WWF raporu: Akdeniz'deki istilacılar yerli türleri yok ediyor

Raporda, denizin tropikalleşmesi ve artan sıcaklıklar nedeniyle yerel türlerin yok olacağına dikkat çekildi

Fotoğraf: AA

Müsilaj sorunu Marmara ve Ege'de mücadele edilirken, Akdeniz’den de kötü haber geldi. 

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) iklim değişikliğinin Akdeniz’de yaratacağı değişimlere ilişkin yeni raporunu yayımladı.

"İklim Değişikliğinin Akdeniz’deki Etkileri Raporu"nda, "2100 yılına gelindiğinde deniz seviyesi 1 metreden fazla yükselecek ve bölge nüfusunun 3’te 1’i bu durumdan olumsuz etkilenecek" denildi.

Denizin tropikalleşmesi ve artan sıcaklıklar nedeniyle yerel türlerin yok olacağına dikkat çekilen raporda, "126’sı balık türü olmak üzere yaklaşık 1000 yeni istilacı tür Akdeniz’e giriş yaptı ve bazı bölgelerde yerel türlerin popülasyonlarında yüzde 40’a varan azalmaya neden oldu. Havza içinde de balık türleri güneydeki Afrika kıyılarından, ısınan kuzey sularına doğru hareket ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün artık neredeyse 1000 yabancı tür Akdeniz’in ısınan sularına göç ederek yerel türlerin yerini almış durumda" tespitlerine yer verildi. 

Denizanası istilası

Denizanalarının sayısındaki artış ve aşırı avlanma baskısıyla doğal avcıların çoğunun yok olduğu havza genelinde, besin zincirlerinin  olumsuz etkilendiği belirtiliten, "Güney sularında denizanası istilaları artık her yıl meydana geliyor ve daha uzun sürüyor. Denizanaları balık larvalarını avlayıp diğer ticari türler ile besin yarışına girerken, balıkçılar balıktan çok denizanası yakalıyor" denildi.

 

Independent Türkçe, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU