Tarihin en büyük halka arzı askıya alındı

1,3 milyarlık Çin’de 900 milyon kişinin kullandığı ödeme sistemi şirketi Ant Group’un Şanghay ve Hong Kong borsaları için planlanan halka arzı geçici olarak durduruldu. Alibaba’nın yüzde 33’üne sahip olduğu Ant Group, bazı talepleri karşılamak zorunda

Çin'deki en yaygın "dijital cüzdan" Ant Group'un maskotu/ Fotoğraf: AP 

Online alışveriş devi Alibaba’nın finansal ödeme şirketi Ant Group’un halka arzı, geçici olarak durduruldu. 

Tarihin en büyük halka arzı olması beklenen anlaşma ile ilgili Alibaba CEO’su Jack Ma, Ant Group Yönetim Kurulu Başkanı Eric Jing ve CEO’su Simun Hu, Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu yetkilileri ile bir araya geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantı sonrası yapılan açıklamada Komisyonu’nun Ant Group’a “Finansal teknoloji regülasyonunda yapılan değişiklikler ile ilgili olarak önemli sorunlar tespit edildi. Bu durum, şirketin halka arzı için gerekli koşulları sağlamayabilir” dediği belirtildi. 

Konuyla ilgili daha fazla detay verilmezken Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Ant Group’un sermaye artırımı yöntemlerinde değişikliğe gitmesi, faaliyetlerini tüm ülkede devam ettirebilmesi için yeniden lisans başvurusu yapması gerektiğini söyledi. 

Bu gerekçeyle Ant Group’un Şanghay borsasındaki teknoloji hisselerinin işlem gördüğü STAR piyasasında halka arzı belirsiz bir süreye ertelendi. Erteleme kararının ardından şirket, halka arz planladığı diğer borsa Hong Kong’ta da bu işlemi askıya aldı. 

CNBC’ye açıklama yapan Ant Group sözcüsü, yatırımcılardan konuyla ilgili özür dileyerek Şanghay ve Hong Kong borsalarının endişelerini gidermeye çalışacaklarını belirtti. 

Alibaba’dan yapılan açıklamada ise Ant Group’u desteklemede ve değişen düzenleyici çerçeveye uyum sağlamada proaktif olacakları duyuruldu. Açıklamada “Ant Group’taki çalışma arkadaşlarımıza güvenimiz tam. Toplumun Alibaba’dan beklentisi büyük. Biz bu beklentileri yalnızca karşılamak için değil, beklentilerin üzerine çıkmak için çalışmaya devam edeceğiz” denildi. 

Alipay’in yüzde 33’ü Alibaba’nın

Çinli online alışveriş devi Alibaba, kurulduğu 1999 yılından tam beş yıl sonra ödeme sistemi Alipay’i hayata geçirdi. 


2014 yılına gelindiğinde Ant Financial Group kuruldu ve Alipay, bu çatı şirketin şemsiyesi altına girerek finansal teknoloji alanında da en önemli adımlardan biri oldu. Ant Financial’ın ismi daha sonra Ant Group olarak değişti. 

Alibaba, 2018’de Ant Group’un yüzde 33 hissesini, yani çoğunluk hissesini satın aldı. Çinli teknoloji devi, 2019'da İngiltere merkezli ödeme şirketi WorldFirst'ü satın alarak uluslararası çapta önemli bir atılım yapmıştı.

Ant Group’tan yapılan açıklamaya göre ödeme sistemini kullanan yıllık aktif kullanıcı sayısı 1 milyarı geçti. 

30 Haziran’da biten 12 aylık süreçte sadece Çin’de 118 trilyon yuanlık para transferi yapıldı. Çin dışındaki piyasalarda işlem hacmi ise 622 milyar yuana ulaştı. 

Ant Group’un 34,5 milyar dolar değerleme ulaşması beklenen halka arzının, Suudi petrol şirketi Saudi Aramco’yu bile geçmesi bekleniyordu. 



Independent Türkçe, CNBC, Bloomberg 

DAHA FAZLA HABER OKU