Avustralya'dan küresel suç örgütü operasyonu: Türk şüpheli aranıyor

Ülkede çete üyelerinin mesajlarına sızarak istihbarat toplayan güvenlik birimleri, düzenlediği operasyonda onlarca kişiyi gözaltına aldı. Narkotik birimlerin uzun süredir izlediği uluslararası çetenin lideri Hakan Ayık'ın İstanbul'da olduğu öne sürüldü

Fotoğraf: Reuters

Avustralya'da düzenlenen uluslararası organize suç operasyonunda 800'den fazla kişi gözaltına alındı.

Ironside adı verilen operasyonun, ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) iş birliğinde 2018 yılında başlatıldığı ve Güney Amerika, Asya ve Orta Doğu'daki mafya, yasa dışı örgüt ve uyuşturucu çetelerini de kapsadığı öğrenildi. 

Söz konusu operasyonun ülkede organize suç örgütlerine karşı şimdiye kadar görülen en büyük operasyon olduğu belirtildi.

Avustralya genelinde en az 300 adrese yapılan baskınlarda 3,7 ton uyuşturucu ile 104 ateşli silah ele geçiren güvenlik güçleri ayrıca yaklaşık 35 milyon Amerikan doları değerinde nakit paraya da el koydu.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison konuya ilişkin basın açıklamasında, "Bu sadece kendi ülkemizde değil, dünya çağındaki organize suç örgütlerine ağır darbe vurmuştur. Avustralya kolluk kuvvetlerinin tarihinde de dönüm noktasıdır" ifadelerini kullandı.

İstihbarat güçleri mesajlaşma uygulamasına sızdı

Amerikalı yetkililer, yeraltı dünyasında arasında yaygın olan An0m adlı bir mesajlaşma uygulamasının kontrolünü ele geçirdi.

Gizli polislerin de teşvikiyle, suç örgütü üyeleri uygulamayı ortaklarına güvenli bir iletişim aracı olarak yaymaya başlarken, güvenlik güçleri de mesajları anlık takip etmeye başladı.

Böyle polis, An0m'daki yazışmalardan istihbarat elde ettiğini, çok sayıda cinayet ve suç planını önceden öğrenerek engellediğini açıkladı. 

Yetkililer, Ironside kapsamında 18 ülkede de gözaltıların olduğunu aktardı. Bu operasyonlara ilişkin FBI ve Europol'un gün içinde açıklama yapması bekleniyor.

Avustralya federal polisi Reece Kershaw, yasadışı motosiklet çetesi üyeleri de dahil olmak üzere 224 kişinin tutuklandığını, Yeni Zelanda ise 35 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Yetkililer, İsveçli 75 şüphelinin tutuklandığını ve Almanya'da ise 60'tan fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladılar. Hollanda'da 49 kişi tutuklandı.

En çok aranan uyuşturucu baronu Hakan Ayık Türkiye'de iddiası

Fransız haber ajansı yerel basına dayanarak, gizli polislerin bu uygulamayı tanıttığı kişiler arasında Türkiye'de bulunan Avustralyalı bir uyuşturucu baronu da olduğunu yazdı.

The Sydney Morning Herald gazetesine göre de, Türkiye'de yaşayan ve Avustralya'ya uyuşturucu kaçakçılığında önemli rol oynadığından şüphelenilen Avustralyalı Hakan Ayık, An0m'un en etkili iki destekçisinden biriydi.

Gazeteye göre, Avustralya Federal Polis Müdürü Reece Kershaw, Salı günü Ayık'a teslim olmasını tavsiye etti, çünkü istemeden çok sayıda suç ortağının tespit edilmesine yardım etmişti ve şimdi tehlikedeydi.

İddialara göre en son İstanbul'da görüntülenen 42 yaşındaki uyuşturucu baronu Ayık, Avustralya'nın en çok arananları arasında. Ayık 2010 yılında Avustralya'dan kaçmıştı.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe, Euronews Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU