Buldan'dan kapatma davası değerlendirmesi: Yargı mafyatik düzene bir kez daha kalkan oldu

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, "Mafya ve çeteleri öyle güçlendirdiler ki, suç örgütlerini ve Susurluk takımını devletin başına adete kayyım yaptılar" dedi

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin grup toplantısında konutu.

Türkiye'nin bugün "çürüyen ve çürüten bir sistemle yüzleşme süreci" yaşadığını kaydeden Buldan, "Birbirlerine sokakta dahi söylenmeyecek ağır sözler sarf edenler, savaş, rant, talan ve Kürt düşmanlığında birleşerek hukusuzluk, gasp, yolsuzluk, yoksulluk üreten bir talan düzeni kurdular. Organize suç örgütleri mafyayı Susurlukçıları, darbecileri, ırkçıları satılmış medyayı, kadın katillerini bu düzenin ortağı yaptılar. Türkiye ile sınırlı kalmadılar. Suriye'de El-Nusra, IŞİD, ÖSO çetelerini bu düzenin dış ayağı yaptılar" diye konuştu.

"Susurluk takımını devletin başına kayyım yaptılar"

Buldan şöyle devam etti:

Mafyanın itirafında olduğu gibi her suçta beraber oldukları büyük bir geniş aile kurdular. Bunun adı yerli ve milli suçlular itirafıdır. Mafya ve çeteleri öyle güçlendirdiler ki, suç örgütlerini ve Susurluk takımını devletin başına adete kayyım yaptılar. 

Yöneticileri suç örgütlerinin hukuk dışı her faaliyetinden siyasal olarak beslendiler, güç devşirdiler, kara para ekonomisiyle siyasetlerini alttan finanse ettiler.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Marmara Denizi'nde ortaya çıkan deniz salyasının ürkütücü boyutta olduğunun altınız çizen Buldan konuşmasına "Ancak mafya, bürokrasi, siyaset ittifakının ülkeye yaydığı müsilaj Marmara'dakinden daha beterdir. Bu siyasetin ürettiği salya tüm ülkeyi pandemi gibi sarmıştır. Tıpkı 90'lardaki gibi... Bu zihniyet yıllardır bu ülkeyi adeta sümenaltı cumhuriyetine dönüştürmüştür" ifadeleriyle devam etti.

"Yargı mafyatik düzene kalkan oldu"

HDP'nin kapatılması istemiyle AYM'de açılan davaya değinen Buldan Suç örgütlerinin üzerine gitmeyen yargının sözkonusu dava ile "mafyatik düzene" kalkan olduğunu savundu.

Buldan şöyle devam etti:

Ne zaman pislikleri ortaya dökülse akıllarına HDP, Kürtler geliyor. Bu iktidarın anayasa ve hukuku rafa kaldırması bugünler içinmiş. Mafyaya sıfır soruşturma, HDP'ye kapatma. Tam da 7 Haziran'ın yıl dönümünde. 7 Haziran 2015 seçimlerinin yıl dönümünde HDP'ye bir kez daha kapatma davası açtılar. Kobani kumpas davasında olduğu gibi kirli, siyasi bir operasyonla karşı karşıyayız. Bugünkü mafyatik düzenin bir kırılma noktasıdır 7 Haziran. 

"Darbeci iktidarın intikam davasıdır"

Kapatma davası için "6 yılın intikam davası" ifadesini kullanan Buldan, "Bu dava, HDP'nin yürüttüğü siyasetle, HDP fikriyatıyla baş edememe davasıdır. Bu dava Susurluk tuğlalarının çekilecek olmasından duyulan korkudur, Kobani'yi düşüremeyen IŞİD'in intikamını alma davasıdır. Bu dava, demokratik siyaseti engelleyemeyen darbeci iktidarın intikam davasıdır. Teşhir olan, yolsuzluk, hırsızlık ve çete düzeninin intikam davasıdır" diye konuştu.

Buldan şu ifadelerle devam etti:

 2015 kırılma noktasıdır. İktidar çözüm sürecine siyasi fırsatçılıkla yaklaşmasaydı, masayı devirmeseydi, Türkiye bugün siyaset-mafya-çete üçlüsünün ve yarattığı kirlenmenin esiri değil; barış, adalet, demokrasi hakimiyetiyle büyük bir dönüşümü başarmış olacaktı. 

İktidar ülkeyi ayrıştırıcı ve yıkıcı etkisi büyük olan savaş konseptini seçti. 5 Nisan 2015 Sayın Öcalan'la diyalogun, yani çözüm sürecinin bitirildiği tarihtir. Siyasi heyetlerin İmralı Adası'na gittiği son tarihtir. Bu tarih hukuk dışına da çıkma tarihidir. 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU