin öldürüldüğü, diğerinin de Moskova'da tutuklandığı kaydedildi.

FSB, söz konusu iki şahsın evinde yapılan aramada otomatik silahlar, mühimmat, bir F-1 bombası ve radikalliği teşvik eden yazılar bulunduğunu bildirdi. Teröre destek nedeniyle ceza davası açıldığı bilgisi verildi.

Astrahan'daki saldırganın tutuklamaya direnerek ateş açması üzerine güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirildiği, ikinci zanlının ise olaysız bir şekilde Moskova'da gözaltına alındığı belirtildi.

FSB'nin açıklamasında "Planı bozmaya yönelik düzenlenen operasyon sırasında güvenlik personeli ve siviller arasında herhangi bir can kaybı yaşanmadı" ifadeleri kullanıldı.

Güvenlik raporlarına göre Rusya'da son iki yıl içinde benzer saldırı girişimleri tespit edildi. Ülkede terör tehdidi 2016 yılı başından bu yana önemli ölçüde arttı.

FSB, perşembe günü, uluslararası terör listelerinde yer alan Hizb-ut Tahrir bölgesel liderini Müslüman çoğunluğa sahip Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nde tutukladığını duyurdu.

Rus istihbarat servisi tarafından yapılan açıklamaya göre adı açıklanmayan şahıs, Rus Müslümanları terörist saflara katmak için çalışıyordu.

Ön soruşturmada, tutuklunun diğer dinlere karşı hoşgörüsüzlüğü teşvik ettiği, radikal bir terörist ideolojiyi aktif olarak yaydığı ve yerel halkı aşırılık yanlılarının saflarına çekmek için çalıştığı ortaya çıktı.

Rus güvenliği tarafından yapılan bir diğer açıklamada da neo-Nazi sloganları atan Ukrayna merkezli MKU örgütüne ait bir hücrenin faaliyetinin önlendiği belirtildi.

Rus istihbaratı, 7 MKU üyesinin Belgorod şehrinde tutuklandığını duyurdu.

Yapılan açıklamalar tutukluların neo-Nazi propagandası yaptığı ve toplu katliam planlarına dahil olduğu yönünde.

Operasyonel verilere göre, radikal şahıslar Rusya'da polisin ve sivillerin hedef alınacağı silahlı saldırılar düzenlemeyi planlıyordu.

Güvenlik görevlileri, operasyonlarda silah parçaları ve saldırı düzenlemek için hazırlanan çeşitli teçhizat ele geçirdi. Ayrıca bir evde de ilaç üretim laboratuarı buldu.

Gözaltına alınanlar aleyhinde, Rusya Ceza Kanunu'nun nefret yaymak ve terör eylemleri çağrısında bulunmak, aynı zamanda terörü haklı çıkarmak için çalışmalar yürütmek maddeleri uyarınca cezai soruşturma açıldı.

Rus istihbaratı geçtiğimiz baharda ülkede sabotaj eylemleri yürütmek için çalıştıkları belirtilen Ukraynalı bir örgütün yaklaşık 30 üyesini gözaltına almıştı.

Söz konusu çahıslar İrkutsk, Krasnodar, Saratov, Tambov, Tümen, Çita, Anapa, Puşçino, Pereslavl-Zalesski, Voronej ve Yaroslavl şehirlerinde yakalanmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU