Sporu bırakan kişiler ne kadar sürede formdan düşüyor?

Kaslar sıkı şekilde çalıştırılmadığında "tembelleşiyor"

Araştırmaya göre vücut geliştirirken zindeliği artıran unsur, kaslara normalden daha fazla kuvvet uygulanması (Unsplash)

Vücudu egzersizle geliştirmek kolay bir iş değil. Fakat bunca emek harcadıktan sonra sporu bıraktığımızda vücudumuz bu zindeliği ne kadar sürede kaybediyor?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilimsel araştırmalara göre vücudun egzersizden önceki haline dönmesi sanıldığından daha da kısa süre içinde başlıyor.

Spor yapmayı bıraktığımızda vücudumuzun eski haline dönme süresini belirleyen unsurlar arasında egzersiz türünün önemli bir yeri var.

İki saat 30 dakika boyunca koşabilen, formunun zirvesindeki bir maraton koşucusu, normal egzersizlerinde 5 ila 6 gün boyunca toplamda 90 kilometre koşar.

Bu maratoncu antrenmanları bıraktığında, artık yoğun egzersizlerin etkisinden çıktığı için vücudu zindeliğini yavaş yavaş kaybetmeye başlar.

Araştırmalara göre egzersizler sırasında kullanılabilecek maksimum oksijen miktarını ifade eden “V02 max”le ölçülen, hem dolaşım hem de solunum sisteminin zindeliğini ifade eden kardiyorespiratuar zindelik, ilk 4 haftada yüzde 10 azalıyor.

Öte yandan, zindelikleri gerilese bile maratoncuların normal kişilere göre V02 seviyeleri daha yüksek kalıyor.  Egzersizleri bırakan ve maratoncu olmayan normal kişilerdeyse V02 seviyeleri ciddi şekilde azalıyor ve en fazla 8 hafta içinde egzersizlere başlamadan önceki seviyelere dönüyor.

Ağırlık egzersizlerindeyse profesyonel sporcu olmayan normal bir kişi anternmanları bıraktığında 12 hafta içinde kaldırabileceği ağırlık kapasitesinin azaldığı gözlemlendi.

Öte yandan, güçte ciddi bir gerileme gözlemlenirken, kas dokularındaki gelişiminse bundan en az ölçüde etkilendiği belirtildi.

Spor bırakıldığında kas gücünde ciddi kayıp yaşanmasının temel nedeni, düzenli egzersizle kaslara uygulanan kuvvetin ortadan kalkması. Dolayısıyla kaslar sıkı şekilde çalıştırılmadığında “tembelleşiyor”.

İki hafta boyunca egzersiz yapılmadığında antrenman sırasında kullanan kas dokularında yüzde 13’lük bir düşüş yaşanırken, bu süreçte kas gücünde herhangi bir gerileme gözlemlenmedi.

Çalışmalara göre egzersizi bıraktıktan 48 saat içinde kardiyovasküler zindelik ve güç azalmaya başlıyor. Öte yandan bunun etkileri kardiyovasküler zindelik için iki ila üç hafta, güç içinse 6 ila 10 hafta arasında hissediliyor.

Ayrıca bu bağlamda kadınlarla erkekler arasındaki kaybın benzer değerlerde seyrettiği belirtildi.



Independent Türkçe, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU