IKB Yönetimi: PKK, Peşmerge güçlerimize pusu kurdu, 5 ölü, 6 yaralı var

Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) PKK'lıların Peşmerge güçlerine saldırdığı belirtildi. 5 Peşmerge'nin yaşamını yitirdiği olayda 4'ü ağır olmak üzere 6 Peşmerge'nin de yaralandığı ifade edildi

Peşmerge Güçleri / Fotoğraf: AA

Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKBY) PKK ile Peşmerge arasında bir süredir devam eden gerginlik can kayıplarına yol açtı. 

IKB Başkanlık ofisinden edinilen bilgilere göre, Duhok kentine bağlı Amedi ilçesinde Metina bölgesinde devriye gezen bir Peşmerge timine saldırı düzenledi.

PKK'lıların gerçekleştirdiği saldırıda 5 Peşmerge yaşamını yitirirken 6 Peşmerge de yaralandı. 

IKBY Başkanlık Ofisi: Durum vahim

Başkanlık ofisindeki yetkili, şu ifadeleri kullandı: 

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlarında dolayı bölgede bazı köyler boşaltıldı. Terk edilen köylere PKK'lılar yerleşiyor. Bu yerleşim alanlarına PKK'lıların yerleşmemesi için bir Peşmerge timi bölgede denetim yaptığı sırada saldırıya uğradı. 5 Peşmerge şehit olurken 4'ü ağır olmak üzere 6'sı da yaralandı." 

Yetkili, saldırının nasıl gerçekleştiğine dair detaylara ilişkin henüz net bilgilerin bulmadığını, Peşmergelerin saldırıya karşılığı verip vermediğinin ise bilinmediğini aktararak, "Durum çok vahim. Özel Hareket Timi'inde göre yapan 5 Peşmergemiz şehit olmuştur" diye konuştu. 

 

PKK mensupları
PKK mensupları / Fotoğraf: AA


  
"Peşmerge güçlerimize pusu kuruldu"

IKB Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, yerel medyaya yaptığı açıklamada, PKK'nın Duhok'un Amedi ilçesinde Peşmerge güçlerine pusu kurduğunu söyledi.

Lezgin, saldırıda 5 Peşmerge'nin yaşamını yitirdiğini yaralıların ise Amedi'deki hastanede tedavi altına alındığı belirtildi.

Peşmerge Bakanlığı'nda yapılan yazılı açıklamada ise "Bugün sabah saatlerinde bir Peşmerge gücü Amedi ilçesinde Metina Dağı'nda, bölge halkı ve köylülerin güvenliğinin sağlanması ve bölgeye istikrarın getirilmesi amacıyla görevini ifa ederken PKK güçleri tarafından pusuya düşürülmüştür. Saldırı sonucunda 5 Peşmerge şehit düşmüştür. Herkes Kürdistan Bölgesi sınırlarına saygı duymalı, güvenlik ve istikrarını tehlikeye atmamalıdır" denildi.

HPG'den açıklama: Mayın mi patladı yoksa saldırı mı?

Konuyla ilgili olarak HPG de bir yazılı açıklama yaptı. HPG, açıklamasında Peşmerge güçlerinin, "gerilla alanlarına" yönelik askeri sevkiyat yaptığı iddiasında bulundu. 

 "Bir güç Metina'da güçlerimizin bulunduğu alana girmeye çalışıyor. Biz Türk devletinin Kürdistan'ı işgal etmesine karşı direniyoruz. Bu gelen güçleri, güçlerimizi arkadan hançerlememeye çağırıyoruz" ifadelerinin yer aldığı açıklamada şunlar kaydedildi: 

"Metina bölgesindeki güçlerimize ait kamp sahamıza giren KDP güçlerini uyarma amacıyla sadece ferdi silahlar kullanılarak havaya ateş açılmıştır. Ancak bu uyarıyı dikkate almayarak ilerleyen zırhlı araçlardan birisinin nasıl darbe aldığı tarafımızca tespit edilememiştir. Önceden döşenmiş bir mayının mı patladığı, yoksa bir hava saldırısı mı olduğu tespit edilememiştir. Halkımıza ve kamuoyuna duyurulur."

PKK, hem Türkiye hem Irak hem de IKBY'nin ortak düşmanıdır

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu da PKK'nın Peşmerge güçlerine saldırısına ilişkin bir açıklama yaptı.

Başkonsolosluğun Twitter hesabından yapılan açıklamada, "PKK terör örgütü tarafından bugün düzenlenen terör saldırısında 5 Peşmerge mensubunun hayatını kaybetmesi ve 4'ünün de yaralanmasından üzüntü duyduk" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "PKK terör örgütü hem Türkiye hem Irak hem de IKBY'nin ortak düşmanıdır. Bu ortak tehditle mücadeleye matuf adımlarda IKBY makamlarının yanındayız" ifadeleri kullanıldı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU