Taslak çalışma hazırlanıyor: 1 Haziran'dan itibaren uygulanacak normalleşmede hangi adımlar atılacak?

Hükümetin hazırladığı plana göre, vakalarda düşüş sürdüğü takdirde sahillerde, parklarda iki metre mesafe varsa maske takılmayabilecek. Restoran ve kafeler, kişi sınırlamasıyla açılabilecek

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 1 Haziran sonrası normalleşme için yeni çalışmalar yapılacağını açıklamasının ardından taslak çalışma ortaya çıkmaya başladı. 

Pek çok alanda normalleşme başlamasına rağmen hala sokak kısıtlaması ve restoranların açılması gibi konular için kabineden çıkacak kararlar bekleniyor. 

Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberine göre haziranda gelecek toplam 30 milyon BioNTech aşısıyla günlük bir milyon aşılama hedefi için çalışılacak. En geç sonbahara kadar 18 yaşa da aşılama yapılacak. Peki 1 Haziran’da normalleşme için hangi adımlar atılacak. Kabine toplantısı sonrası alınması beklenen kararlar şöyle:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Restoranlara kişi sınırı

Vakalardaki azalma devam ederse 1 Haziran’dan sonra restoran ve kafeler kişi sınırlamasıyla yeni normali karşılayacak. Haziran ayı için ilk doz aşılamada büyük bir aşama kaydedilmesi beklenirken, bu durum otomatik olarak 1 Haziran sonrası yasakları da etkileyecek.

Düğünler açık havada

Düğün yapmak için Kabine toplantısından çıkacak kararı bekleyen çiftlere de 1 Haziran sonrası müjde verilebilir. Bu müjde gelirse düğün salonları belli misafir sayısına göre hizmet verebilecek.

İlk etapta açık alanlarda düğünlerin yapılması beklenirken, aşılamanın artmasıyla birlikte bu durumun kapalı düğün salonlarına kadar ilerlemesi bekleniyor. 

Vaka sayılarında düşüş bu hızla devam ederse, halı sahalar, spor salonları, yüzme havuzları kapılarını yine müşterilerine açabilecek. 

Normalleşme adımları hızlanırken, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu da çalışmalarına hız verdi. Bilim Kurulu’nun üzerinde çalıştığı konularla ilgili edinilen bilgiye göre, normalleşme sürecinin başlayacağı haziran ayından itibaren sahillerde, parklarda, bahçelerde, kişiler arası iki metre mesafe varsa, insanlar artık maskesiz oturabilecek ya da dolaşabilecek.

 

Hürriyet, Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU