Alibaba'nın kurucu ortağı: Jack Ma, göze batmaktan kaçıyor, kendini resme verdi

Jack Ma, Çin’in denetleme sistemine getirdiği eleştirileri takiben Pekin’in Alibaba üzerine ağır bir şekilde gitmesinden bu yana büyük ölçüde gözlerden uzak yaşıyor

Arşiv: Alibaba Group’un kurucusu milyarder Jack Ma, Mayıs 2019’da Paris’teki “Tech for Good” zirvesinde (Reuters)

Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın bir yöneticisine göre şirketin kurucusu Jack Ma, “göze batmaktan kaçınıyor” ve “hobi olarak resim yapmaya başladı.”

CNBC, şirketin idari başkan yardımcısı ve Ma’nın kurucu ortağı Joe Tsai’nin “Şu sıralar göze batmaktan kaçınıyor, onunla her gün konuşuyorum” dediğini aktardı.

Aslında çok, çok iyi durumda. Hobi olarak resim yapmaya başladı ve epey de iyi resim yapıyor.

Çin’in denetleme sistemine yönelik eleştirilerini takiben Pekin’in şirketi üzerine ağır yaptırımlar uygulamasıyla Ma, zor bir yılı geride bıraktı. Geçen kasımda Çinli düzenleyiciler, finansal olarak Alibaba’ya bağlı Ant Group’un planlanan 34,5 milyar dolarlık (yaklaşık 300 milyar TL) ilk halka arzını şirketin işlem görmeye başlamasına sadece birkaç gün kala durdurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Associated Press’in haberine göre, şirketin değeri 2018’deki fon toplama turunda 150 milyar dolar (yaklaşık 1,3 trilyon TL) olarak belirlenmiş, daha sonra şirkete ilk halka arzın durdurulmasından önce 280 milyar dolar (yaklaşık 2,4 trilyon TL) değer biçilmişti.

Olaydan beri Ma spot ışıklarından uzak duruyor.

Tsai, CNBC’ye “Jack’in muazzam miktarda gücü olduğu fikrini pek de doğru bulmuyorum" dedi. 

O da sizin, benim gibi, normal bir insan.

Bu boyutlarda şahane bir şirket kurdu, toplum için harika işler yaptı.

Bence bugün ‘Hey, gerçekten zaman harcamak istediğim şeylerle meşgul olmak istiyorum’ demek istiyor, bunlar da hobileri ve hayırseverlik işleri.

Düzenleyiciler tekelleşme karşıtı kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle nisanda şirkete 2,8 milyar dolar (yaklaşık 25 milyar TL) para cezası kesmişti. Para cezasına dair yorumu sorulduğunda Tsai, şirketin “önüne baktığını” dile getirdi.

Tsai şunları söyledi:

Şirketimiz mali yönden ve de antitröst düzenlemesi bakımından bir nevi yeniden yapılanma sürecinde. Büyük bir para cezası ödemek zorunda kaldık. Ama bunu arkamızda bıraktık, yani önümüze bakıyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU