İsrail'in yeni Dışişleri Bakanı Lapid: ABD'de Demokratlar bize kızgın, onlarla muhatap olmanın yolunu değiştirmeliyiz

Lapid, kızgın Demokratları geri kazanmaları ve Avrupa'da İsrail'i eleştiren herkesi Yahudi karşıtlığıyla suçlamayı kesmeleri gerektiğini söyledi

Fotoğraf: Reuters

İsrail'de yeni koalisyonu hükümetinin Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ülkenin diplomatlarıyla bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulundu.

İsrailli diplomatlara hitap eden Lapid, Netanyahu'nun ABD'deki Demokrat Partililerle köprüleri attığını, şimdi İsrail'in onlarla muhatap olmanın yolunu değiştirmek zorunda olduğunu belirtti.

Reuters'ta yer alan habere göre "Cumhuriyetçi Partililer bizim için önemli, ama sadece onlar değil. Sizin de gayet iyi bildiniz gibi, kendimizi Demokrat Partili Beyaz Saray, Senato ve Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Parti'nin çoğunlukta olduğu bir Kongre ile karşı karşıya bulduk" diyen Lapid, "Ve bu Demokratlar kızgın" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haaretz'e göre İsrail'in Avrupa ile ilişkilerine de değinen Lapid, "Herkesin Yahudi karşıtı olduğuna dair bağırıp çağırmak bir politika ve çalışma planı olamaz" vurgusunu yaptı.

Mayıs ayında Hamas'ın Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinden Filistinlerin sürülmesi kararı ve Mescidi Aksa'daki cemaate saldırılmasına misilleme olarak Batı Kudüs'e roket atmasıyla İsrail'le tutuştuğu 11 günlük savaşta, ABD'de Filistinlilere destek gösterilerinin geniş katılım toplaması dikkat çekti. 

ABD'de Demokrat Parti'nin ilerlemeci kanat milletvekilleri ve solcu gruplar, İsrail'e karşı 'apartheid devleti olmak, Filistinlilere karşı insanlık ve savaş suçu işlemek' suçlamalarını yöneltmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU