İlk kez bir mRNA aşısıyla bağlantılı kan pıhtılaşması vakası bildirildi

"Böylesine nadir bir olay, ek raporlarla doğrulansa bile, kişilerin bu aşılardan faydalanmasını engellememelidir"

Dünya Sağlık Örgütü geçen ay Moderna aşısına acil kullanım izni vermişti (Reuters)

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde doktorlar, Moderna'nın geliştirdiği mRNA aşısıyla bağlantılı olabileceği düşünülen ilk ciddi kan pıhtılaşması vakasını rapor etti.

Kronik hipertansiyon ve yüksek kolestrol hastası olduğu bildirilen 65 yaşındaki bir adamın Moderna aşısının ikinci dozunu aldıktan 10 gün sonra Trombotik trombositopenik purpura isimli rahatsızlığa yakalandığı ve hayatını kaybettiği ifade edildi.

Bu nadir bozukluk, vücuttaki küçük kan damarlarında kan pıhtılarının oluşmasına neden oluyor.

Pittsburgh'daki Allegheny Sağlık Ağı'nda görevli sağlık uzmanları, vakayı pazartesi günü rapor haline getirdi. Akademik tıp dergisi Annals of Internal Medicine'de yayımlanan raporda yaşlı adamın semptomları şöyle nitelendi:

Bu sendrom, heparin kaynaklı trombositopeniye (HIT) benzer ve aşı kaynaklı trombositopenili tromboz (VITT) olarak bilinir.

Doktorlar, bulgularının, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından belirlenen "VITT'nin geçici vaka tanımını karşıladığını" ve ileri kan testlerinin aşıya bağlı bir durum "olasılığını güçlendirdiğini" yazdı.

Durumu kötüleşmeye devam etti, ailesi rahatlık önlemleri (yaşamının son günlerindeki kişilerin acı çekmemesi için alınan önlemler) almayı seçti ve hasta solunum cihazından çıkarıldıktan sonra öldü.

Öte yandan doktorlar, pıhtılaşmanın diğer olası nedenlerinin de gözardı edilemeyeceğini vurguladı.

Bu rapor aynı zamanda mRNA teknolojisiyle geliştirilmiş bir aşıyla ilişkilendirilen, bilinen ilk kan pıhtılaşması vakası olabilir.

Daha önce AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşılarıyla ilgili benzer bildirimler gelmişti. Öte yandan bu aşılarda Moderna'nınkinden farklı teknolojiler kullanılıyor.

Zira söz konusu aşılar, mRNA yerine etkisizleştirilmiş adenovirüslerle yapılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu nedenle Allegheny Sağlık Ağı'ndaki doktorlara göre yeni bulgular, önceki pıhtılaşma vakalarının özellikle adenovirüs bazlı aşılardan kaynaklandığına dair teorileri sorgulamaya açıyor.

VITT'nin yaygınlığı henüz tam olarak belirlenemedi. Şimdiye dek bildirilen en yüksek görülme sıklığı, Norveç'te yapılan bir araştırmadan gelmişti. Yahoo News'ün aktardığına göre o çalışmada Oxford-AstraZeneca aşısı olan 130 bin kişiden 5'inde bu rahatsızlığın görüldüğü öne sürülmüştü.

CDC de Johnson & Johnson aşısı olan 8 milyondan fazla kişi arasında 8 VITT vakası görüldüğünü bildirmişti.

mRNA aşıları söz konusu olduğunda ise 7 Mayıs 2021 itibarıyla ABD'de 110 milyon dozdan fazla Moderna aşısı ve 135 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısı uygulandı.

Bu nedenle vaka raporunun yazarları, "milyonlarca" kişinin bu tür aşıları ciddi bir yan etki deneyimlemeden yaptırdığını kaydetti.

Bu, söz konusu aşıyı olanlarda olası VITT'nin görüldüğünü bildiren tek rapordur. Böylesine nadir bir olay, ek raporlarla doğrulansa bile, kişilerin bu aşılardan faydalanmasını engellememelidir.

 

Independent Türkçe, Russia Today, Yahoo News, Annal of the Internal Medicine

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU