Kılıçdaroğlu: İzmir benzeri provokasyonlar her yerde olabilir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda milletvekillerine ve partililere hitap etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıçdaroğlu, "Hep birlikte Türkiye'de huzur içinde yaşamak istiyoruz. Ötekinin olmadığı bir Türkiye'de yaşamak istiyoruz" dedi.

Amasya Tamimi'nin 102. yılını kutlayan Kılıçdaroğlu, "Milletin bağımsızlığını milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Bir kişinin kararı değil. Bugün milletin iradesinin birkişiye teslim edilmesinin sıkıntısını yaşıyoruz" diye konuştu.

Karayılan için anıt mezar

Haftasonunu Gazintep'te geçiren Kılıçdaroğlu, "Gaziantep Kurtuluş Savaşı destanının yazıldığı yerlerden birisi. Gaziantepliler kendi kentlerinin tarihi ile ne kadar övünseler yerindedir" dedi.

Gaziantep ziyareti sırasında Şahin Bey, Şehit Kamil ve Karayılan'ın mezarlarını ziyaret ettiklerini belirten Kılıçdaorğlu,  "Karayılan'ın mezarında bir abide yok. İl başkanımıza talimat verdim, Karayılan'ın mezarına da bir abidevi şekle dönüştürün diye. Valiyle ve orada ki yetkililerle konuşacak. Eğer onlar yaparlarsa başımızın üstüne, eğer yapmazsa CHP il başkanlığı bunu üstlenecek ve yapacak. Biz tairhimze saygılıyız. Bu topraklar için can veren herkese saygılıyız" dedi.

Gzzintep'te en çok duyduğu sözün "Gelin ve bizi kurtarın" olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Sizin iradenizle geleceğiz, Türkiye'yi aydınlığa çıkartacağız. Hiç endeşeniz olmasın" dediği söyledi.

HDP'ye açılan kapatma davası

HDP'nin kapatılması hakkında hazırlanan ikinci iddianamenin Anayasa Mahkemesi hakkında kabul edilmesine değinen CHP lideri, "Siyasi partileri kapatmak, onları faklı şekillerde topoluma tanıtmak veya terör örgütleri ile onları bağlantılandırmak asla doğru değildir. Varsa böyle bir şey elbette ki, devletin savcısı, polisi, güvenlik güçleri devreye girerler. Bu ülkede saygın hakimler varsa gerekli kararı verirler. Ama bu iş, bi siyasi talimatla yapılırsa o doğru değil. Haksızlık kime yapılırsa yapılsın, kimin için olursa olsun hakszılığa karşı çıkmak bizim temel görevimizdir. Eğer haksızlık karşısında susan dilsiz şeytansa, biz şeytan değil insan olmak istiyoruz. Haksızlığa karşı durmak istiyoruz" dedi.

"Demokrasilerde en büyük hakem millettir" diyen Kılıçdaroğlu, "Gidersiniz sandığa, oy veriyorsa mesele yok. Vermiyorsa zaten tarihin çöp sepetine atılırsınız. Pek çok öyle siyasi parti var. Dolayısıyla demokrasi konusunda hepimizin duyarlı olması lazım. Sadece kendimiz gibi düşünenler için değil, bizim gibi düşünmeyenler için de demokrasiyi istemeliyiz" şeklinde konuştu.

"İzmir benzeri provokasyonlar her yerde olabilir"

Belediye başkanlarını provokasyonlara karşı uyardığını belirten Kılıçdaroğlu, "İzmir benzeri provokasyonalr her yerde olablir. Sizdne en büyük isteğim, kentin seçimle gelmiş belediye başkanı olarak halkı sükunete davet etmenizdir. Provokasyonlara kimse pauç bırakmasın" dedi.

"Herhalde savcılar bunu da inceleyeceklerdir"

İzmir'de cinayeti işleyen kişinin silahla cinayet işlediğini kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir kişinin silah ruhsatı alabilmesi için gerekli olan şeyleri araştırdım. Tam teşekküllü bir hastaneden sağlam raporu alması lazım. Bu kişi 2016 yılından beri psikiyatride tedavi görüyor. Peki buna sağlam raporunu kim verdi? Psikolojik sorunları olan birinin eline silahı nasıl veriyorsunuz? Herhalde savcılar bunu da inceleyeceklerdir" diye konuştu.

"Devletin polisi oldukları sürece başımızın üstünde yerleri var"

Pek çok yerde polisin kendilerini koruduğunu belirterek, "Devletin polisi oldukları sürece başımızın üstünde yerleri var" diyen ve Emniyet Sen'in 2021 yılında 40 poisin intihar ettiğini açıkladığını belirten Kılıçdaroğlu, sadece son 25 günde 15 polisin intihar ettiğinin söylendiğini belirterek, polislerin çok ağır şartlarda çalıştıklarını ve bu konunun Meclis gündemine getirilmesi için grup başkanvekillerine talimat verdiğini söyledi.

"Anayasaya göre angarya yasaktır" diyen Kılıçdaroğlu, "Polis eksiğiniz varsa dünya kadar da işsizimiz var. Açarsınız sınavı polisleri alırsınız. BUnların da aileleri var. Üstelik bu kadar çalışıyorlar, hakettikleri ücret de bu değil. 2600 ek gösterge sözü verenler bunu da unuttu. Haksızlık kimden gelirse gelsin. kime karşı olursa olsun haksızlığın karşısında duracağız" dedi.

"Milletin gündemi mutfak"

"Biz ne dersek diyelim, Türkiye'de ne olursa olsun, sıradan vatandaşın gündemi mutfak, ekonomi" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Sonuçta en büyük dert mutfak. Tencere kaynamıyor. Binlerce çocuğun yatağa aç girdiği, 10 milyondan fazla işsizin olduğu bir ülkeden bahsediyorum. 19 yıldır ülkeyi yönettiler, 19 yılda Türkiye'yi bu noktaya getirdiler" dedi.

"Irkçılık yapmıyorum"

Gaziantep'te Suriyelileri sigortasız ve çok düşük maaşla çalıştıranlar dışında herkesin Suriyeliler konusunda şikayetçi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bazı rakamlara göre 500 bin, bazı rakamlara göre 700 bin Suriyeli var Gaziantep'te. Allah'ın izniyle milletin takdiriyle iktidar olduğumuzda ilk yapacağımız işlerden birisi Suriyelileri Suriye'ye kardeşçe göndermek olacaktır. Irkçılık yapmıyorum. Onların evlerini, yollarını, köprülerini, hastanelerini her şeylerini yapacağız. Bizim müteahhitlerimiz yapacak. Kim finanse edecek? Avrupa Birliği'nden alacağız. Sen şikayet etmiyor musun göçlerden? O zaman yatırım yapacaksın. Bana söz verdiler. O zaman davulla zurnayla kendi ülkelerine göndereceğiz" dedi.

"Erdoğan tayfası Cumhuriyet'ten intikam almak istiyor"

Makine Kimya Endüstri Kurumu'nun Anonim Şrket yapılarak hisselerinin Hazine'ye devredilmesi için AK PArti tarafından hazırlanan yasa teklifine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kılıçdaorğlu, "Cumhuriyetin ilk yıllarından beri kurulan ve bugüne kadar gelişmesini sağlayan bir kurumdur Makine Kimya Endüstri Kurumu. Hangi gerekçeyle anonim şirkete dönüştürüyorsun? Kırıkkale’de bu fabrikalar kurulurken burası 12 hanelik bir köydü. Sonra burası kasaba sonra il oldu. Silah fabrikalarını da birilerine pazarlamak istiyorlar. Kendi ailesi yapsın istiyorlar. Ya paraya doymadınız mı siz? "Ne diyorum bu tayfa bu Erdoğan tayfası Cumhuriyet'ten intikam almak istiyor" dedi.

"Biliyorum feministler kızacak ama.."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Mafyadan 10 bin doalr maaş alan siyasetçi" iddiası hakkında Erdoğan'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu çağırıp bu konuyu sorup sormadığını sorulamadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Gazetecilik yapamıyorlar. Kalemini satan damdan gazetci olmaz" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Şimdi ben soruyorum, 10 bin doları da soruyorum. Çık adam gibi cevap ver, adam gibi cevap vermezsen adam değilsin. Biliyorum feministler kızacak ama ne yapayım. Bulunduğu pozisyon itibariyle yolsuzluklarla mücadele etmesi, Türkiye'nin çıkarlarını savunması lazım. Yolsuzluklar mücadele etmiyor, üzerine örtüyor ve yolsuzluklardan besleniyor, Türkiye'nin çıkarlarını savunmuyorsa oradan ayrılması lazım" dedi.

Süleyman Özışık tepkisi: Savcı mısın, hakim misin sen?

Gazeteci Süleyman Özışık'ın KHK ile ihraç edilen ve masum olduğuna inandığı binlerce kişinin doyasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve OHAL komisyonuna götürdüğünü ve hepsinin göreve iade edildiğini açıkladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Sen savcı mısın? Hakim misin, avukat mısın? Nereden biliyorsun sen bunların mağdur olduğunu? Binlerce dosya hangi dosyalar. FETÖ Borsası dediğimiz işte budur. Adamını bulur parayı verirsin, sen de serbest kalırsın. Bedava mı yaptın. Sizin ne kadar aç gözlü olduğunuzu bilmiyor muyuz?" dedi.

Parası olmayan gariban olnaların hepsinin hapiste olduğunu söyleyen Kılıçdaorğlu, "Harp okulu öğrencilerinin paraları olsa onlar da çıkacaklar" dedi.

Müzik yayını kısıtlamasına tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada müzik yayınının 24.00 ile sınırlandıldığını açıklamasıns yrğki österen Kılıçdaroğlu, "Erdoğan müzikten rahatsız olmuş. Yahu arkadaş çifter çifter maaş alan beslemelerin var bundan rahatsız olmuyorsun da müzikten rahatsız oluyorsun. Devleti soyanlardan rahatsız olmuyorsun ama müzikten rahatsız oluyorsun. Her ay 10 bin dolar rüşvet alan siyasetçiden rahatsız olmuyorsun ama müzikten rahatsız oluyorsun. Bu memlekette 10 milyonu aşkın işsiz var, baba oğul evde birbirinin yüzüne bakamıyor bundan rahatsız olmuyorsun müzikten rahatsız oluyorsun. Sanattan, sanatçıdan ve müzikten rahatsız olan Erdoğan'ı gençlere teslim ediyorum. Önümüze sandık gelecek ve gençler gereğini yapacak" diye konuştu.

"Kimin yanındasın" diyen Bahçeli'ye yanıt

"O kendisini bir yere adamış kişi" dediği MHP lideri Bahçeli'ye çoğu zaman muhatap almadığını belirten Kılıçdaroğlu, MHP liderinin kendisine yönelttiği "Kılıçdaroğlu elini vicdanına koyup söylesin; kimin yanındadır. Bölücülüğü mü destekliyor yoksa Türkiye'nin yanında mıdır?" şeklindeki soruya "Elini vicdanına koyup söylesin dediği için yanıt veriyorum. Çünk vicdan kimi bilim insanlarına göre Allah'ın insanın yüreğindeki sesidir. Cevabını veeyim. Ben ve arkadaşlarım ve bütün dostlarım Türkiye'nin birliğinden ve bütünlüğünden yanayız. Biz şanlı ordumuzun tank palet fabrikasıKatar ordusuna peşkeş çekilirken itiraz eden kişileriz, sen ise Katar ordusuna peşkeş çekilirken alkışlayan kişisin. Şimdi söyle bakalım, kim vatanın milletin bütünlüğünden, kim şanlı ordumuzdan yana. Biz Süleymaniye Türbesi'nin olduğu vatan toprağından Türk bayrağını alıp kaçanlardan yana değiliz. Biz bir hafta içinde o bayrağı da o türbeyi de yeniden vatan toprağına götüreceğiz.. Sen bayrağı indirip kaçanları alkışladın. Şimdi söyle bakalım; kim bölücü, kim milliyetçikim ülkücü? Biz ülkeyi yönetin kşinin malvalılığı yüzünden şantaj yapılmasına karşıyız. Sen onun yanındasız" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU