"Hamilelik dişlerden anlaşılır" videosu TikTok'ta viral oldu

Bir TikTok kullanıcısı, dişeti iltihabının bir hastanın hamile olup olmadığı konusunda büyük bir ipucu sağladığını iddia etti

Hamileliğin neden olduğu hormonal değişiklikler, dişetlerine giden kan akışını artırarak hassasiyet ve şişmeye neden olabilir (Pixabay)

Dördüncü sınıftaki bir diş hekimliği öğrencisi TikTok'ta, bazı diş hekimlerinin sadece ağızlarını inceleyerek hastalarının hamile olup olmadığını anlayabileceğini ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medya platformunda @thatdentalgal_ başlığı altında paylaşımlarda bulunan Sukhmani "Bir diş hekiminin ağzınıza bakarak sizin hakkınızda söyleyebileceği şeyler" başlıklı bir video dizisi yayımlıyor.

Sukhmani, serinin üçüncü bölümünde diş hekimlerinin hamile olup olmadığınızı anlayabileceğini söylüyor. Bunun ardındaysa mide bulantısı sebebiyle yaşanan diş minesi erozyonu ve Sukhmani'nin hamile hastaların yüzde 30 ila 50'sinde görüldüğünü söylediği "gebeliğe bağlı dişeti iltihaplanması" yatıyor.
 


TikTok kullanıcısı 75 bin beğeni toplayan gönderide "Dişetleri iltihaplanır, hassaslaşır ve daha kolay kanar" yorumunda bulundu.

Sukhmani'nin gönderisi, kullanıcıları hamileyken diş hekimindeki deneyimlerinin hikayelerini paylaşmaya teşvik etti. Bir kullanıcı annesinin hamileliğini ilk diş hekiminin söylediğini iddia etti. Melissa Maze, "Annem, diş hekiminin kendisine bebeğin kaç aylık olduğunu sorduğunu söyledi ama daha kendisi bile henüz hamile olduğunu bilmiyormuş!" diye yazdı.

Amerika Gebelik Derneği'ne göre "dişeti dokusuna kan akışını artıran ve dişetlerinizin daha hassas, şişkin ve çabuk tahriş olmasına neden olan hormonal değişimler" nedeniyle şişmiş dişetleri ve ağız içi kanama hamilelikte görülen yaygın şikayetler arasında yer alıyor.

Dernek, gebeliğe bağlı dişeti iltihabının genellikle ikinci üç aylık dönemde daha kötü duruma geldiğini belirtti. Amerika Gebelik Derneği'nin internet sitesinde, "Bu hormonal değişiklikler aynı zamanda vücudun periyodontal enfeksiyonlara sebebiyet verebilecek bakterilere karşı normal tepkisini de engeller. Bu durum da dişlerinizde plak oluşumunu kolaylaştırır ve sizi dişeti iltihabına daha hassas hale getirir" ifadeleri yer alıyor.

Diş hekimleri, ağız hijyenini iyi tutarak gebeliğe bağlı dişeti iltihabıyla mücadelenin en iyi yolunun dişleri günde iki kez fırçalamak ve bir kez de diş ipiyle temizlemek olduğu tavsiyesinde bulunuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU