Los Angeles halkı tavus kuşları yüzünden ikiye bölündü

"Beni şafakta uyandırıyorlar. Sesleri sanki elinde işkence edilen bebeklerin seslerinin mikrofondan gelmesi gibi"

4 Temmuz 2017'de, Meksiko'daki Dolores Olmedo Müzesi'nin bahçesindeki bir Hint tavus kuşu (AFP)

ABD'de Güney Kaliforniya, yüzlerce şımartılmış tavus kuşunun sokaklarda dolaşarak bölge sakinleri için sorun yaratmaya devam etmesi üzerine bu kuşların popülasyonuna karşı sıkı önlemler almayı düşünüyor.

The Washington Post, kümes hayvanlarının pandemi esnasında bölgede doğurgan hale geldiğini, kontrolsüzce üremeye terk edildiğini, böylece popülasyonlarının kontrolden çıktığını bildirdi.

Bazı Los Angeles sakinleri toplulukları dahilinde kuşların varlığına hayran kalsa da, diğerleri tavus kuşlarının sürekli çiftleşme çığlıkları atmasından ve devam eden haylazlıklarından rahatsız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğu Pasadena sakini 68 yaşındaki Kethleen Tuttle, The Post'a "Beni şafakta uyandırıyorlar. İşkence gören bebeklerin seslerinin büyük bir mikrofondan çok büyük bir mikrofondan gelmesi gibi" dedi.

Sakinler, kuşların sürüler halinde seyahat ederek yerleşim alanı olan mahallelere korkmadan yaşamaya başladığını, genellikle de bahçeleri tahrip edip mülklere zarar verdiğini söylüyor.

Haber ajansı, Los Angeles County Denetim Kurulu'nun bu günlerde tavus kuşlarının sayısını kontrol altına almak için bu kuşları bilinçli olarak beslemeyi yasaklayan bir kamu kararını oylamaya hazırlandığını bildirdi.

Yeni düzenlemeler, kuşları beslerken yakalananların bin dolar para cezası (yaklaşık 8 bin 600 TL) ya da 6 ay hapis cezası alabileceği anlamına gelecek.

Los Angeles County Sorumlusu Kathryn Barger gazeteye verdiği demeçte, "Halk tavus kuşlarını beslememeli, açık ve net" dedi.

Halkın bir kısmı iyi niyetle yaklaşıyor. Fakat bu, kuş nüfusu için iyi değil. Bu, gördüğümüz kuş sayısını çoğaltıyor.

Bununla birlikte, sorun bazı bölgelerde yoğun kutuplaşmaya yol açtı. Bazı sakinler, gösterişli kuşları tutkuyla savunarak onların topluluğun "dokusunun" parçası olduğunu söylüyor.

East Pasadena'da yaşayan 67 yaşındaki Nancy Adams, tavus kuşları için "Onları seviyorum" dedi.

Burada onları sevmeyenler olduğunu da biliyorum. Onlara, 'Neden taşınmıyorsunuz?' diye soruyorum.

Yaban hayatı uzmanı Mike Maxcy, kuşları yakalayıp yerleşim yerlerinin dışına, doğal koruma alanlarına ya da çiftliklere taşıyan bir şirket işletiyor.

NBC4'e yaptığı açıklamada Maxcy şunları söyledi:

Sorun şu ki, arka bahçenizde 13 ya da 14 kuş yaşayınca döşemelerinize kaka yapıyorlar, çiçek bahçelerinizi mahvediyorlar, kiremitlerinizi kırıyorlar ve yılın bu zamanında, çiftleşme mevsimlerinde, erkekler gecenin çoğunu ve bütün günü eşlerini çağırarak geçiriyorlar.

Artan nüfusun yerini değiştirme girişimi, ölümcül kuş gribi Newcastle hastalığının baş göstermesi üzerine Güney Kaliforniya'daki tüm kümes hayvanı endüstrisinin tecrit altına alınmasıyla pandemi öncesinde durdurulmuştu.

NBC4'ün haberine göre, Los Angeles'taki kıyı kenti Rancho Palos Verdes'de geçen yıl 121 olan kuş sayısı bu yıl 181'e yükseldi.

Bazı sakinler bir adım ileri giderek meseleyi kendi eline aldı ve kuşları arabalarla ezerek, zehir kullanarak ya da havalı tabancayla vurarak öldürmeye çalıştı.

Maxcy, "Bu şimdiye kadar içinde bulunduğum en kutuplaştırıcı mesele" dedi.

Nüfusun yüzde 70'i onlardan nefret ediyor ve gitmelerini istiyor. Yüzde 30'u onları seviyor ve el üstünde tutuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU