"Aşı olun" çağrısı karşılık buluyor: Yüzde 74 çevresine aşıyı öneriyor

Her 4 kişiden 3'ü aşı konusunda olumlu düşünceye sahip. Aşı olmayan kesimin bilgilendirilmeye ihtiyacı var

Türkiye'de şu anda 18 yaş üstü olan herkese aşılama yapılıyor / Fotoğraf: AA

Toplumda aşı konusundaki eğilimleri henüz aşılama başlamadan önce ölçmeye başlayan IPSOS Araştırma, Milliyet gazetesi için yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IPSOS’un araştırmasına göre, yetkililerin, uzmanların, kanaat önderlerinin ve  sanatçıların yaptığı “aşı olun” çağrıları her dört vatandaştan üçünde karşılık buluyor. Yüzde 13’lük bir kesim aşı yaptırma konusunda henüz emin değilken, Yüzde 11’lik bir grup sırası geldiği halde aşı yaptırmamış veya sırası geldiğinde yaptırmayı düşünmediğini belirtiyor.

i76.jpg
Toplumun yüzde 76’sı bugüne kadar sırası gelip aşı olmuş ya da sırası geldiğinde aşı olacağını söylüyor / Grafik: IPSOS

 

Her 4 kişiden 3’ü aşı konusunda olumlu düşünceye sahip

Toplumun yüzde 76’sı bugüne kadar sırası gelip aşı olmuş ya da sırası geldiğinde aşı olacağını söylüyor. Salgınla mücadelede aşı olmanın önemi tüm sağlık kuruluşları ve bilim insanları tarafından sürekli dile getirilirken toplumun yüzde 11’i aşı olmayacağını belirtirken yüzde 13’ü ise bu konuda net bir karar verememiş durumda.

iniyet.jpg
Henüz aşı olmayanların yüzde 65’i sıra gelince aşı olma niyetinde / Grafik: IPSOS

 

Henüz aşı olmayanların yüzde 65’i sıra gelince aşı olma niyetinde

Bugüne kadar henüz aşı olmayan kişilerin yüzde 65’i aşı olma niyeti belirtirken yüzde 16’sı aşı yaptırmayacağını, yüzde 19’u da aşı yaptırıp yaptırmayacağın konusunda kararsız olduklarını söylüyor.

Aşı konusundaki bu tutumun temel nedeni aşı olup olmama konusunda karasız olanlar için yeni bir aşı olmasından dolayı yaşanacak yan etkilerinin olma olasılığı. Aşı karşıtı olanlar ise bu nedenin yanısıra aşının koronavirüse karşı kendilerini korumayacağı inancını da aşı olmama sebebi olarak belirtiyor.

ioneri.jpg
Toplumun yüzde 74'ü çevresine aşıyı öneriyor / Grafik: IPSOS

 

Yüzde 74 çevresine aşıyı öneriyor

Bugüne kadar aşı olmuş ya da sırası geldiğinde aşı yaptıracağını söyleyenlerin yüzde 62’si çevrelerindekilere aşı yaptırmalarını öneriyor. Aşı karşıtlarının ise sadece yüzde 8’i öneride bulunduğunu söylerken, yüzde 30’u çevresindeki kişilere aşı olmamaları konusunda ikna etmeye çalışıyor.

itehlke.jpg
"Sizce koronavirüs sizin ve aileniz için ne kadar bir tehlike oluşturuyor?" / Grafik: IPSOS

 

Koronavirüsün ciddi bir tehlike oluşturduğu düşüncesi, aşı olan veya olma niyetindekilerde yüksek

Koronavirüsün Türkiye için tehdit oluşturduğu düşüncesi aşı konusunda olumlu olan kitle için daha baskın bir görüş. Bu kitledeki her 10 bireyin 8’i Koronavirüs’ün Türkiye için ciddi tehdit oluşturduğu düşüncesinde. Aşı karşıtlarının ise sadece yüzde 59’u  bu görüşte. Yüzde 17’si ise Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını düşünüyor.

iendise.jpg
Grafik: IPSOS

 

Kendisinin ya da ailesinden birinin koronavirüse yakalanacağı endişesi, aşı olan ya da olma niyetinde olan bireyler nezdinde daha yüksek

Bugüne kadar aşı olmuş ya da sırası geldiğinde aşı yaptıracağını söyleyen kişilerin yüzde 62’si kendilerinin ve ailelerinden birinin bu virüse yakalanacağı konusunda çok endişeli. Aşı karşıtlarında ise bu endişe düzeyi çok daha düşük. Sadece yüzde 39’u çok endişeli olduğunu belirtirken, yüzde 27’si ise bu konuda endişeli olmadığı söylüyor.

beklenti.jpg
Aşı konusunda olumlu düşünenlerin yaklaşık yarısı salgın konusunda zor günleri geride bıraktığımız inancında / Grafik: IPSOS

 

Aşı konusunda olumlu tutum içindekiler gelecek konusunda daha umutlu

Aşı konusunda olumlu düşünen bireylerin yaklaşık yarısı salgın konusunda zor günleri geride bıraktığımız inancında. Aşı karşıtlarının ise 1/3’ü daha olumlu düşünürken yüzde 45’i daha zor günlerin bizleri beklediği görüşünde. Aşı konusunda kararsız olanlar bu konuda da arada kalmış durumda. 1/3’ü daha umutlu iken, 1/3’ü umutsuz diğer 1/3’ü ise bu konuda fikrinin olmadığını belirtiyor.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU