Ölenlerin hatıralarını saklama davranışının Demir Çağı'na kadar uzandığı ortaya çıktı

İskoçya’nın Broxmouth bölgesinde eski bir evin duvarları arasında MÖ 640’la MS 210 arası döneme ait eşyalar bulundu

İskoçya’daki bu Demir Çağı yuvarlak evinin duvarlarına kemik kaşıklar, kerten taşları ve oyun parçaları gibi nesnelerin yerleştirildiği keşfedildi  (Broxmouth Projesi Arşivi)

Ölenlere ait eşyaları hatıra olarak saklama geleneğinin Britanya Adaları'nda Demir Çağı'na kadar uzandığı keşfedildi.

Birleşik Krallık'taki York Üniversitesi'nden arkeologların yürüttüğü araştırmada, İskoçya'nın Broxmouth bölgesinde eski bir evin duvarları arasında MÖ 640'la MS 210 arası döneme ait eşyalar bulundu.

Bilimsel dergi Antiquity'de yayımlanan çalışmaya göre, aralarında kemik kaşıklar ve değirmen taşları gibi günlük hayatta kullanılan araçların bulunduğu bu eşyaların ölenlerden hatıra olarak saklandığı düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya Adaları'nda Demir Çağı, güney bölgelerde yaklaşık olarak MÖ 800'lerde başlamıştı. Bu dönemde bölgede yaygın olarak ölenlerin organları çıkarılır ve kemikleri gömülmeden saklanırdı. Bu nedenle ölenlerin eşyalarıyla gömüldüğü mezarlara pek rastlanmıyordu.

Son bulunan eşyaların da bu nedenle evlerin duvarları arasına saklandığı sanılıyor.

Araştırmacılar, bulguları insanların sevdiklerinin kıyafetlerini ve ayakkabılarını sakladığı günümüzdeki uygulamalarla karşılaştırdı. Araştırmanın yazarı olan York Üniversitesi'nden arkeolog Lindsey Büster, bulunan eşyaların ölüm anında açık bir duygusal gücü olabileceğini vurguladı.

Büster, "Bu çalışma çağdaş toplumda ölüm, ölmek ve sevdiklerini kaybetmekle ilgili tartışma başlatmak için arkeolojiyi kullanıyor ve en sıradan nesnelerin bile artık fiziksel olarak bizimle olmayan sevdiklerimize dair somut hatıralar haline gelmesi halinde özel bir önem kazanabileceğini gösteriyor" dedi.

Akeolog, tarih öncesindeki yaşam ve ölüm deneyimlerinin bazı açılardan bugünden çok farklı olmadığını ifade etti.


Independent Türkçe, CNN, EurekAlert

DAHA FAZLA HABER OKU