Çavuşoğlu: Türkiye ve Yunanistan ekonomik bağları güçlendirmek için somut adımlar atacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Nikos Dendias, ikili görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  Atina’da, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir araya geldi / Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından Türkiye ve Yunanistan'ın ekonomik ve ticari bağlarını güçlendirmek için ortak projelerde çalışacaklarını ve somut adımlar atacaklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NATO üyesi Türkiye ve Yunanistan ikili ilişkilerini düzeltmeye çalışıyorlar.

İki ülke arasında ilişkiler deniz yetki alanlarına dair geçen yıl yaşanan anlaşmazlıkların ardından gerilmişti ve iki ülke Yunanistan'daki Müslüman azınlığın haklarına dair karşılıklı restleşmişti.

Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Atina'da düzenlediği basın toplantısında ticari ilişkilerini iyileştirmek için 25 madde üzerinde uzlaşıya vardıklarını ve iki ülkenin birbirlerinin Kovid-19 aşılamalarını tanıyacağını ifade etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da, "Bu durum, iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerine ivme kazandıracaktır" dedi.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'in Brüksel'de 14 Haziran'da gerçekleşecek NATO zirvesinde buluşmayı planladığını söyledi.

Dendias ise Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından Türkiye ile aralarındaki "önemli farklılıkları" aşmak için çalışma sözü verdi.

Dendias, "Farklılıkların ve önemli konulara dair takınılan zıt tutumun tamamen farkındayız. Bugün gerçekleşen görüşmelerin amacı müzakere sürecini başlatmaya çalışmak ve zamanla eğer mümkünse kademeli bir normalleşme sürecine girmek" dedi.

Dendias: İki ülke arasında çok sayıda fikir ayrılığı var

Çavuşoğlu ile görüşmesinde sadece ikili ilişkileri değil, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkileri de değerlendirme fırsatı bulduklarını kaydeden Dendias, iki ülke arasında çok sayıda fikir ayrılığı olduğunu anımsattı.

Dendias, bu görüşmenin hedefinin, "bir ilk anlaşma sürecini başlatmak olduğunu" belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Eğer bu mümkün olabilirse, daha sonra da aşamalı olarak zaman içerisinde bir normalleşemeye doğru ilerlemek amacındayız. Bir ekonomik iş birliği program listesi üzerinde anlaşma sağlandı. Kovid-19 aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya vardık. Aşı olmuş ya da test sonucu negatif çıkan vatandaşlar, karşılıklı olarak her iki ülkeyi ziyaret edebilecek. Bu durum, iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerine ivme kazandıracaktır"

Anadolu Efes'in şampiyonluğu için tebrik etti

Bugün Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin bir fırsat olduğunun altını çizen Dendias, "Bu görüşme Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında NATO zirvesi marjında bir toplantı yapılmasını kararlaştırmak açısından da bir fırsat teşkil etti" dedi.

Dendias, konuşmasını tamamlarken, Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde İspanya temsilcisi Barcelona'yı 86-81 yenerek şampiyon olan Anadolu Efes'in başarısından dolayı Bakan Çavuşoğlu'nu tebrik etti.

 

AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU