Alibaba’nın finansal teknoloji şirketi Ant Group’un halka arzı, Saudi Aramco’yu da geçerek tarihin en büyük halka arzı olabilir

Alibaba’nın kurucu CEO’su Alibaba, şirketinin online ödeme sistemi Ant’ın halka arzı için “İnsanlık tarihinin, New York dışında gerçekleşen en büyük halka arzı olacak” dedi

Fotoğraf: Reuters

Çin Hisse Senetleri Düzenleleme Komisyonu, online alışveriş devi Amazon’un en büyük rakibi Alibaba bünyesindeki finansal teknoloji şirketi Ant Group’un aylardır konuşulan halka arz talebini kabul etti. 

2020’nin ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1000 artışla 3,2 milyar dolar kâr açıklayan Ant Group’un, gelecek haftalarda Hong Kong ve Shanghai borsalarında halka arz olması bekleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumartesi günü Şanghay’daki Bund Zirvesi’nde konuşan Jack Ma, “İnsanlık tarihinin, New York dışında gerçekleşen en büyük halka arzı olacak” değerlendirmesinde bulundu. 

“Beş yıl önce hatta üç yıl önce bunu düşünmeye bile cesaret edemezdik. Ancak bir mucize gerçekleşti” ifadesini kullanan Ma, Basel Bankacılık Komitesi’ne seslenerek  “İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan küresel sistem miadını doldurdu ve riskten çok fazla kaçınan bir yapı. Tüm dünya ekonomisinde riskler giderek büyüyor” açıklamasını yaptı. 

Çin’de bankaların hâlâ tefecilik mantığında çalıştığını söyleyen Ma, bu sistemin borç vermeden önce teminat ve garanti istediğini söyledi ve bu modelin gelecekteki büyümeyi desteklemekte başarısız olacağını aktardı. 

Bu sistemin yerine yeni, kapsayıcı ve evrensel bir bankacılık sistemi öneren Alibaba kurucu CEO’su, büyük veriyi temel alarak küçük işletmeler ve kişilere borç vermenin mümkün kılınması gerektiğini ifade etti. 

“Bugünün finansal sistemi Sanayi Çağı’nın mirası” diyen Ma, “Gelecek nesil için yeni bir yapı kurmalıyız ve mevcut sistemi reforme etmeliyiz” diye konuştu.  

Jack Ma, konuşmasında halka arzla birlikte hisse fiyatlamasının ne olacağı hakkında bilgi vermedi. 

CNBC’nin ulaştığı kaynaklara göre 35 milyar dolar değerinde olabilecek halka arz, Aralık 2019’da 29,4 milyar dolar ile  borsada işlem görmeye başlayan Saudi Aramco’yı geçebilir. 

Alipay’in yüzde 33’ü Alibaba’nın

Çinli online alışveriş devi Alibaba, kurulduğu 1999 yılından tam beş yıl sonra ödeme sistemi Alipay’i hayata geçirdi. 


2014 yılına gelindiğinde Ant Financial Group kuruldu ve Alipay, bu çatı şirketin şemsiyesi altına girerek finansal teknoloji alanında da en önemli adımlardan biri oldu. Ant Financial’ın ismi daha sonra Ant Group olarak değişti. 

Alibaba, 2018’de Ant Group’un yüzde 33 hissesini, yani çoğunluk hissesini satın aldı. Çinli teknoloji devi, 2019'da İngiltere merkezli ödeme şirketi WorldFirst'ü satın alarak uluslararası çapta önemli bir atılım yapmıştı.

Ant Group’tan yapılan açıklamaya göre ödeme sistemini kullanan yıllık aktif kullanıcı sayısı 1 milyarı geçti. 

30 Haziran’da biten 12 aylık süreçte sadece Çin’de 118 trilyon yuanlık para transferi yapıldı. Çin dışındaki piyasalarda işlem hacmi ise 622 milyar yuana ulaştı. 

 

Independent Türkçe, CNBC
 

DAHA FAZLA HABER OKU