Sri Lanka'da askerlerin bir grup Müslümanı diz çöktürdüğü görüntüler infial yarattı

"Beni tıpkı bir sığırmışım gibi dövdüler"

Sri Lanka'da toplam Kovid-19 vaka sayısı 240 bini geçti (Twitter / @Kavinthans)

Asya ülkesi Sri Lanka'da askerlerin Müslüman yurttaşları diz çöktürdüğü fotoğraf infial yarattı. Askerler hakkında soruşturma başlatıldı.

Ordu mensupları Müslümanların çoğunlukta olduğu Eravur kasabasında 19 Haziran'da, tecriti ihlal ettiği gerekçesiyle yoldan geçenleri yan yana dizip diz çökmelerini emretti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede ordu, Kovid-19'la mücadelede sağlık çalışanlarıyla birlikte görev alıyor. Muhalifler, bu durumu epey eleştiriyor.

Sri Lanka'da azınlıkların hedef alınması da uluslararası arenada tepki çekiyor. Örneğin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet 21 Haziran'da, ülkede Müslümanların durumu hakkındaki endişelerini dile getirdi.

The Hindu'nun haberinde, yaklaşık 22 milyonluk nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Müslümanların, Eravur'daki aşağılayıcı cezaların ardından korkularının arttığı yazıldı.

Zira gazete, askerlerin yakaladığı kişilerden Muhammed İsmail Marzook'la görüştü. "Diyabet ilaçlarımı ve biraz pirinç satın almak için bisiklete binmiş gidiyordum. Askerlere boş ilaç kutusunu bile gösterdim ama beni diğer kişilerle ellerimi kaldırıp diz çökmeye zorladılar" diyen Marzook, sözlerini şöyle sürdürdü:

Onlara hasta olduğumu, sadece ilaçlarımı satın almak için dışarı çıktığımı ve buna izin verildiğini söyledim. Ama beni dinlemediler ve beni tıpkı bir sığırmışım gibi dövdüler.

AFP de bazı mağdurların yemek almak için dışarı çıktığını bildirdi.

Sri Lanka ordusu pazar günü, "birkaç ordu personelinin uygunsuz davrandığı iddialarının ardından" bu kişilerin görevden alındığını bildirdi. Soruşturma başlatıldığını açıklayan yetkililer, "en sert cezanın" verileceğini kaydetti.

Milletvekili Shanakiyan Rasamanickam ise görüntülerin sosyal medyada viral olmasının ardından ordunun yaşananları kabul etmek ve soruşturma başlatmak zorunda kaldığını öne sürdü.

 

Independent Türkçe, The Hindu, AFP, Tamil Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU