BM: Gıda ithalat maliyeti bu yıl dünya genelinde yüzde 12 artarak rekor seviyeye çıkacak

FAO tarafından yayımlanan raporda, dünya gıda ithalat maliyetinin bu yıl 1.7 trilyon dolara çıkmasının beklediği açıklandı

Fotoğraf: Pexel

Dünya gıda ithalat maliyetinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizi sürecinde emtia fiyatlarında yaşanan artış ve güçlü talep nedeniyle 2021'de yüzde 12 artması bekleniyor.

Söz konusu oranla birlikte gıda ithalat maaliyeti, rekor seviyeye çıkmış olacak.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yılda iki kere yayımlanan Gıda Görünüm Raporu'nda nakliye ücretini içinde barındıran dünya gıda ithalat maliyetinin bu yıl 1.7 trilyon dolara çıkmasını beklediğini açıkladı. 

Bu rakam 2020'de 1.5 trilyon dolar olarak açıklanmıştı.

FAO'nun raporuna göre salgın boyunca tarım ürünleri ticaretinde yaşanan büyüme gıda tüketiminin esnek bir yapısı olmadığını ve uluslararası piyasaların dayanıklılığını gösterdi ancak 2020'nin sonundan beri devam eden fiyat artışları daha az gelişmiş ithalata bağımlı ülkeler için risk teşkil ediyor.

Gıda fiyatları mayıs ayında, 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya gıda fiyatları, mayıs ayında Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

FAO tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi nisan ayındaki 121.3 seviyesinden mayıs ayında 127.1'e çıkmıştı.

Böylece gıda fiyatları art arda 12. ayda da artışını sürdürdü.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU