ABD'de "Biz Tanrıya Güveniriz" tartışması: Ateistler ifadenin plakalardan kaldırılmasını istiyor

"Bir Hıristiyanın 'Hiçbir Tanrıya Güvenmeyiz' veya 'Allah'a Güveniriz' yazılı plaka kullanmak zorunda kaldığını düşünün"

Davacılar, "In God We Trust" ifadesinin plakalarda olmasının ifade ve din özgürlüğünü ihlal ettiğini söylüyor (AP)

ABD'nin Mississippi eyaletinde ateistler, plakalardaki "In God We Trust" (Biz Tanrıya Güveniriz) ifadesine karşı harekete geçti.

American Atheists (Amerikan Ateistleri), Mississippi Humanist Association (Mississippi Hümanist Derneği) ve eyalette yaşayan üç kişi 22 Haziran'da açtıkları davada, eyalet yönetiminden bu ifadenin yer almadığı ücretsiz alternatif plakalar hazırlamasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mississippi'de bahsi geçen ifade 2014'te eyalet mührüne, 2019'da plakalara alınmıştı. Eyaletin 2020'de değiştirilen bayrağında da aynı ifade yer alıyor.

İsteyen sürücüler 32 dolar (yaklaşık 250 TL) ödeyerek özel plaka satın alıp ifadeyi kaldırabiliyor. Ancak karavan, motosiklet ve engelli araçları için özel plakalar yok.

Davacılar, eyalet yönetiminin kendilerini dini bir ifadeyi sergilemeye veya özel plaka için ekstra ödeme yapmaya zorlayarak özgürlüklerini ihlal ettiğini ifade etti.

Bireysel davacılardan Alan Griggs şöyle konuştu:

Römorkumu nerede kullanırsam kullanayım, inanmadığım bir dini ifadeyi göstermek zorunda kalıyorum. Bir Hıristiyanın 'In No God We Trust' (Hiçbir Tanrıya Güvenmeyiz) veya 'In Allah We Trust' (Allah'a Güveniriz) yazılı plaka kullanmak zorunda kaldığını düşünün.

American Atheists'in avukatı Geoffrey Blackwell, ateistlerin dini mesaj için "reklam panosu görevi" görmeye zorlandıklarını söyledi ve şöyle bir ek yaptı:

Bazıları ceza ödeyerek yönetimin bir sözcüsü olmaktan kurtulabilir. Ancak birçok kişi için bu mümkün değil. Bu, gücün kötüye kullanılmasıdır ve anayasaya aykırıdır.

Ateistler, Mississippi'nin Cumhuriyetçi Valisi Tate Reeves'i de tutumu yüzünden eleştirdi. Zira Reeves, 2019'da plaka için hazırlanan reklamı davanın açılmasının ardından Twitter'da tekrar paylaştı. Vali reklamda şöyle konuşmuştu:

Mississippi'nin yepyeni bir plakası var ama eyalet dışındaki liberaller bundan nefret ediyor. Bunun nedeni şu 4 kelime: In God We Trust.

Bugün attığı tweet'te "Mississippi'nin değerlerinin bizim gücümüz olduğunu biliyorum. Ve valiniz olarak değerlerimizi her gün savunacağımı söylediğimde ciddiydim" diyen Reeves, sözlerini şöyle sürdürdü:

In God We Trust'ın plakamızda, bayrağımızda ve eyalet mührümüzde olmasını her gün savunacağım.

 

Independent Türkçe, New York Post, Mississippi Free Press

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU