Flört uygulaması kullananların yeme bozukluğu yaşama ihtimali daha fazla

Bu uygulamaları kullanan kadınların sağlıksız diyet yöntemlerine başvurma ihtimali 26,9 kat, erkeklerinse 14,6 kat daha fazla

Fotoğraf: The Independent

Flört uygulaması kullanan kişilerin yeme bozukluğu yaşama ihtimalinin kullanmayanlara göre daha fazla olduğunu ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

Boston’daki Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan araştırmacılar flört uygulamaları ve beden imajı arasındaki muhtemel ilişkiyi inceledi.

Journal of Eating Disorders adlı bilimsel yayında yer alan araştırma kapsamında, bin 726 katılımcının flört uygulaması kullanma ve kilo kontrolü alışkanlıkları sorgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmanın bulgularına göre, flört uygulamaları kullanan kadınların, kullanmayanlara göre kilolarını kontrol altına almak için sağlıksız diyet yöntemlerine başvurma ihtimali 26,9 kat daha fazla.

Flört uygulamaları kullanan erkeklerdeyse bu oran 14,6 kat fazla olarak belirlendi.

183 kadın ve 209 erkek katılımcı, araştırmaya katılmadan önceki son 30 gün içinde bir flört uygulaması kullandıklarını söyledi.

Ardından katılımcılara son bir sene içinde kilo kontrolü sağlamak için başvurdukları alışkanlıkları soruldu.

 

 

Flört uygulamaları kullanan kadın katılımcıların yüzde 44,8’i ve erkek katılımcıların yüzde 54,1’i, geçen 12 aylık sürede kilo kontrollerini sağlamak için belli dönemlerde diyet yaptıklarını söyledi.

Kadınların 5’te birinden fazlası, erkeklerinse 3’te birinden fazlası kilo vermek için kustuklarını belirtirken, kadınların yüzde 24’ü ve erkeklerin yüzde 41’i müshil kullandıklarını ifade etti.

Araştırmanın baş yazarı Dr. Alvin Tran, çalışmanın “flört uygulaması kullanımıyla sağlıksız kilo kontrolü davranışları arasındaki ilişkiyi keşfeden” ilk araştırma olduğuna dikkat çekti.

Flört uygulamaları kullanan kişilerde sağlıksız kilo kontrolü yöntemlerine başvurma oranlarının önemli ölçüde yüksek olduğunu belirten Dr. Tran, bu oranların ırk ve etnik kökenlere göre değişiklik gösterdiğini söyledi. Dr. Tran’a göre sağlıksız kilo verme yöntemlerine başvurma oranları özellikle Afrika kökenli Amerikalılar’da yüksek.

Ekip, sağlıksız kilo kontrolü alışkanlıkları ve cinsel yönelim arasındaysa bir ilişki bulmadı.

Araştırmacılar, katılımcıların bu sağlıksız yöntemlere flört uygulamaları kullanmadan önce de başvurup başvurmadığını bilmiyor ancak “bu tür görünüm odaklı hizmetlerin bu davranışları artırmasından endişe ediyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU