Reuters: Türkiye, NATO'nun Belarus'a verdiği tepkiyi yumuşatmak için baskı yaptı

Ankara'nın, batılı ülkelerin Belarus'a karşı yaptırım uygulanmasını destekleyen ve ülkede bulunan politik mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulunan ifadelerin açıklama metninden çıkarılması konusunda ısrar ettiği öne sürüldü

Fotoğraf: AA

Belarus'ta, hava sahasındaki bir yolcu uçağı geçen pazar günü sahte bomba ihbarı yapılarak indirilmiş ve içinde bulunan gazeteciyi tutuklamıştı. 

NATO'nun 30 üyesi çarşamba günü yaptıkları iki paragraflık açıklamada Ryanair'e ait yolcu uçağının zorla indirilmesi ve içinde bulunan Roman Protasevich isimli muhalif gazetecinin tutuklanmasını kınamıştı. 

İki diplomatın Reuters'a verdiği bilgiye göre kınama Baltık ülkeleri ve Polonya'nın atılmasını istediği ceza niteliğindeki adımları içermiyordu.

Ayrıca açıklama NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in konu hakkındaki açıklamalarına kıyasla çok daha yumuşak bir tonda yapılmıştı. Stoltenberg yaşanan hadisenin "devlet eliyle hava korsanlığı" olduğunu ve "şok edici" bir gelişme olduğunu ifade etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkiye baskı yaptı"

Türkiye'nin ise NATO üyelerinin Belarus'a verdiği tepkinin yumuşatılması için baskı yaptığı öne sürüldü.

Diplomatlar, Ankara'nın batılı ülkelerin Belarus'a karşı yaptırım uygulanmasını destekleyen ve ülkede bulunan politik mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulunan ifadelerin açıklama metninden çıkarılması konusunda ısrar ettiğini söyledi. Diplomatlar NATO'nun Belarus ile işbirliğini durdurma tehdidinde bulunmasının da metinden çıkarıldığını ifade etti.

Türkiye'nin bu tavrının arkasında yatan nedenler ise net değil.

Diplomatlar Ankara'nın Belarus'un en yakın müttefiği Rusya ile ilişkilerini korumak ve Minsk'e günlük sefer gerçekleştiren Türk Hava Yolları üzerinden Belarus'a ile kurulan ekonomik ilişkileri muhafaza etmek için olabileceğini dile getirdi. Bir diğer ihtimal ise Türkiye'nin Rus turistleri ülkesine çekebilmek için böyle bir adım attığı şeklinde.

Dışişleri Bakanlığı konu hakkındaki sorulara haber yayımlandığı sırada cevap vermedi.

Bir NATO yetkilisi "NATO Konseyi'nin Belarus ile ilgili açıklamaları 30 üye ülkenin ortak kararı ile yapıldı. NATO içerisinde yapılan görüşmenin gizli olan detaylarını açıklamayacağız" dedi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU