Gökbilimcilerin gözü bu gezegende: NASA'nın ardından Avrupa da Venüs'e gidiyor

Yeni görev, Venüs ve Dünya'nın nasıl ve neden bu kadar farklı evrimleştiğini belirlemeyi amaçlıyor

Venüs sıklıkla "Dünya'nın gizemli ikizi" diye anılıyor. Ancak gezegende kavurucu sıcaklar hakim (ESA)

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) ardından Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Venüs'e uzay aracı göndereceğini açıkladı.

2 Haziran'da NASA Yöneticisi Bill Nelson, Venüs'e göndermek üzere DAVINCI+ ve VERITAS adlı iki yeni uzay aracı aracı geliştirdiğini duyurmuştu. Görevin 2028 ila 2030'da başlayacağı bildirilmişti.

Nelson'ın duyurusundan daha 10 gün geçmişken ESA yöneticileri de Venüs modasına dahil olacaklarını açıkladı. Buna göre ESA da 2030'ların başında EnVision isimli Venüs aracını fırlatmayı planlıyor.

ESA'nın bilim direktörü Günther Hasinger, "Gezegenimize en yakın ama aynı zamanda ondan çılgınca farklı olan komşumuzun keşfinde yeni bir dönem bizleri bekliyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay ajansının açıklamasına göre bu görev, Venüs ve Dünya'nın nasıl ve neden bu kadar farklı evrimleştiğini belirlemeyi amaçlıyor.

Öte yandan yeni görev, Avrupa'nın Venüs'e ilk gidişi olmayacak. ESA'nın Venus Express isimli uzay aracı, 2005 ve 2014 arasında gezegenin karbondioksit açısından zengin, kalın atmosferini inceleme görevini üstlenmişti.

EnVision'ın da tıpkı öncülü gibi Venüs'ün yörüngesine yerleşeceği ifade ediliyor. Ancak gelişkin bilimsel araçları sayesinde araştırmacılar, gezegene Venus Express görevinden daha derin bir bakış atabilecek.

Proje ESA tarafından yönetilse de uzay aracının VenSAR isimli radar cihazını NASA tasarlayacak. NASA'daki EnVision program bilimcisi Adriana Ocampo, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

VenSAR'ı, Venüs yüzeyine yönelik hedeflenen çalışmaları ve Venüs keşfinin yol haritasını zenginleştirerek benzersiz bir bakış açısı sağlayacak.

 

Independent Türkçe, Space, ESA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU