Eski TikTok çalışanları: Çin, uygulamayı sıkı denetliyor

Şirket daha önce Pekin'i eleştiren videoları sansürlediği için eleştiri yağmuruna tutulmuştu

(AP)

Eski TikTok çalışanları, son derece popüler video uygulamasının Çinli ana şirketi ByteDance tarafından yakından kontrol edildiğini söylüyor. Bu da Pekin'deki yönetimin, giderek genişleyen dijital gözetleme aygıtının bir parçası olarak, Amerikalıların kişisel bilgilerini toplamak için uygulamadan yararlanabileceğine dair gizlilik endişelerini artırıyor.

Yeni bir haberde CNBC'ye konuşan eski çalışanlar, kilit önemdeki kararların ve toplantıların genellikle Çin üzerinden yürütüldüğünü ve kullanıcı verilerinin de bu ülkede depolandığını söyledi. Çin'in Ulusal İstihbarat Yasası şirketlerin "devlet istihbarat çalışmalarını desteklemesini, onlara yardımcı olmasını ve işbirliği yapmasını" gerektirdiği için bu durum, bazılarının gizlilik konusundaki kaygılarını arttırıyor.

Kaliforniya Üniversitesi, Irvine'deki (UCI) Siber Güvenlik Politikaları ve Araştırmaları Enstitüsü'nün yöneticisi Bryan Cunningham, CNBC'ye "Eğer Çin'deki yasal makamlar veya onların ana şirketleri verileri talep ederse kullanıcılar zaten bunları devralmaları için yasal hakkı vermiş durumda" dedi.

TikTok kullanıcı sözleşmesi müşterileri verilerinin "şirketler grubumuzun bir ana firması, yan kuruluşu veya başka bir iştirakiyle" paylaşılabileceği konusunda bilgilendiriyor. Ayrıca şirket, kendi gizlilik uygulamalarını savunuyor.

TikTok adına konuşan bir sözcü, açıklamasında, "Hassas kullanıcı verilerini korumak için güvenlik takibi ve şifreleme gibi teknolojiler de içeren, ABD merkezli yönetici ekibimizin denetlediği sıkı erişim kontrolleri ve katı bir onay süreci kullanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Uygulama yalnızca 2017'den bu yana uluslararası kullanıma açık ancak şimdiden ABD'de çoğunluğunu gençler ve genç yetişkinlerin oluşturduğu 92 milyon kullanıcıya sahip. TikTok, şu anda ABD'deki gençler arasında Snapchat'ten sonra en popüler uygulama.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan şirket ilk kez mercek altına alınmıyor. CNBC, The Guardian ve diğerlerinin önceki haberleri, TikTok'un Çin yönetimiyle ilgili tartışmalı veya eleştirel konuları işleyen videoları denetlediğini gösteriyor. Bu içerikler arasında Tiananmen Meydanı, Tibet'in bağımsızlığı ve Müslüman Uygurların toplama kamplarında topluca tutulması da yer alıyor. Haberlerin ardından şirket, bu başlıkları denetlemeyi bıraktığını açıklamıştı.

Trump yönetimi de TikTok'u hedef almıştı ve eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, uygulamayı "verileri doğrudan Çin Komünist Partisi'ne göndermekle" suçlamıştı. Beyaz Saray, TikTok'la ABD'li bir şirketi birleşmeye zorlamaya çalışıyordu. Ancak Biden yönetimi bu girişimden vazgeçti.

ABD'deki istihbarat yetkilileri de popüler uygulama veya hizmetlere "arka kapı" yerleştirmek için defalarca çağrılar yapmış ve teknoloji şirketlerini kullanıcı verilerini erişime açmaları için zorlamıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU