Ajanlık suçlaması ile tutuklanan Astal: Sızma gibi işler istenince BAE istihbaratıyla irtibatı kestim

Astal, "BAE'de istihbarat örgütü benimle irtibat kurdu, ben kurmadım. Beni maaşa bağladılar ancak kendi işimi yaptım, gazetecilik faaliyetinde bulundum" dedi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) için çalıştığı öne sürülen Ürdün vatandaşı Ahmed Mahmoud Ayesh Al Astal'ın yargılanmasına Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı / Fotoğraf: AA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) için çalıştığı öne sürülen Ürdün vatandaşı Ahmed Mahmoud Ayesh Al Astal'ın "siyasal veya askeri casusluk" ve "gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçlarından yargılanmasına başlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Al Astal tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

Kimlik tespiti yapılması ve iddianame özetinin okunmasının ardından sanık Al Astal, tercüman vasıtasıyla savunma yaptı.

"Beni maaşa bağladılar ancak kendi işimi yaptım"

Astal, gazetecilik faaliyetinde bulunduğunu savunarak, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

İddianamede yer alan dijital materyal içindeki haber ve yazıların kendisine ait olduğunu aktaran Astal, "BAE'de istihbarat örgütü benimle irtibat kurdu, ben kurmadım. Beni maaşa bağladılar ancak kendi işimi yaptım, gazetecilik faaliyetinde bulundum" dedi.

Astal, BAE istihbaratıyla irtibatının Türkiye'ye geldiğinde de devam ettiğini savunarak, "BAE istihbarat görevlisiyle İstanbul'da buluştum ama bu kişinin ne için geldiğini, sadece benim için gelip gelmediğini bilmiyorum. Benden suç teşkil edecek sızma gibi işler istenince BAE istihbaratıyla irtibatı kestim ve bir süre kaçak hayatı yaşadım" diye konuştu.

Görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın tutukluluk halinin devamını ve eksikliklerin giderilmesini talep etti.

Söz olan sanık avukatları da müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 16 Temmuz'a erteledi.

20 yıla kadar hapsi isteniyor

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, BAE adına istihbarat çalışması yaptığı iddiasıyla Ürdün vatandaşı Al Astal, Sakarya'da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince yakalanarak 21 Ekim 2020'de tutuklanmıştı.

Hakkında hazırlanan iddianamede sanık Al Astal'ın, "gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan müebbet hapisle "siyasal veya askeri casusluk" suçundan ise 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU