"Kovid krizinde içerisi daha güvenli" diyen Hint mahkum şartlı tahliyeyi reddetti

Dokuz hapishanede en az 21 mahkum, Kovid salgını devam ederken hapiste kalmanın daha güvenli olduğunu söyleyerek şartlı tahliyeyi reddetti

Arşiv: 4 Nisan 2020'de Madya Pradeş'te yer alan Netaji Subhash Chandra Bose Merkez Hapishanesi'ndeki güvenlik personeli (AFP)

Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradeş vilayetindeki bir hapishanede 6 yıllık hapis cezasına sahip bir adam, Kovid-19 pandemisinin şiddetli ikinci dalgasının ardından yoğunluğu azaltma çabaları kapsamında verilen şartlı tahliyeyi, içerinin dışarıdan daha güvenli olduğunu söyleyerek geri çevirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meerut Hapishanesi'nin Kıdemli Müdürü B.P. Pandey, The Indian Express'e mahkum Ashish Kumar'ın talebinin onaylandığını ve cezası tamamlanıncaya kadar hapiste kalacağını söyledi.

Hindistan bugüne kadar 28 milyondan fazla Kovid-19 vakası ve Kovid-19 kaynaklı 329 bin 100 ölüm bildirdi.

Eskiden öğretmen olan Kumar 2015'te tutuklanmıştı. Uttar Pradeş'in 9 hapishanesindeki başka 21 mahkum da Kumar gibi pandemi sırasında kendilerini içeride daha güvende hissettikleri gerekçesiyle şartlı tahliyeyi reddetti.

Hapishane İdaresi Genel Müdürü Anand Kumar, Press Trust of India isimli haber ajansına mahkumların 90 günlüğüne tahliye edildikleri takdirde bu sürenin cezalarına ekleneceğini söyledi. Kumar'a göre bu da mahkumların şartlı tahliyedense hapiste kalmayı tercih etmesinin bir sebebi olabilir.

Kumar, mahkumların dışarı çıktıklarında hapishanelerde bulunan gıda ve diğer sağlık hizmetlerine de erişemeyebileceklerini belirtti.

Anand Kumar, PTI'a "Hapishanelerde düzenli sağlık kontrolü yapılıyor. Zamanında yemek yiyorlar, hapishanede sağlıklı ve güvendeler. Mahkumlar hapishaneden çıktıklarında hayatlarını kazanmak için mücadele etmek zorunda kalacaklarını söylüyor" dedi.

8 Mayıs'ta Hindistan Yüksek Mahkemesi koronavirüs vakalarındaki artışı dikkate aldıktan sonra hapishanelerdeki yoğunluğun azaltılmasına dair karar almıştı. Mahkeme geçen yıl pandemi nedeniyle kefaletle serbest kalma hakkı veya şartlı tahliye verilen tüm mahkumların serbest bırakılmasına karar vermişti.

Mahkeme bazı mahkumların "sosyal geçmişleri yüzünden ve virüsün kurbanı olma korkusuyla serbest bırakılmak istemeyebileceklerini" de gözlemledi. Yetkilileri "mahkumların endişelerine saygı göstermeye" yönlendirdi.

Pandey, The Indian Express’e, Meerut hapishanesinden 42 mahkum ve yargılanmayı bekleyen 326 tutuklunun cezaevindeki yoğunluğu gidermek için geçici kefaletle serbest bırakıldığını söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU