"Kenevir yetiştiriliyor" diye baskın düzenlediler, kripto para madeni çıktı

"Kesinlikle böyle bir şey beklemiyorduk"

Kripto para madenciliğinde kullanılan bilgisayarlar kaçak elektrik kullanıyordu (West Midlands Polisi)

Birleşik Krallık'ta polisin kenevir tarlası diye baskın düzenlediği binada Bitcoin madenciliğinde kullanılan bilgisayarlar çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

West Midlands Polisi, 18 Mayıs'ta Birmingham şehrinde yer alan sanayi bölgesindeki binada kenevir yetiştirildiğine dair ihbar üzerine harekete geçti.

Bina etrafında olup biteni takibe alan ekipler, çekilen kablolardan, havalandırma sistemlerinden ve polis drone'unun tespit ettiği ısı verilerinden yola çıkarak içeride kenevir yetiştirildiği sonucuna vardı.

Ancak ekipler binaya girdiğinde kenevir yerine 100 civarında bilgisayarla karşılaştı.

Polislerden Jennifer Griffin, "Kesinlikle böyle bir şey beklemiyorduk" dedi.

Griffin, "Binada, kenevir yetiştirildiğine yönelik birçok işaret vardı. West Midlands bölgesinde bildiğim kadarıyla bu tarz bir kripto para madeniyle ikinci kez karşılaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bitcoin madencileri, Bitcoin işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan karmaşık matematiksel işlemleri çözebilmeleri amacıyla özel olarak tasarlanmış bilgisayarlar kullanıyor.

Öte yandan, kripto para madenciliği, bilgisayarların kullandığı elektrik nedeniyle epey enerji gerektiren bir süreç. Digiconomist'e göre Bitcoin madenciliği yılda 36,95 megaton karbondioksit salımı yapıyor, yani bu kripto paranın karbon ayak izi Yeni Zelanda'nınkiyle yaklaşık aynı seviyede.

Griffin, "Kripto para madenciliğinin kendisi bildiğim kadarıyla yasadışı değil fakat bu işlem için şebekeden elektrik kullanmak yasadışı" dedi.

Hepsi elektrik şebekesine bağlı olan bilgisayarlara el konurken, herhangi bir gözaltı yapılmadı.



Independent Türkçe, CNBC, Business Insider

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU