Suriye'nin DSÖ yönetim kuruluna atanması protestolara neden oldu

Bazıları Esad rejimi yetkililerinin bu makamı kullanarak isyancıların kontrolündeki İdlib'e giden hayati yardım hattını kesmesinden korkuyor

Protestocular Esad rejimini yıllardır hastanelere saldırmakla suçluyor (AP)

Suriye'deki sağlık çalışanları, hükümetin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yönetim kuruluna getirilmesini şiddetle protesto etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beşar Esad rejiminin tartışma ve itirazla karşılaşılmayan bir oylamayla kurula atandığını öğrenenler, isyancıların kontrolündeki İdlib'de sokaklara döküldü.

DSÖ'nün yönetim kurulu üyeleri üç yıllık görev dönemlerine sahip. Karar alma organı olan sağlık meclisi için gündem belirler ve politikalarını uygularlar.

Protestocular, Suriye'nin 10 yıllık kanlı iç savaşı sırasında hastanelere ve kliniklere yönelik bombardımanla geçen yıllarının ardından Esad rejiminin bu konuma atanmasındaki korkunç ironiye dikkat çekti.

Pazartesi günü bazı protestocuların taşıdığı bir pankartta "Katilimizin ve hastanelerimizi tahrip eden kişinin yönetim kurulunda temsil edilmesi fikrini reddediyoruz" ifadeleri yer aldı. Yaklaşık 20 sağlık personeli ana sağlık müdürlüğü önünde protesto düzenledi.

İdlib'de üst düzey sağlık görevlisi olan Rifaat Farhat cumartesi gerçekleştirilen oylamanın "tüm uluslararası ve insani yasalara aykırı olduğunu" söyledi.

Ülkedeki isyancıların son kalesi olan İdlib vilayetinde yaşayan yurttaş gazeteci Salwa Abdul-Rahman, bir hükümet temsilcisinin milyonlarca insana ev sahipliği yapan bölgeye tıbbi yardımı kesmeye çalışmasından korktuğunu söyledi.

Suriye savaşı 2011'de patlak verdiğinden beri yaklaşık 500 bin kişinin canını aldı ve milyonlarca insanı ülkeden attı.

BM'nin ana insan hakları organı ve uluslararası savunuculuk grupları için çalışan müfettişler, Esad hükümetinin ve müttefiklerinin (örneğin Rusya ve İran) sağlık tesislerinin yok edilmesinden sorumlu olduğunu bildirmişti.

Çoğu hükümetin düzenlediği hava saldırılarında olmak üzere yüzlerce sağlık merkezi bombalanmıştı. Kalan hastane ve sağlık tesislerinin yarısı kısmen ya da hiç çalışmıyorken Suriye'deki sağlık personelinin yüzde 70'i de ülkeyi terk etti.

Mart ayında DSÖ'nün Suriye için yaptığı bir acil çağrı en az 12,4 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu ve "hastaneler ve sağlık merkezleri gibi temel sağlık hizmeti altyapısının bakıma muhtaç durumda olduğunu" aktarmıştı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU