CureVac aşısı yüzde 47 etkinlik oranı ile hedefleri tutturamadı, şirketin hisseleri yüzde 50 değer kaybetti

CureVac'in ABD borsasında işlem gören hisseleri etkinlik verisinin açıklanmasının ardından borsa kapanışı sonrası işlemlerde yüzde 50.6 oranında düştü

Alman biyoteknoloji şirketi CureVac, NV COVID-19 aşısının son denemelerde yüzde 47'i etkili olduğunu açıkladı / Fotoğraf: AFP

Alman biyoteknoloji şirketi CureVac NV COVID-19 aşısının son denemelerde dün %47'i etkili olduğunu açıklarken araştırmaların başındaki bilim adamı Peter Kremsner etkinlik oranının aşıda kullanılan mRNA dozunun düşük olmasından kaynaklanıyor olabileceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Curevac aşısının etkinlik oranı hedefini tutturamaması Avrupa Birliği'ne (AB) yapılması beklenen milyonlarca doz aşı teslimatına da şüphe düşürdü.

CVnCoV isimli aşının hayal kırıklığı yaratan etkinlik oranı Avrupa ve Latin Amerika'da 40,000 katılımcı ile yapılan denemelerde 134 COVID-19 vakası çıkmasına dayanarak elde edildi.

Kremsner Reuters'a yaptığı açıklamada düşük etkinlik oranı "büyük olasılıkla dozdan kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

Kremsner'ın açıklamasına göre BioNTech ve Moderna'nın aksine CureVac aşıda kullanılan mRNA'da değişiklik yapmadığı için oluşabilecek yan etkiler nedeniyle daha yüksek doz kullanılması mümkün değildi.

CureVac doz başına 12 mikrogram mRNA kullanarak sırasıyla 30 ve 100 mikrogram mRNA kullanan BioNTech ve Moderna aşılarına düşük dozlu bir alternatif olmayı amaçlıyordu.

Son derece nadir görülen ancak öldürücü olabilen pıhtılaşma bozukluğu nedeniyle Johnson & Johnson ve AstraZeneca aşılarına yaş sınırı getirilmesinin ardından CureVac ve aşının Avrupa'daki potansiyel alıcılarının üzerindeki baskılar artmıştı.

CureVac aşısının aynı zamanda dünya genelinde sürü bağışıklığına ulaşmada daha zengin ulusların gerisinde kalan düşük ve orta gelirli ülkelere de yardım etmesi bekleniyordu.

Şirketin hisseleri çakıldı

CureVac'in tek büyük aşı tedariği anlaşmasını AB ile Kasım'da 180 milyonu opsiyonlu 405 milyon doz aşı teslimatı için yaptığı anlaşma oluşturuyor. Almanya, bu anlaşmanın ardından 20 milyon doz ek sipariş için CureVac ile mutabakat anlaşması imzalamıştı.

CureVac'in ABD borsasında işlem gören hisseleri etkinlik verisinin açıklanmasının ardından borsa kapanışı sonrası işlemlerde yüzde 50.6 düşerek 46.81 dolarda işlem gördü.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU