Erdoğan: Türkiye ile ilgili sık sık tedavüle konulan eksen tartışmaları, hazımsızlığın işaretidir

BM Güvenlik Konseyi'nin yapısının değiştirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "190 ülkeye bir süreliğine masada oturma hakkı veren, kendi kaderleriyle ilgili söz hakkı tanımayan bir sistem adalet üretemez" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nun açılışında açıklamalarda bulundu.

Bölge ve dünya meselelerini konuşmak, çözüm yolları üretmek için bu forumda olduklarını söyleyen Erdoğan, "Antalya Diplomasi Forumu'nun inşallah zamanla küresel diplomasinin kalbinin attığı bir zemine dönüşeceğine inanıyorum. Buradan vereceğimiz mesajlar tüm dünyaya dalga dalga yayılacaktır" dedi.

"Bugün diplomasi deyince sadece devlet ve hükümet yetkilileri arasında kapalı kapılar ardından yapılan görüşmelerden bahsetmiyoruz" diyen Erdoğan, "Artık siyasetçilerle birlikte STK, iş dünyası, medya ve üniversiteler arasındaki mesajlar da dış politikayı şekillendiriyo" ifdesini kullandı.

"BM salgını ancak 100 gün sonra gündemine alabildi"

Uluslararası toplumun salgının yıkıcı etkilerini yönetmekte iyi bir imtihan veremediğini savunan Erdoğan, Birleşmiş Millet'lerin de salgını ancak ilk çıktıktan 100 gün sonra gündemine aldığını aktardı.

Erdoğan, dünya genelinde "aşı milliyetçiliği"ne de fırsat verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Kullanıma hazır hale gelince yerli aşımızı inşallah tüm insanlıkla paylaşacağız. Eskinin alışkanlıklarıyla günümüzün sorunlarına çözüm bulamayacağımız açıktır" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Küresel sistemin üzerine inşa edildiği ana yapılar mevcut haliyle çözümün değil sorunun bir parçasıdır. Dünya 5'ten büyüktür demeye devam ediyoruz. 8 milyar insanın kaderi BM üyesi 5 ülkenin insafına bırakılamaz. 190 ülkeye bir süreliğine masada oturma hakkı veren, kendi kaderleriyle ilgili söz hakkı tanımayan bir sistem adalet üretemez. Güvenlik Konseyi'nin daha kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması gerekiyor. Reform taleplerini dile getiren ülkeleri dışlamaya yönelik gizli veya açık baskılar da olabilir. Türkiye ile ilgili son dönemde sık sık tedavüle konulan eksen tartışmaları, hazımsızlığın işaretidir.Tüm insanlık adına hakkı ve adaleti sağlamaya devam edeceğiz. Bunun uzun bir süreç olduğunun bilincindeyiz. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU