Ukrayna'ya düşen Malezya uçağıyla ilgili yeni gelişme: "Rus füzesi tarafından vurulduğuna dair kanıtlar var"

Hendrik Steenhuis, 4 kaçak şüphelinin yargılandığı cinayet davasında deliller değerlendirilirken "Uzmanların gövdenin aldığı darbenin bir BUK füze sistemi ve bir BUK savaş başlığıyla uyumlu olduğunu belirttiğini" söyledi

Hendrik Steenhuis, 26 Mayıs 2021'de Gilze-Rijen askeri hava üssünde Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağın yeniden inşa edilmiş enkazını inceliyor (AFP)

MH17 sefer sayılı Malezya Havayolları yolcu uçağının Ukrayna'nın doğusunda uçarken düşürülmesiyle ilgili cinayet davasını yöneten yargıç, uçağın Rus yapımı bir füze tarafından vurulduğuna dair kanıtlar olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

17 Temmuz 2014'te Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmekte olan Boeing 777 yolcu uçağının düşürülmesi ve içindeki 298 kişinin tamamının hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili olarak üçü Rus, biri Ukrayna vatandaşı olan 4 kaçak şüpheli, Hollanda'daki güvenli bir mahkeme salonunda gıyaben yargılanıyor.

MH17 o günlerde Ukrayna güçlerine karşı savaşan Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bir alana düşmüştü.

Yargıç Hendrik Steenhuis şu ifadeleri kullandı:

Uzmanlar, gövde üzerindeki darbenin bir BUK füze sistemi ve bir BUK savaş başlığıyla uyumlu olduğunu belirtti. Bu senaryoyla uyumlu olmayacak veya başka bir senaryoya işaret edecek herhangi bir hasar bulunamadı.

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip yıllar boyunca kaza mahallinden kanıt toplamış ve Mayıs 2018'de uçağı düşürmek için kullanılan füze rampasının Rusya'nın Kursk merkezli 53. Uçaksavar Füze Tugayı'na ait olduğu sonucuna varmıştı.

Hollanda hükümeti felaketten Moskova'yı sorumlu tutsa da Rusya olayda rol oynadığını reddediyor.

Geçen mart başlayan ve çoğunlukla usul duruşmalarıyla geçen bir yılın ardından hakimler pazartesi günü delil aşamasının başladığını duyurdu.

Bu hafta jüri heyeti özellikle uçağı hangi tür füzenin vurduğunu, nereden ateşlendiğini ve 4 şüphelinin (Oleg Pulatov, Igor Girkin, Sergei Dubinsky ve Leonid Kharchenko) vahşetten sorumlu tutulup tutulamayacağını belirlemeye çalışacak.

Kazada kızını kaybeden Hans de Borst, felakette yakınlarını kaybeden çok sayıda kişinin katıldığı duruşmadan önce şunları söyledi:

Bugün mesele şu: Bu bir BUK füzesi miydi, değil miydi?

Sanırım soru zaten cevaplandı ama mahkeme şimdi gerçekten cevaplayacak, bu yüzden önemli.

Yargıç Steenhuis, pazartesi günü yargılamanın delil aşamasını sunan mahkemeye şunları söyledi:

Bugüne kadar kimse öne çıkmadı ve MH17'nin düşmesinden kısmen sorumlu olduklarını bile söylemedi.

Duruşmanın halka açık olması, genel olarak toplum için ve özellikle de akrabalar için yıllarca süren soruşturmadan sonra soruşturmanın sonucu hakkında netlik olacağı için önemli.

Yargıç, mahkemenin delillerin önemli kısımlarını ele alacağını ve mahkemede her kısmı gözden geçiremeyeceği konusunda uyardı:

Dosya 65 bin sayfadan ve yüzlerce saatlik video ve ses kayıtlarından oluşuyor. O kadar büyük bir dava ki, her ayrıntı hakkında konuşmak mümkün değil.

Heyetteki yargıçlar geçen ay Gilze-Rijen askeri hava üssünde MH17'nin yeniden inşa edilmiş, şarapnel hasarlı enkazını ilk kez ziyaret etmiş ve bu deneyimi “duygu yüklü” bir gün olarak nitelendirmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU